胎盤前置三期

lovebb2018
|
政府話幫我開刀,私家本身落左訂,私家醫生話冇問題,可以照開,但佢似乎又預出血風險,私家醫院果邊未預要輸血,我係咪應該撻訂?返政府生?
KILW
|
你私家醫生好好經驗架?3期好少醫生肯接。生就一定係開刀,唔太明佢話開刀無問題係咩意思?私家生你要預就算唔洗輸血,基本額外費用包括:開刀時兒科醫生在場、止血用具同藥物。止血針一支都千幾蚊。仲有問清楚你私家醫生會唔會收多醫生費,因手術會複雜d。
lovebb2018
|
KILW 發表於 18-11-10 12:42
你私家醫生好好經驗架?3期好少醫生肯接。生就一定係開刀,唔太明佢話開刀無問題係咩意思?私家生你要預就 ...

佢係BK其中一位好多JM睇既醫生,佢完全冇concern,我問佢出血點算,佢堅持咩期數既胎盤前置都係流500ml血,我懷疑佢根本冇同私家果邊講定要配血,兒科stand by等,搞到我好驚。
Nbs
|

我會撻訂返公家生。
胎盤前置3 期可大可小。唔係淨係錢既問題。無論個私家幾老定都好,私家既support (由醫生, 姑娘, 兒科, lab, 血的supply, xray 部,深切治癒部等)始終不及公家 (當有大鑊野時)。 而且個醫生甘老定唔一定係好事。

KILW
|
lovebb2018 發表於 18-11-10 18:50
佢係BK其中一位好多JM睇既醫生,佢完全冇concern,我問佢出血點算,佢堅持咩期數既胎盤前置都係流500ml血 ...

你醫生流流地喎,我3期開刀流左1L血,邊有可能個個500ml. 仲有,我個醫生講得好清楚,有咩特別安排,有咩可能嘅風險,同一般開刀有咩唔用,要早一日入院配定血,有d甚至要2個醫生開刀。
比起配套或錢嘅考慮,我覺得醫生更重要,一般想私家係信個醫生,但你個醫生咁,我係你寧願去公立搏下會唔會派個高級醫生幫你...
lovebb2018
|
Nbs 發表於 18-11-10 20:32
我會撻訂返公家生。
胎盤前置3 期可大可小。唔係淨係錢既問題。無論個私家幾老定都好,私家既support (由醫 ...

公立尋日話係四期,分別係32、34、35w再照,係consultant doctor 照,話fully cover宮頸,呢位私家醫生堅持係二期尾,話只係靠邊,我唔知佢係睇錯,定真係咁老定
lovebb2018
|
KILW 發表於 18-11-10 23:40
你醫生流流地喎,我3期開刀流左1L血,邊有可能個個500ml. 仲有,我個醫生講得好清楚,有咩特別安排,有咩 ...

其實我有consultant 跟緊,已經book左公立啦,真係冇諗過,係BK 0負評既醫生竟然係甘,當初信佢,係信佢既經驗。我打返俾佢,同佢講返公立出個結果,佢竟然話佢冇錯。我問返佢訂金,佢話醫院唔會退,就算可以退,都唔會幫我寫信request

BTW,我其實仲有睇另一個私家,都係話fully cover os,我相信呢位醫生唔係因為錢,而係佢唔覺得自己會睇錯!
KILW
|
lovebb2018 發表於 18-11-11 08:31
公立尋日話係四期,分別係32、34、35w再照,係consultant doctor 照,話fully cover宮頸,呢位私家醫生堅 ...

就算佢無睇錯係2期,都要講比你聽各樣風險同額外安排,亦要配定血。同埋第幾期無野好嘈,你叫另一個私家影張超聲波相就睇到,我嗰時醫生教我睇,2期同4期差勁遠,咁都錯得就更應撻訂,否則命仔凍過水。
或者同間私院投訴下,睇下醫院會唔會有d跟進。
Nbs
|
lovebb2018 發表於 18-11-11 08:31
公立尋日話係四期,分別係32、34、35w再照,係consultant doctor 照,話fully cover宮頸,呢位私家醫生堅 ...

wa 甘更加之唔好去私家, prepare for the worst, 買大開細好過咩都唔準備然後原來係4 期! 公家就算唔係consultant 開刀,ah consultant 都會喺附近,一call 即到。
queenie0608
|
lovebb2018 發表於 18-11-10 10:03
政府話幫我開刀,私家本身落左訂,私家醫生話冇問題,可以照開,但佢似乎又預出血風險,私家醫院果邊未預要 ...

建議你返政府開刀,胎盤前置要有心理準備touchwood要輸血,埋單可能唔平!

政府其實手勢好,我自己都係胎盤前置,開刀生時有兩個醫生一齊的。
haha748494
|
既然已經落訂,就選擇政府。
lovebb2018
|
haha748494 發表於 18-11-11 14:41
既然已經落訂,就選擇政府。

係私家落左訂,但講明唔退

宜家政府會幫我開刀
lovebb2018
|
KILW 發表於 18-11-11 08:50
就算佢無睇錯係2期,都要講比你聽各樣風險同額外安排,亦要配定血。同埋第幾期無野好嘈,你叫另一個私家影 ...

呢間係公立式既私家,服務差,所以唔會有期望,因為醫生只係掛單呢間私家,所以先當初先簡佢

公立既超聲波相我都有影低

2期同4期係差好遠,2期係胎盤近宮頸,4期係fully cover宮頸,我唔明咁senior既醫生點會睇錯

前日打返電話同佢講,佢堅持兩樣野:
1.佢冇睇錯(或者佢覺得自己太有經驗瓜)
2. 佢唔會幫我寫信request 退訂金,而私家醫院亦講明唔會退
lovebb2018
|
Nbs 發表於 18-11-11 09:41
wa 甘更加之唔好去私家, prepare for the worst, 買大開細好過咩都唔準備然後原來係4 期! 公家就算唔係c ...

係,宜家都係甘諗,最大問題係宜家對私家醫生冇左信心
lovebb2018
|
queenie0608 發表於 18-11-11 11:52
建議你返政府開刀,胎盤前置要有心理準備touchwood要輸血,埋單可能唔平!

政府其實手勢好,我自己都係胎 ...

我有諗錢呢個issue,同埋夠唔夠血

你係前置幾期?
queenie0608
|
lovebb2018 發表於 18-11-11 16:27
我有諗錢呢個issue,同埋夠唔夠血

你係前置幾期?

我係第3
piggip77
|
lovebb2018 發表於 18-11-10 10:03
政府話幫我開刀,私家本身落左訂,私家醫生話冇問題,可以照開,但佢似乎又預出血風險,私家醫院果邊未預要 ...

個私家醫生姓乜? Thx
Jjanice115
|
想問如果政府開刀,多數會幾多周開?
我上星期五返政府照超聲波,佢都話我胎盤前置,但我32周,醫生話仲有機會升返上去,35周再安排照多次,如果唔升就要約開刀(emoji)
所以想了解下真係開刀會大約幾多周?
lovebb2018
|
Jjanice115 發表於 18-11-12 10:14
想問如果政府開刀,多數會幾多周開?
我上星期五返政府照超聲波,佢都話我胎盤前置,但我32周,醫生話仲有 ...

政府通常36W先約期架,通常38W前後開刀,你上次照胎盤位置係邊?
Jjanice115
|
lovebb2018 發表於 18-11-12 10:53
政府通常36W先約期架,通常38W前後開刀,你上次照胎盤位置係邊?

個醫生就咁話宮頸附近咋,佢比期35周再照先決定開刀定順產
好擔心(emoji)(emoji)