自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

superkingdom 發表於 18-11-10 12:14
可能個99生前對新抱好差,先導致今日的境地

既已為陌路人,所謂孫都係路人甲乙丙啫,咁新抱就唔好謀住99份遺產,什麼什麼傳統中國人思想要留畀個孫,多餘啦。

男爵府

superkingdom 發表於 18-11-10 12:14

依啲多數係雙向既,可解覺得係99衰?其實好簡單,大家唔岩咪唔好見囉,劃清界線就劃得清清楚楚,人地臨死都唔見既,生前劃清界劃得咁清,死後就話啲錢同佢有關係?
講得衰啲,佢2個可能視對方仇人,換轉是你,你死後寧願比錢個有關係既仇人定關心自己既朋友?

男爵府

superkingdom 發表於 18-11-10 11:02
中國人思想好多都係甘,如果無咩特別,用剩的都會留給子孫,如個仔女生活麻麻,作父母都想帮子女,幾多排隊睇楼 ...

冇錯,你都識講 如果無咩特別
99臨死都唔見下,還不夠特別嗎

珍珠宮

superkingdom 發表於 18-11-10 10:23
見好多jm話個99唔分身家比個新抱,就抵c,其實如果關係唔好,即係去問下婆媳版媳,佢地可能未必為錢而去扮孝,佢 ...

咩叫老公俾 99?唔通俾咗家用就計住,到尾要收返?俾咗人就係俾咗啦!新抱唔照顧99,一直都係 agent 照顧,agent 仲搞埋身後事,個新抱一直不聞不問,連最後一面都唔理,等 agent 連身後事都搞哂先現身去銀行攞錢,真係俾佢果個都傻。我係 agent 我一定會收,扣除身後事洗費,全數捐咗佢都唔會益哩個咁嘅新抱。

珍珠宮

如果99對新抱好差,咁新抱就更加唔好幻想99會留錢俾佢啦!邊個會臨終將自己身家送俾仇人?

成功靠父幹,哩啲真係縱容自己子孫做懶蟲嘅一大藉口。如果你個仔都要靠你,咁你個仔以後點可能幫到自己個仔?

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我阿嫂都係99面前扮晒野,係我地同輩面前就有時忍唔住真面目 但佢娘家完全無錢窮6人!

伯爵府

天真B 發表於 18-11-10 12:44

依啲多數係雙向既,可解覺得係99衰?其實好簡單,大家唔岩咪 ...

其實我真係會不分內外孫,大部份比孫,即使新抱女婿對我唔好,因為我長輩成日教我,女婿新抱都係人地生,唔好寄望太多,好似朋友甘,女婿係因為個女,新抱係因為個仔,先同你有關係,如果無左自己仔女,有病有痛他們不照顧我都無大問题,但仔女孫就係自己帶黎,所以我會等佢地成年,當心儀留比佢地, 属個人想法,所以將來我细路另一半,應該會同我ok

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

d 錢比得99就係佢既
佢用唔哂要比邊個係佢自由
如同個新抱都不相往來新抱(加仔女)又無盡孝
同路人都無分別
甘唔比佢地都正常啦

伯爵府

月見草 發表於 18-11-10 13:50

可能你奶奶以前都係咁諗,點知娶左個新抱返來唔會諗自己個 ...

唔係呀!我媽媽都係甘對新抱同女婿,有咩都叫我地做仔女返黎,另一半唔得閒都無所謂,對新抱女婿就成日赞佢地,係我學習榜樣

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tester5 發表於 18-11-10 10:29
錢同考順真係有好大關係架
老爺奶奶有錢,真係仔女新抱都孝順d,起碼冇咁計較,有d父慈子孝既假像。

又係wo..

珍珠宮

Fion_Chan 發表於 18-11-10 10:46
老公畀咗錢99,99過身都用唔哂,D 錢就要留畀個老死不相往來、喪禮都唔去嘅新抱?乜道理?
...

咪係⋯比我捐哂都5益佢

男爵府

superkingdom 發表於 18-11-10 13:20
其實我真係會不分內外孫,大部份比孫,即使新抱女婿對我唔好,因為我長輩成日教我,女婿新抱都係人地生, ...

始終係人地既仔女,當然唔好寄望太多,但如果臨死見一面都叫寄望太多嗎?

男爵府

月見草 發表於 18-11-10 13:50

可能你奶奶以前都係咁諗,點知娶左個新抱返來唔會諗自己個 ...

男爵府

superkingdom 發表於 18-11-10 13:20
其實我真係會不分內外孫,大部份比孫,即使新抱女婿對我唔好,因為我長輩成日教我,女婿新抱都係人地生, ...

頭先我都有問點解你會覺得係99衰?因為你現在係人新抱?
到你第日做人99,有問題也係新抱衰吧

伯爵府

天真B 發表於 18-11-10 15:09
頭先我都有問點解你會覺得係99衰?因為你現在係人新抱?
到你第日做人99,有問題也係新抱衰吧
...

真係見過,聽過有D好衰99,有時已婚朋友們出黎,有D99真係好衰,有同事話佢生左個女,就上黍打開條片,話女呀!連條片都無包番.有個朋友做99,就話男家大晒,所有正日要返男家,要女家就晒佢地,同埋婆熄板,都大把好例子,我都同意,一隻手掌拍唔響,但搅到甘99都未必啱晒,有時唔好話婆熄,就算有D子女都覺得父母偏心,或當摇錢樹,為左D亞哥細佬,叫個女走都有。世上又未必無唔好父母,正如有虐待仔女父母,佢地大左唔孝顺都唔奇

大宅

babynetnet 發表於 18-11-10 13:02
我阿嫂都係99面前扮晒野,係我地同輩面前就有時忍唔住真面目 但佢娘家完全無錢窮6人!
...

點扮法?
對你地同輩有咩分別?點睇得出?

男爵府

superkingdom 發表於 18-11-10 15:27
真係見過,聽過有D好衰99,有時已婚朋友們出黎,有D99真係好衰,有同事話佢生左個女,就上黍打開條片,話女呀! ...

係,同樣也聽過很衰的新抱,入侵人屋企,趕老人家走又有,日日對99黑面又有,所以一家唔知一家事,都係果句,既然99生前同新抱劃清界線,新抱就唔好系99死後衝出黎拉關係,99做法也屬合理,比仇人不如比朋友

侯爵府

醒目開學勳章

superkingdom 發表於 18-11-10 10:23
見好多jm話個99唔分身家比個新抱,就抵c,其實如果關係唔好,即係去問下婆媳版媳,佢地可能未必為錢而去扮孝,佢 ...

其實即將去世嘅奶奶鐘意分身家俾邊個後輩是她個人意願,有乜好批評呢?

人在做,天在看!

奶奶入土為安,面對自己一大班祖先靈自有交代。

首頁

尾頁

跳至