跪求醫兒童哮喘醫生

mingcat
|
我囡5歳,自5月肺炎,誘發遺傳哮喘發作,至今未好過,情況嚴重,睇過N個兒醫生、中醫,未見好轉。我非常擔心!
明白要增加心肺功能先係治本方法,但我只希望暫時下止咳,佢日咳夜咳,又訓唔到。我都就快神經衰弱
請問各位識唔識醫生可以幫到手?十分感激
Ben2003
|
類似你囡的情形,我以前試過好幾次。

中流感後,燒完….

痰多,搶咳多聲,隔 2 to 5 分鐘又搶咳多聲,日又咳夜又咳,訓唔到。

第一次時,因我對中醫學有認識,所以自擬了一化痰止咳平喘方劑,一用,很有效。

近十年,我需要用過好幾次,也很有效,有同事遇過相同病情,用了也很有效。

如你有興趣,請 PM your telephone no. to me, 我要問多少少病情和教你點煲。

PS 方劑中的藥材,很常用於化痰止咳平喘,不霸道。
hotracy918
|
mingcat 發表於 18-11-10 12:03
我囡5歳,自5月肺炎,誘發遺傳哮喘發作,至今未好過,情況嚴重,睇過N個兒醫生、中醫,未見好轉。我非常擔 ...

之前有分享屯門吉鳳霞醫師醫咳好好,樓主可上網search下資料,我仔之前又係成日咳,曾經諗過去搵吉醫師,但對於我黎講實在太遠了,西醫我睇旺角曾英美兒科專科氣管,希望幫到你。
mingcat
|
hotracy918 發表於 18-11-10 21:41
之前有分享屯門吉鳳霞醫師醫咳好好,樓主可上網search下資料,我仔之前又係成日咳,曾經諗過去搵吉醫師, ...

Thanks
OasisMa
|
試下浸會中醫孫素明, 佢好擅長兒科哮喘, 你上網打佢名SEARCH 下, 不過收費几貴, 同埋真的要時間.
mingcat
|
OasisMa 發表於 18-11-13 12:43
試下浸會中醫孫素明, 佢好擅長兒科哮喘, 你上網打佢名SEARCH 下, 不過收費几貴, 同埋真的要時間. ...

我老公睇過幾個月,幫助不大
Yingwang
|
hotracy918 發表於 18-11-10 21:41
之前有分享屯門吉鳳霞醫師醫咳好好,樓主可上網search下資料,我仔之前又係成日咳,曾經諗過去搵吉醫師, ...

想問係屯門邊到?
hotracy918
|
Yingwang 發表於 18-12-1 09:50
想問係屯門邊到?

應該係屯門仁愛堂,你可以上網search下
campbell
|
我女2歲半確診左,都係吸氣控制住,由3歲起就學游,幾乎全年無休,平時盡量唔比凍飲,依家8歲叫做好d, 控制得到