嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我BB一出世就因為呼吸困難而入左NICU,到依家已經一個月。係呢幾個星期,BB做左兩項檢查。1. 內窺鏡。2. 電腦掃描。最終經兒科耳鼻喉科醫生確診BB咽喉位置先天結構狹窄,導致BB呼吸及吞食困難。做完電腦掃描到依家已經過左兩星期,耳鼻喉科醫生還是未有聯絡我地商討方案,只有兒科醫生每日都講相同既話,叫我地等,佢地話耳鼻喉科醫生還在找尋緊解決方案。事關BB既案例係廿年都未見過既CASE,醫生雖要多D時間研究。不過作為父母,當然希望盡快有一個好既方案回覆,每日咁等真的好折磨好漫長。

咽喉狹窄位置大約在於喉嚨後面,脷既根部。一本人可以張開足夠闊度進行吞食或呼吸。依家醫生形容BB咽喉位置只有一條嬰兒用既胃喉咁幼。結構就好似漏斗咁,中間突然明顯地窄左。

我地想係到問下,有無其他人有同我地有類似既CASE?有無一D好既兒科耳鼻喉醫生介紹?只要有機會,我地都希望可以幫到BB。

民房

回覆樓主:

希望bb快d好反

禁止訪問

回覆樓主:

複式洋房

Money.ngaiTse 發表於 18-11-10 19:15
請問樓主,你依家係喺政府 醫院定私家醫院等消息?

政府呀,點解咁問?

複式洋房

kei84 發表於 18-11-10 19:35
政府呀,點解咁問?

一直都係得個等等等

禁止訪問

大宅

kei84 發表於 18-11-9 23:20
我BB一出世就因為呼吸困難而入左NICU,到依家已經一個月。係呢幾個星期,BB做左兩項檢查。1. 內窺鏡。2. 電 ...

祝福BB快快好

伯爵府

複式洋房

kei84 發表於 18-11-9 23:20
我BB一出世就因為呼吸困難而入左NICU,到依家已經一個月。係呢幾個星期,BB做左兩項檢查。1. 內窺鏡。2. 電 ...

嬰兒先天結構有問題,個人意見是政府醫院最有經驗,私家醫院多數都唔接...不過你可問下意見...
有沒有這個病的英文名,可嘗試網上search下有冇資料。
我小女都有先天病,facebook找到了群組是家長們分享她們的病情及怎樣醫,但她們D cases多在外國...
祝早日找到治療方法...

首頁

尾頁

跳至