大家對年金計劃覺得如何?

cassie0025
|
除左政府個年金計劃, 出面保險公司同銀行而家都有好多類似的計劃, 即是每月供幾千, 幾多年後可每月收到估定一筆錢直到死左。。。你地有無做過類似計劃?搵唔搵笨?
makm
|
一定唔做,好搵笨。
大力大力
|
makm 發表於 18-11-10 09:57
一定唔做,好搵笨。

X 2

是坤唔識計數/經濟的人買,根本是騙案~
Astra00
|
X 3!差過做定期!
akichanhn
|
係揾笨多,其實都唔使問,你自己去零存整付去銀行慢慢儲錢好過,而家加息週期,一定好過年金
makm
|
你睇下D保險公司推出幾多款年金計劃就知乜事啦!頭十年八年幾乎白供㗎,就算俾條靚數你睇,大部份原來話係非保証。
wallshar
|

每逢見到人問類似問題,有5個回應係借機sell野,另外5個就可能連問題都未睇清己話呃人。印像從無人分享過自己買呢類保險產品有賺過錢的經歷。我又講吓最近20年自己買左呢類保險產品的經驗。

話說20年前大女出世,自己想做一部份比較穩陣的投資,自己研究完一輪之後,就同當年最大的A記保險公司買了一份18年期的儲畜計劃,是一次過付款而不用月供的。大约一年前到期,當年買左100萬,18年後取回200萬左右, 平均每年有四厘,當年註明非保證的分红,保單到期時亦100%實現,18年先至賺1倍,一定唔可以話好叻,幾年前買個車位,買工厦收租都己經賺左一倍,但點都好過只係做定期多多聲。
wallshar
|
cassie0025 發表於 18-11-10 09:44
除左政府個年金計劃, 出面保險公司同銀行而家都有好多類似的計劃, 即是每月供幾千, 幾多年後可每月收到 ...

10年前因為有部份股票順利在股災前沽出,又套現左一筆現金想做一些穩陣投資。於是又自己研究一輪,同10個唔同公司嘅agent 傾過,最後同另一間保險公司 c記買左一份極高保證成份(90%以上保證)的儲蓄計劃,一樣係一次過俾左100萬。今日睇年结單,如果退保的話應有155萬左右,10年前預計的红利亦係100%派足,現在每年的預計回報係6 至7%之間,因為處加息週期,預計最遲五年後就可以賺多45萬,即係15年左右賺100%.

绝對唔係上面講果D10年先至夠回本囉。
wallshar
|
大力大力 發表於 18-11-10 10:17
X 2

是坤唔識計數/經濟的人買,根本是騙案~

我有好多朋友,有投行高層,私人銀行家,港交所董士,科大教授多多小小都有幫唔同的保險公司買過儲蓄計劃,可能佢地大家同我一樣 咁傻, 唔識計數又唔識經濟,無大力存定期存得咁精明
makm
|
樓主問題:「有無做過類似計劃?搵唔搵笨?」
佢嘅問題我睇得好清楚,記得三年前退休,個做保險(美國x通)嘅friend就sell我年金,研究咗半日我覺得搵笨,所以無做。我唔排除一D大保險條靚數超額完成,但一見有非保証我就有保留。總之了解完你鍾意點就點,我就「一定唔做,好搵笨。」
大力大力
|
wallshar 發表於 18-11-10 20:16
每逢見到人問類似問題,有5個回應係借機sell野,另外5個就可能連問題都未睇清己話呃人。印像從無人分享過自 ...

你認為做個挷死20年的定期,收這樣的回報話好,我真是絕對無言了~

我想問20年前即1998年,樓市低位時如果你用100萬買/供個小單位,連20年的租金收入,現在回報是多少倍呢?

我以前儲了畢現金就會買樓, 近年我不買樓是認為因為風險高,我情願做少十次決定,亦不想做錯一次,因為我投資是100%不要輸的~
大力大力
|
wallshar 發表於 18-11-10 20:36

10年前因為有部份股票順利在股災前沽出,又套現左一筆現 ...

又講返十年前 係2008年尾, 我個買了個雙連單位600萬,現在升值了千多萬~

我近年存有那麼多定期現金(以前一般是暫時性),是前所未有的,因以前我習慣 3,5年儲了畢現金,便會看準時機買樓的(現在儲了6間full paid樓), 但一定唔會買什麼儲蓄保自已挷死10/20年,甚至一世~
wallshar
|
大力大力 發表於 18-11-10 22:17

你認為做個挷死20年的定期,收這樣的回報話好,我真是絕 ...

大力又誤會了。我幾時話過回報好,我話甚至幾年前買個車位或者買工厦回報都遠遠 跑贏呢個20年前的投資。 當年的投資決定 好簡單, 同大力一樣, 呢筆錢的投資回報要穩陣及跑贏通脹,另外我另外投資股票的資金就唔會係用呢個咁低的要求,但高回報的要求就代表風險相對提高, 我投資嘅要求係唔會將全部嘅雞蛋放喺一個同一個籃裏面。

20年前樓市啱啱爆破, 當時應該冇乜人夠膽買樓, 就算嗰時買咗樓都要守十年先至返到家鄉。 所以 嚴格嚟講 二十年前亦都唔係買樓嘅好時機,你今日望番倒後鏡就梗係知道20年前買樓好, 20年後你一樣知道今日買乜嘢係好嘅一樣。
大力大力
|
wallshar 發表於 18-11-10 22:44

大力又誤會了。我幾時話過回報好,我話甚至幾年前買個車 ...

總之20年的天長地久定期,我一定不會做~

其實我資產是以樓宇為主,因為近年樓價太瘋狂我才停止入市, 因為傳統智慧告訴我 ,重大金融事故,資產是會貶值的 ,但從來未試過的QE反而令資產起泡,我買樓是超級穩陣,一般是儲到樓價的6成才入市,而且3幾年便可以供完~
wallshar
|
大力大力 發表於 18-11-10 22:48
總之20年的天長地久定期,我一定不會做~

唔做10年天長地久定期, 可以買股票, 之前成日見大力引用生果日報的評論股票過去40年平均年每升15%去推測未來40年一樣可以咁樣上升。
大力大力
|
wallshar 發表於 18-11-10 22:58

唔做10年天長地久定期, 可以買股票, 之前成日見大力引用 ...

老實,我比較喜歡磚頭,股市太多人為因素影響,買到#700當然笑呵呵,但如果買到#330就喊得一句句~

我十幾歲就睇股票及財經版了, 每日都留意著股市/經濟睇咗幾十年 ,但我亦找不到必勝之術~

我必勝之術的定義是:高賣低買~

當然這是股神也做不到吧~
chinahk30
|
私人年金就算罷啦
政府年金如果你都係投資白痴都買得過
~細細妹~
|
wallshar 發表於 18-11-10 22:44

大力又誤會了。我幾時話過回報好,我話甚至幾年前買個車 ...

20年前邊個知個市點行
有人買中左就馬後炮lo

話唔定20年內打仗
所有磚頭變廢物

反而保險公司係美國公司
就算股市大跌
都有少少淨

20年。邊個知?