日本極鐵鍋。有jm用過?想用來代替易潔,可行?安全?

ifcsir
|
安全緊要
sharon_pig
|
ifcsir 發表於 18-11-10 06:19
安全緊要

用緊 好好用 快熱 痴唔痴底睇你煮乜同埋你有無用開鐵鑊
ifcsir
|
sharon_pig 發表於 18-11-10 10:52
用緊 好好用 快熱 痴唔痴底睇你煮乜同埋你有無用開鐵鑊

咁正? 要多油? how much ?
Umi
|
安全緊要

岩岩買了一隻日本生鐵鑊!暫時幾好用我有用豬油膏和九菜開鑊,而且每日也下少少油搽滿全隻鑊,細火熱2-3分鐘即熄火,之後用抹手紙抹下吹干便可,我只是買回來用洗潔精洗干淨d機油,之後每次用完只用水沖乾淨,然後抹乾又重複之前部罩

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
sharon_pig
|
ifcsir 發表於 18-11-21 11:35
咁正? 要多油? how much ?

日本買大約300
油 當煎一隻蛋嘅份量大約 半茶匙油 總之 望落去個面全部都有油就得 倒唔番油出黎就岩
有鑊氣
用完唔洗搽油唔洗抹乾 我每次都係用 去油竹纖抹布洗完掛返起就算 如果煮過龍 或者落咗豉油煎燶底嘅話就用鋼絲刷刷 刷完 都係就咁掛返喺度
大約用 20次左右啦 就唔會再黐底
sharon_pig
|
安全緊要

我日日都用極鐵鑊 煮細分量嘅嘢 例如煎扒煎牛肉炒豆炒瓜炒飯煎蛋 同埋 cristel不銹鋼鑊煮酸或者 綠葉菜
mei524
|
請問個鑊幾重?
電磁爐用得嗎?
sharon_pig
|
mei524 發表於 18-11-21 12:59
請問個鑊幾重?
電磁爐用得嗎?

平底咪用得囉好輕
ifcsir
|
sharon_pig 發表於 18-11-21 12:56
我日日都用極鐵鑊 煮細分量嘅嘢 例如煎扒煎牛肉炒豆炒瓜炒飯煎蛋 同埋 cristel不銹鋼鑊煮酸或者 綠葉菜
...

其實極鐵鑊係咪即 好似易潔鑊咁唔可以刮花?
sharon_pig
|
ifcsir 發表於 18-11-21 15:20
其實極鐵鑊係咪即 好似易潔鑊咁唔可以刮花?

點割都得
佢根本就係一隻鐵鑊 只不過唔會生鏽
ifcsir
|
sharon_pig 發表於 18-11-21 15:50
點割都得
佢根本就係一隻鐵鑊 只不過唔會生鏽

要好多油先煮到?
sharon_pig
|
ifcsir 發表於 18-11-24 04:18
要好多油先煮到?

鑊面倒半茶匙浪暈每到都反光就得
比易潔一定多 但我覺得可接受
包包b豬
|
Umi 發表於 18-11-21 11:45
岩岩買了一隻日本生鐵鑊!暫時幾好用我有用豬油膏和九菜開鑊,而且每日也下少少油搽滿全隻鑊,細火 ...

請問邊到買同幾錢,唔該哂你
snowypurple
|
包包b豬 發表於 18-11-24 10:08

同問,唔該晒
siulili
|
Umi 發表於 18-11-21 11:45
岩岩買了一隻日本生鐵鑊!暫時幾好用我有用豬油膏和九菜開鑊,而且每日也下少少油搽滿全隻鑊,細火 ...
見到你個蓋就知你真係啱啱買無耐。。。
Pollyowen
|
邊度賣?
teresayan07
|
Pollyowen 發表於 18-11-24 12:21
邊度賣?

同問
Umi
|
包包b豬 發表於 18-11-24 10:08

係呀上星期Sogo減價買!暫時用得ok
$1088/ 33cm送埋個蓋
之前用匡x,話點用都不會痴,話沒有塗層,但是用了2年又係痴,每次冼又要洗歺死,又怕佢有塗層甩會致癌,所以索性轉用生鐵鑊

siulili
|
其實好多地方都有專門店 牌子應該係Vita Craft.
Umi
|
siulili 發表於 18-11-24 15:36
其實好多地方都有專門店 牌子應該係Vita Craft.

係r