大家覺得母乳會傳染傳染病嗎?

盧大力
|

媽咪染疫毋須停哺乳

餵哺母乳目的是為嬰兒提供最好的營養,但豬流感(H1N1甲型流感)肆虐下,不少母親擔心一旦染疫後繼續餵哺母乳,會將病毒傳染愛兒。多個餵哺母乳的關注團體指出,母乳含有可預防感染的抗體,為嬰兒提供最佳的保護,提醒母親因病停餵母乳會增加嬰兒染病的機會。

國際母乳會哺乳輔導員林茵怡補充,傷風、感冒、喉嚨痛、母親均應繼續餵哺母乳,母親患上傳染病時,嬰兒已接觸到有關的病菌病毒,母乳可預防嬰兒染病,即使受感染,嬰兒的病情亦會較輕,此時停止餵哺會提高嬰兒染病的可能性

http://orientaldaily.on.cc/cnt/lifestyle/20090802/00304_001.html
【更新】餵母乳好處多 國健署:愛滋媽媽也能餵 即便是愛滋媽媽,也能減少垂直感染、提高寶寶存活率。

各國積極推廣母乳哺育,衛福部國民健康署今公布最新母乳哺育率調查,國內6個月以下嬰兒純母乳哺育率在2012年達到49.6%,已接近世界衛生組織2025年的50%目標,並高於全球平均值38%,但去年卻下降到45.8%,推測與推動母嬰同室與及早母嬰肌膚接觸受阻有關,國健署強調,純母乳哺育能將媽媽的抗體完整提供給寶寶,降低感染風險,即便是愛滋媽媽,也能減少垂直感染、提高寶寶存活率。

https://tw.appledaily.com/new/realtime/20150802/660520/

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
盧大力
|

魔怪媽媽
|

Poyau
|
謝謝分享
karryc
|

|
長知識了
Charlotte_mom
|

樓主條link係講緊自己bb飲自己媽媽嘅奶,而且亦有專家話係會傳染
“Viruses can be transmitted through breast milk; you can transmit the serious ones like hepatitis and HIV, but there are other much more common viruses, too,” Unger told Global News. “One that we look for is CMV, which causes a flu-like illness.”

飲陌生人嘅奶,專家係唔建議
https://www.google.com.hk/amp/s/globalnews.ca/news/4647314/health-risks-of-breastfeeding-strangers-baby/amp/
https://m.parenting.com.tw/article/5075830-黃瑽寧:讓寶寶喝別人送的母乳,行不行?/

我唔覺得有擔心係無知嘅表現

sunnymama2
|
Charlotte_mom 發表於 18-11-10 12:20
樓主條link係講緊自己bb飲自己媽媽嘅奶,而且亦有專家話係會傳染
“Viruses can be transmitted through br ...

咁究竟係會定唔會傳染

愛滋都會傳染?
盧大力
|
sunnymama2 發表於 18-11-10 12:31

咁究竟係會定唔會傳染

其實飲水也會中毒

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Heixsap
|
唔講傳染病,如果餵奶人食左藥,都會過左d 藥落奶度啦
所以餵奶人食親藥都要同醫生講清楚會餵奶
唔講食藥,就算食左某d 食物,例如深海魚有重金屬,都會過落奶度俾bb 啦

自己餵母乳都會小心飲食
何況個陌生人唔知佢食過乜,我一定唔會俾陌生人餵自己bb
Mary媽咪
|
我上胎餵緊人奶時突然出疹
我自己即刻唔敢餵泵左d 奶仲倒左佢
後尾睇醫生
醫生話唔怕可以繼續餵
bb 飲左仲好話會有抗體
所以我又有繼續餵
冇傳染比bb 既
Jasmine-4711
|

樓上jm條片有提及,有些病係可經母乳傳染。殺傷力不大的病,飲左有菌的母乳可增強抗此菌的能力。但如母親有hiv/肝炎等病菌,就一定唔可以餵母乳,因會將hiv性病毒或肝炎等病傳俾bb.

所以,有病及/或药餵唔餵得bb,睇下咩病啦。唔肯定就問下医生好d。
盧大力
|
Charlotte_mom 發表於 18-11-10 12:20
“Viruses can be transmitted through br ...

【更新】餵母乳好處多 國健署:愛滋媽媽也能餵 即便是愛滋媽媽,也能減少垂直感染、提高寶寶存活率。

各國積極推廣母乳哺育,衛福部國民健康署今公布最新母乳哺育率調查,國內6個月以下嬰兒純母乳哺育率在2012年達到49.6%,已接近世界衛生組織2025年的50%目標,並高於全球平均值38%,但去年卻下降到45.8%,推測與推動母嬰同室與及早母嬰肌膚接觸受阻有關,國健署強調,純母乳哺育能將媽媽的抗體完整提供給寶寶,降低感染風險,即便是愛滋媽媽,也能減少垂直感染、提高寶寶存活率。

https://tw.appledaily.com/new/realtime/20150802/660520/
wcpcelia    發表於 18-11-10 18:15
唔係怪獸
|

同意。飲自己媽媽的母乳,點同人地媽媽的母乳?
如果那個媽媽話你知自己有什麼病,你仲會俾自己小孩飲嗎?
musiccisum
|

dordorcat
|
Jasmine-4711 發表於 18-11-10 12:53
樓上jm條片有提及,有些病係可經母乳傳染。殺傷力不大的病,飲左有菌的母乳可增強抗此菌的能力。但如母親有 ...

我係QE生 , QE係愛嬰e院。
我都有肝炎仲食緊藥 諗住唔餵。 之前我都已經問過幾個e生, e生話餵奶可以的, QE的餵母乳個邊護士長(灰白短頭髮呢個, 佢好出名, 但我忘了佢叫乜名) 幫我查哂書 話可以餵的, 我才放心餵

每次我睇e生 , 我都會問e生, e生都話可以餵, 甚至專科肝臟個邊都話可以的。
wawa001035
|
Jasmine-4711 發表於 18-11-10 12:53
樓上jm條片有提及,有些病係可經母乳傳染。殺傷力不大的病,飲左有菌的母乳可增強抗此菌的能力。但如母親有 ...

我都有乙肝及食藥中。。。在QM 覆診,見過婦科、婦產科、兒科、肝科醫生,都話現正服用的乙肝藥物適合餵人奶,完全冇影響。

Ps: 人奶是過不到乙肝病毒

Abbie_mimi
|

正常情況當然唔會俾自己bb食其他人既奶,樓主出post 係因為另一個舖,講空姐幫忙餵乘客bb, 當時bb 肚餓,狂哭,但有jm話驚,點都唔會接受,寧願bb 喊幾個鐘,驚人地啲奶有菌
Abbie_mimi
|
唔係怪獸 發表於 18-11-10 13:52
同意。飲自己媽媽的母乳,點同人地媽媽的母乳?
如果那個媽媽話你知自己有什麼病,你仲會俾自己小孩飲嗎? ...

樓主並非鼓勵飲別人媽媽的奶,只係想解釋清楚,媽媽有病,唔等於傳染俾B.B.

當年我發燒食緊抗生素,醫生都話安全,可餵母乳,係new born

Moti
|
有H1N1係唔會傳染。事實係我試過,醫院係照叫我餵。