自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

下個月返大陸兩星期,想出一個大陸電話號碼,用作預訂車票、入場券等,要能夠在香港收認證短訊的。

請問一下,有什麼途徑可以登記出號碼呢?謝謝

男爵府

Reigate 發表於 18-11-9 23:20
下個月返大陸兩星期,想出一個大陸電話號碼,用作預訂車票、入場券等,要能夠在香港收認證短訊的。

請問一 ...

問番用緊的電訊商,開番「一卡兩號」,CSL 同 smartone 都有,自己用apps申請,15分鐘就用到!($18一個月呀好似)我覺得幾方便!

自己再上網search下啦~

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我係關口開左張中國聯通,實名卡,一個月扣六蚊咁上下,收SMS會係csl SD黎,養左張卡成年lu

大宅

龍山仔仔 發表於 18-11-10 00:17
問番用緊的電訊商,開番「一卡兩號」,CSL 同 smartone 都有,自己用apps申請,15分鐘就用到!($18一個月 ...

多謝資訊!

如果我返到大陸,換了一張數據漫遊咭,
原本「一卡兩號」的號碼會失效了?

公爵府

2023年兔年勳章

。。。

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

kenshiro18 發表於 18-11-10 08:11
一卡兩號訂唔到火車飛
呢個要注意

因為聖誕節去,有老人細路同行,諗住出發前訂定一啲自助餐、汽車來回等,次次都要大陸號碼做驗證去到大陸再出咭,又怕太遲訂唔到。

如果我返深圳出張卡返香港用,能收到來自大陸的sms 嗎?費用是否昂貴?

謝謝幫忙

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Reigate 發表於 18-11-10 10:06
因為聖誕節去,有老人細路同行,諗住出發前訂定一啲自助餐、汽車來回等,次次都要大陸號碼做驗證:thinking ...

收到! 包國際漫遊就ok! 開張日租咭, 每個月5,6蚊人仔!
放下自在

禁止訪問

大宅

cattz288 發表於 18-11-10 10:08
收到! 包國際漫遊就ok! 開張日租咭, 每個月5,6蚊人仔!

感謝指導!

請問出羅湖關口後,容易找到中移動或聯通的店鋪嗎?出卡需要回鄉咭外,還要備其他文件嗎?謝謝

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Reigate 發表於 18-11-10 11:18

感謝指導!

我係半年前喺皇崗關口聯通屋仔買100蚊有50, 之後轉日租咭!不過後來有jm報料已經可以就咁買日租咭!最近就唔知喇!
開咭用回鄉咭認證就可以!
放下自在

象牙宮

回覆樓主:

如果香港用開中國移動,可以每月加十幾蚊開個大陸手機,香港收埋sms

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

要留意香港出嘅一咭2號未必收到信息,之前上去開戶口,銀行話呢種咭唔得,收唔到SMS,冇辦法申請手機銀行,但上大陸申請嘅咭要留意用唔到Whatsapp.

男爵府

Reigate 發表於 18-11-10 06:20
多謝資訊!

會,因為個大陸號碼都跟卡,你換卡當然「乜都收唔到」

男爵府

Amy1974 發表於 18-11-10 06:33
唔可能咁平吧,有無眼花?

返大陸出卡係最平,其二就係去大陸台買儲值卡。C記 同 S記 點可能平得過大陸台 ...

咁我用緊又未俾人伏到,18元一個月,又未平得過大陸卡~(我老公張中聯通11元一個月)

都係果句啦,我又唔係sales我又無著數,讀者自己衡量啦

男爵府

小肥§澄 發表於 18-11-10 13:27
要留意香港出嘅一咭2號未必收到信息,之前上去開戶口,銀行話呢種咭唔得,收唔到SMS,冇辦法申請手機銀行, ...

好在我成功開到!(九月尾時在福田工行開左)

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

好彩之前吾執輸,專登買張從化卡上廣州做實名,我會每日簽到有時返大陸就有免費數據用 後悔只買左一張
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

男爵府

Amy1974 發表於 18-11-10 06:33
唔可能咁平吧,有無眼花?

返大陸出卡係最平,其二就係去大陸台買儲值卡。C記 同 S記 點可能平得過大陸台 ...

呀!我想到伏乜野丫!

番到大陸,我都用同一張卡,變相係漫遊呀!(不過我反正就係唔換卡,所以一向漫遊day plan, 我好怕在口岸人多多時再脫殻換卡!)

不過對於用開會換卡才回大陸的人,就真係伏!

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

龍山仔仔 發表於 18-11-10 14:19
好在我成功開到!(九月尾時在福田工行開左)

可能我需開通手機銀行,就一定要收到短信。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Reigate 發表於 18-11-10 11:18

感謝指導!

可以在羅湖地鐵站直接買中國移動日租卡, 比100元, 裏面有50元面值, 每月扣8元月費, 優惠期間一元1.5GB上網, 其後1.5元1GB,24小時內用完, 同賣卡果個講要香港收短訊的, 即係要漫遊。

要用下張卡打電話, 太耐無用會停卡。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

首頁

尾頁

跳至