親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

mwsiipb2 發表於 18-11-10 19:08
其實最大問題係咪佢嘅飲食呢,怕水唔乾淨水土不服

水我煲滾就俾佢飲

所以佢食到固體,才帶佢出門

街邊嘢照食,太味精會用滾水沖一沖ok

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

忌廉寶寶 發表於 18-11-10 16:49
True. 講真,有個地方我地巳經去過三次,分別係仔兩歲半、三歲同四歲,到今時今日問起佢、甚至睇番相佢都唔 ...

係呀,唔一定旅行,可以唔返工,離家玩吓,一起放假多天,就已經很開心

現在睇返去旅行d 片,佢咁 naughty, 好好笑,回味

辛苦又如何呢?一生只有一次機會

水晶宮

畀面勳章

mwsiipb2 發表於 18-11-10 12:08
其實bb幾多歲先至有記憶, 好似bb百日宴我都冇搞, 因為我想等bb大啲一歲嘅時候佢有記憶 先至同佢開生日會 ...

我仔女同樣兩歲幾先第一次坐飛機,基本上,完全無記憶,睇相都唔記得
不過我好记得,對父母來說係開心嘅,我c6成日提起嗰時三十幾度推住b車行上清水寺其實當時女兒在b車上睡了,根本咩都唔知道

我覺得戒左奶先去會好d,起碼不用擔心食,煩少好多野!所以兩三歲去最好!

禁止訪問

珍珠宮

我好佩服你地,帶咁細個bb去旅行,我覺得好厲害。我怕辛苦,怕貼錢買難受,更怕touchwood BB太細個喺外地生病自己處理唔到,所以自己小朋友6歲先第一次坐飛機去旅行。btw,一樣係滿載快樂回憶,而且佢地仲識講返自己去左邊,玩過乜,所以都係開心嘅。

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

就算係大人去旅行都唔係每樣野都會清楚記得. 如果要bb 有記憶至去旅行或者開生日會, 我諗你起碼要等多五七九年至得.

帶bb 出門辛唔辛苦, 煩唔煩, 要睇你點睇同埋慣唔慣, 你個comfort zone 有幾大. 我地唔會因為多左個bb 而影響我本身生活太多, 亦唔會等到要佢有記憶至去做一件事. 對我黎講帶越細既 bb 出門越容易, 帶小朋友出門有另一種難處同危險性.

當然又唔可以話自己想點就點, 去旅行始終都要顧及 bb 情況.

你問bb 幾時 "適合"去旅行, 除左睇你想要乜野既旅行模式, 留意水肚不服外, 都要注意果個地方係咪適合bb 去, 例如目的地既衞生情況, 流行病或風土病等. 仲有要揀容易同當地人溝通既地方旅行, 醫療較好既地方好d. 如果出遠門, 等bb 大d 打齊針至去旅行比較穩陣.

我一向冇旅行癮, 因家事原因小朋友滿月就出門玩幾日, 去車程幾個鐘既地方. 細女3個月大返香港同去澳門, 冇乜大問題.

澳門既氣侯, 飲食時差等同香港幾乎一樣, 去澳門真係幾時都去得. 如果你想去澳門輕鬆一下, 即管試下去安排, 事實唔係你想像中咁難.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我女第一次一歲
樓上講得岩,最重要係大人有幾捱得。戒唔戒奶唔係問題,平時出街都係帶果d野架啦
不過bb預佢三小時一餐,食一餐又一粒鐘,所以去邊都要斬開一截截。自駕就爽d,公共交通真係要計劃下,唔係周圍都適合開餐

珍珠宮

mwsiipb2 發表於 18-11-11 23:36
我就係想咁樣,希望小朋友去完旅行之後都有自己嘅回憶,吾会淨係得大人講返畀佢聽。
...

我可能講得唔清楚。。。其實小朋友6歲前,我都有帶佢地離開香港,只係唔會坐飛機去咁遠。當時自己唯一的旅行方式,係跟旅行團返大陸(諗住如果有乜事發生,返香港都易D,同埋跟團唔使煩)。基本上由佢地K1開始(因為K1開始佢地唔需要午睡,亦都能用說話清楚表達,同埋佢地的飲食可以跟大人一樣),就開始跟廣東省短線團,揾一D靚酒店,多設施嘅。雖然當時佢地係讀幼稚園,但佢地都記得自己的旅遊經歷。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

我最辛苦果次去歐洲,4+1.8 歲,辛苦到爆醬

搭公交,去倫敦瑞士法國,又搭錯火車,帶 bb 車,31+28吋喼

每晚返酒店,仲要幫佢沖涼,照顧飲食,幾日洗一次衫,仲要晾

返hk 輕咗10磅

再揀我都會再去,睇見佢哋開心咁玩,晚上甜睡個樣,都值返囇

始終佢哋長大很快,不再是 bb 了

子爵府

MommyPanel勳章

mwsiipb2 發表於 18-11-12 07:50
其實我想帶阿b仔去加拿大,話說有個舊同事喺嗰邊買咗樓移咗民, 佢話叫我哋一家過去玩,其實我都冇所謂但 ...

其實我覺得最辛苦係點叫bb係飛機上坐定d,唔打擾人....其他野我覺得唔難,除非bb係俾工人湊開

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁
12345...6

尾頁

跳至