錢同孝顺

superkingdom
|
見好多jm話個99唔分身家比個新抱,就抵c,其實如果關係唔好,即係去問下婆媳版媳,佢地可能未必為錢而去扮孝,佢地可能寧願唔要D錢同身家,只不過要睇下,D錢係唔係當年自己老公比99, 如果係,可能個身抱就做啱,益外人都唔比孫,這個99都有D問题,但如果我係agent都唔會攞人地錢,始终人地有下代,佢媽婆媳問题,人地野我都唔要,唔想比人覺得為人好是為人錢
tester5
|
superkingdom 發表於 18-11-10 10:23
見好多jm話個99唔分身家比個新抱,就抵c,其實如果關係唔好,即係去問下婆媳版媳,佢地可能未必為錢而去扮孝,佢 ...

錢同考順真係有好大關係架
老爺奶奶有錢,真係仔女新抱都孝順d,起碼冇咁計較,有d父慈子孝既假像。

你睇年中見幾多人開post講一家人食飯計錢?點比才公平?個個都話自己比得多,兄弟又唔洗比。怨氣大到~~
如果老爺奶奶比晒,仲邊有呢d埋怨呢?大家開開心心圍埋食飯就算啦。你話係咪?
Fion_Chan
|
superkingdom 發表於 18-11-10 10:23
見好多jm話個99唔分身家比個新抱,就抵c,其實如果關係唔好,即係去問下婆媳版媳,佢地可能未必為錢而去扮孝,佢 ...

老公畀咗錢99,99過身都用唔哂,D 錢就要留畀個老死不相往來、喪禮都唔去嘅新抱?乜道理?
luckybaby2011
|
tester5 發表於 18-11-10 10:29
錢同考順真係有好大關係架
老爺奶奶有錢,真係仔女新抱都孝順d,起碼冇咁計較,有d父慈子孝既假像。

錢可以解決好多問題、唔同住、唔駛追家用、出手夠大方、大家相處點都好好多
wcpcelia    發表於 18-11-10 17:53
babe2010
|
哦!原來我第日D$,一定要比個孫,原來我收仔女$係有條件的,懂了
|
babe2010 發表於 18-11-10 10:51
哦!原來我第日D$,一定要比個孫,原來我收仔女$係有條件的,懂了

中國人思想好多都係甘,如果無咩特別,用剩的都會留給子孫,如個仔女生活麻麻,作父母都想帮子女,幾多排隊睇楼,帶埋子女,都係講成功需父幹,幾多幫仔女結婚擺酒比首期,當然好多時父母想法,子女有子女想法
gracelam
|

老公比錢99係孝順, 係心意, 99儲埋, 佢點用係佢嘅事, 就算生前捐晒, 咁又關新抱咩事? 關個孫咩事? 一定要留比個孫?

更何況嗰個係生死不相往來嘅所謂新抱!

利申: 我同99關係好好, 亦冇期望佢將D錢留比我仔女
mini1204
|
$ 係我既,臨死我倒Q哂落海都仲得
nsychristy
|
錢俾左我既就係我既,理得我點用,人地鍾意點睇唔順眼係人地既事,我鍾意俾邊個係我既既事

呢番說話適用於奶奶或者 agent.
Sumyeema1
|

agent →→係咩角色?唔太明。
karryc
|
兩睇啦
99走咗後
剩下的錢都比晒兩個孫,我和C6都無反對
heidys
|
從來無諗過99的錢會比我,可能因仲有姑仔
月見草
|

咁既然覺得各得所好,就唔好怨老人家唔留錢比個孫,有好多新抱唔俾嫲嫲見個孫,但到老人家百年歸老就要人哋留D錢俾D孫,真係輸打贏要
Poyau
|
Sumyeema1 發表於 18-11-10 11:14
agent →→係咩角色?唔太明。

台灣嗰單嫲嫲遺產給保險A準 媳同孫無份
無話可說
|
新抱同孫都唔照顧又唔見,咁點解要將身家留比佢地呀!比外人都無咩問題,人地起碼會做下樣幫下手丫!雖然每人都唔應該貪心,但係有付出有收鑊都正常既
李豆豆
|
superkingdom 發表於 18-11-10 11:02
中國人思想好多都係甘,如果無咩特別,用剩的都會留給子孫,如個仔女生活麻麻,作父母都想帮子女,幾多排隊睇楼 ...

老實講,如果仔女對我唔好,住老人院都冇黎探過我既,我會寧願捐晒d錢出去都唔留俾佢地
wcpcelia    發表於 18-11-10 17:53
學會放下    發表於 18-11-10 16:07
|
可能個99生前對新抱好差,先導致今日的境地
甜心朱古力
|
https://topick.hket.com/article/2203862/?r=mcsdfb

如果我係個99,都會咁做。
wongjackie
|
heidys 發表於 18-11-10 11:42
從來無諗過99的錢會比我,可能因仲有姑仔

我99講明分身家分3份, 仔一份, 女一份, 佢自己一份..
我絕對明白佢冇生我養我, 我唔係佢女, 佢咁樣做正常過正常.
但同一時間, 佢會叫我夾錢裝修屋企, 佢成日叫個仔車出車入, 架車都係我買

所以人邊有得掉返轉?
Cathy1121
|
突然想起老人家好like 嗰句:生舊叉燒好過!
其實這様,如果冇期望,便不會有失望⋯⋯
中國人思維,大多遺產都是留比子女、子孫(有得留比後人,也是福份,當然看後人造化,怎樣運用遺留的產物)