自由講場

跳至
del  

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

呢集恐怖醫學好值得睇,講鐵質 http://viu.tv/encore/takeshis-medical-check-up-show/takeshis-medical-checkup-showe97tit-jat

珍珠宮

2024年龍年勳章

bosch 發表於 18-11-13 18:30
佢有琺瑯,冇咁有效。 lodge 冇塗層就有用。

不過聽過用鐵鑊用到有non stick layer 都係會變左冇用。

未聽過熟鐵鑊只聽過生鐵鑊,請問有咩分別呢?

用戶要求終止服務

ry 發表於 18-11-13 16:46
我果日就係睇完電視,話越南D人用鐵魚增加鐵質吸收。香港都有得買?

我見過12蚊店有鐵矮瓜,不過好耐了,可能太冷門而家無賣

公爵府

買小鐵魚來煲下,買一條,用一世

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

bobomia 發表於 18-11-13 23:08
未聽過熟鐵鑊只聽過生鐵鑊,請問有咩分別呢?

我係新手, 只係上網睇分別咋...

https://topick.hket.com/article/1463668/%E7%94%9F%E7%86%9F%E9%90%B5%E9%91%8A%E5%A6%82%E4%BD%95%E5%88%86%E8%BE%A8%EF%BC%9F%E5%B8%AB%E5%82%85%E6%95%99%E4%BD%A0%E7%91%A4%E6%9F%B1%E8%9B%8B%E7%99%BD%E7%82%92%E9%A3%AF%E3%80%90%E6%9C%89%E7%89%87%E3%80%91

生鐵鑊特點
質料:由一種叫灰口鐵熔鑄的碳合金原模製成,含碳度高,所以質地脆、易破裂。一般都較為笨重厚實,不易散熱。
優點:保溫性高,熱力平均、能抵受高溫不變形,炒菜鑊氣一流。
缺點:加熱較慢、重身、容易跌爛。
分辨:因用原模壓出來,兩邊鑊耳都沒有鉚釘。

熟鐵鑊特點
質料:採用黑鐵捶打而成,因著含碳度低,所以質地較韌,一般較輕且薄。
優點:傳熱快、夠輕身。
缺點:冷卻也快、易變形、耗損度高。
分辨:人手打製,難連鑊耳一齊打,所以需要用鉚釘鉚住鑊耳。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

醫院醫生可以處方鐵水。都係飲。
不知所謂的乙陸!!!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

ifcsir 發表於 18-11-10 07:37
spatone 鐵水,原來好貴每天1-2包, 點買平少少?

你買左幾錢?

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Georgette 發表於 18-11-13 16:21
用生鐵鍋煮嘢煲水, 或者買條 lucky fish 一齊煮

請問知不知那裏有lucky fish 賣?

珍珠宮

2024年龍年勳章

happybebebe 發表於 18-11-13 23:09
我見過12蚊店有鐵矮瓜,不過好耐了,可能太冷門而家無賣

有咩?邊間12蚊店?係咪食用架?
我驚佢用來係擺設,可能加左料,到時重金屬中毒就死

珍珠宮

2024年龍年勳章

bosch 發表於 18-11-13 23:25
我係新手, 只係上網睇分別咋...

https://topick.hket.com/article/1463668/%E7%94%9F%E7%86%9F%E9%90%B5% ...

咁點解你會選熟鐵嘅?
其實係咪生熟鐵都可以補充鐵質呢?

大宅

奶茶喱哩 發表於 18-11-13 13:14
可以pm我嗎

哩間

大宅

$175 28包

大宅

28包

大宅

小肥楊 發表於 18-11-13 11:40
食波菜, 西蘭花, 飲豬膶水等正常飲食都可以吸收到鐵質, 點解要額外買D咁啲野食落肚? (感覺唔係好安全):qui ...

以上既食物都唔食得.所以只好飲鐵水

大宅

豬仔mami 發表於 18-11-13 23:33
請問知不知那裏有lucky fish 賣?

自己Google下, 我冇買因為我已經用lodge cast iron煮食

大宅

回覆樓主:

12蚊店有細細隻生鐵煎 pan仔,我都買咗來煎蛋炒

子爵府

入醫院吊返包鐵水,快靚正

瑪瑙宮

bobomia 發表於 18-11-13 23:36
咁點解你會選熟鐵嘅?
其實係咪生熟鐵都可以補充鐵質呢?

我買熟鐵只係巧合咋.

我一向想買 lodge 鑊, 咁啱見de buyer 鑊清貨大減價, 臨時臨急睇左幾晚資料至決定買黎試用. 價錢, 鑊既重量同埋易唔易用係我既主要考量.

我睇資料都係話冇塗層生鐵可以補充鐵質. 熟鐵就唔清楚, 網上好似好少資料咁...

我都仲想買隻細 lodge 平底鑊, 不過都睇緊其他輕d 既平底鑊.

用戶要求終止服務

bobomia 發表於 18-11-13 23:33
有咩?邊間12蚊店?係咪食用架?
我驚佢用來係擺設,可能加左料,到時重金屬中毒就死
...

以前禾輋,裝修無咗了

子爵府

小肥楊 發表於 18-11-13 11:40
食波菜, 西蘭花, 飲豬膶水等正常飲食都可以吸收到鐵質, 點解要額外買D咁啲野食落肚? (感覺唔係好安全):qui ...

廣告嘅嘢
唔好咁認真

首頁

尾頁

跳至