係醫院做是否好辛苦?

hidi127
|
我講人事?
carolyktong
|
其實度度都有麻煩人,視乎你遇著D乜嘢人,唔關乜嘢工種事
hidi127
|
你又岩
shareholder
|
醫院做當然辛苦啦
|
以我個人的經驗:只能說做醫院的人事是做過最x的地方
hidi127
|
1314625 發表於 18-11-10 10:51

可唔可以分享一下
~緣~
|

好想了解下因為打算報讀醫院課程
wan1204
|
想知, 謝謝
|

詳情就不細說了。但做醫院某程度上要有返咁上下硬淨(可能我唔夠硬淨,所以唔做),而我認識做醫院的人中,都是比較硬的人。

karryc
|
1314625 發表於 18-11-10 11:18
詳情就不細說了。但做醫院某程度上要有返咁上下硬淨(可能我唔夠硬淨,所以唔做),而我認識做醫院的人中, ...

串自己同事?
HKnumber1c9
|
大家係高要求,急D...所以先燥d啫
hidi127
|
其實大家都係同事何必要互串呢?點解唔比心機做好件事
Poyau
|
聽聞複雜
無話可說
|
一定會,病人怨氣重
kiz___be
|
回覆 1314625 的帖子

一樣諗法下至姐姐都好煩好多是非
|
kiz___be 發表於 18-11-10 14:55
回覆 1314625 的帖子

一樣諗法下至姐姐都好煩好多是非

我當時最煩係d護士,無野做就圍埋講是非,又無禮貌,呼呼喝喝
kiz___be
|
1314625 發表於 18-11-10 15:00
我當時最煩係d護士,無野做就圍埋講是非,又無禮貌,呼呼喝喝

係呀番工已經夠攰但每日都仲要搞d事出黎咁,你係咪私院?私院得閒d會仲煩呀
pi0219
|

facebook 入面有個群組叫做 HA secrets , 醫生護士文識以至阿姐同化驗室既事非都有人講.

睇左咁耐, 暫時未見過有人對醫院人事有正面評價
bebeyi
|
hidi127 發表於 18-11-10 10:18
我講人事?

可以咁講
本身人多就有是非
呢點冇得避

最慘係對病人
要求多多
少少唔滿意就投訴
最慘係上面唔會同你頂
通常係揾你受罪
就算病人冇道理
你都要出唻解畫
心理壓力好大
|
kiz___be 發表於 18-11-10 15:02
係呀番工已經夠攰但每日都仲要搞d事出黎咁,你係咪私院?私院得閒d會仲煩呀
...

唔係呀,我做公院某龍頭院,但個ward 係無咩做。得閒重慘,又沒自己位,企又唔係坐又唔係咁。佢地係名符其實坐曬喺度講是非(果日邊個無返就講邊個)