再婚

Super豬
|
本人同前夫有兩個小朋友, 同我一齊生活,打算再婚。男友未結過婚,我明白我再婚應該低調,但男家家族大,想擺酒但可以從簡。
已經同居,男友同我對仔女都相處得好好,佢好錫我兩個,對方屋企人都知道亦接受我地。

問題:
1) 想簡單喺香港影婚紗相,我可唔可以同兩個小朋友一齊影,當家庭相,婚宴播片會唔會好奇怪,或者比人感覺唔係咁好。
2) 過大禮係咪一定要做? (因為同前夫無擺酒,所以唔識)
3) 無接新娘無玩遊戲,直接去酒樓可以嗎
4) 話明從簡低調,我係咪唔應該著婚紗/晚裝
5) 我致詞係咪唔應該提起我兩個小朋友,或者我係咪應該唔好講野

個人比較緊張,上網搵唔到資料,希望大家比啲意見,謝謝!

Edelweiss88
|
Super豬 發表於 18-11-10 12:03
本人同前夫有兩個小朋友, 同我一齊生活,打算再婚。男友未結過婚,我明白我再婚應該低調,但男家家族大, ...

睇完你D問題,比我感覺係你自己介意有兩個小朋友
Edelweiss88
|
本人同前夫有兩個小朋友, 同我一齊生活,打算再婚。男友未結過婚,我明白我再婚應該低調,但男家家族大, ...

個人覺得你可以參考名媛再婚,光明正大俾人知道自己有兩個小朋友
小詠
|

你未婚夫未結過, 咁咪當第一次結婚做足d,

過大禮, 問問長輩想唔想, 如果簡化, 咪唔做啦, 慳番錢和時間

5) - 唔提都唔緊要, 因為主角是你和你未婚夫, 只講自己感受
而家呢個年代, 帶埋小朋友改嫁好平常, 唔駛介意別人眼光和咀臉

我都有兩個仔, 再婚既話, 都唔知點同仔交待, 因兩個仔都大個啦

Angel_Rose
|
我有朋友同你情況一樣,不過佢同新男友生左細路後先再婚,播片我見佢只係二人,有埋細路果啲係相簿度,朋友有過大禮,接新娘,有著婚紗,佢的孩子做花仔花女,果日我見到得佢新奶奶一個黑口黑面,其他人個個都好開心,包括佢新老爺都好開心
無話可說
|
你應該問你未婚夫想點搞,亦要問下佢家人,其實男家知唔知你有小朋友呢?!
Fion_Chan
|
其實想擺酒的既然係男家,應該把你的問題問男家,你未婚夫可能乜都話無所謂,但試探下未來6299心意比較好。雖然你未來6299都知你有小朋友,但來飲嘅親戚朋友未必知,有關小朋友的部份低調些比較好
FennieMan
|
問題:
1) 我覺得婚紗相就唔好同小朋友一齊影,都要尊重下老公,你遅啲可以再影家庭相。婚宴播片加一啲家庭相都唔會好奇怪,但少量。
2) 過大禮係要做,可以簡單買嘢,加封利是攪掂
3) 我覺得要有接新娘,可以唔玩遊戲,之後直接去酒樓
4) 從簡低調,都係結婚,你做新娘唔著婚紗,都要著晚裝
5) 其實致詞點解唔可以提起你個小朋友?你可以多謝老公,6299,佢地好冇私甘接受你有小朋友

姊妹,似乎你好介意你有小朋友而再婚,攪到自己好低微。你老公和佢家人既然接受你和你仔女,恭喜你!你應該開開心心攪婚禮。
greenpea    發表於 18-11-10 23:35
tingtingalex
|
就有8婆講是非,唔洗理人點睇
但6299接受到你,可能佢比面個仔,可能真實唔係咁接受你。
hanangah
|

你應該問男友,佢先係你以後要一起生活的人,或者老爺奶奶睇法.

我地睇法未必係你男友意願

j2j2
|
婚紗相我覺得點影都得啊!如果你未婚夫都鍾意小朋友一齊真係好sweet 啊!
不過,我覺得婚宴就唔好show 有小朋友的相了。當你未來老爺奶奶好接受你,世界上好多閒人會轉指指點點,講就講由得佢地,但實際上,如果婚宴果日有d 唔知咩人講d 難聽既野,破壞氣氛就無謂啦。
我覺得上一代既人,可能真心是不介意,但也不會覺得係驕傲的事,人之常情吧!
祝福樓主啊!
spikenard
|
我個人感覺,婚宴那1晚你和先生可以獨享那1天的做公主和王子
並不需要刻意提示和交待小朋友的存在

因為你們一家人日後所走的日子並不是1天而是1輩子

你們2口子開心地享受這1天並不過份
是是但但    發表於 18-11-13 13:18
ilovexo824
|
可以一齊影,但只放你2個結婚照,致詞又不用特登提2仔女,只說多謝老爺99好錫你,比男友聚你。。。D3姑6婆,10年都未必見一次,不用同佢地交代
|
j2j2 發表於 18-11-10 12:40
婚紗相我覺得點影都得啊!如果你未婚夫都鍾意小朋友一齊真係好sweet 啊!
不過,我覺得婚宴就唔好show 有小 ...

認同

太過高調去展示小朋友,其實對小朋友都係一種傷害,因為佢需要在這場合獨自面對別人的指指點點(你是當晚的主角,未必有時間空間照顧小朋友)
sasa0208
|
尊重男家,佢地唔介意咪點提住都得,如果介意你就收斂d
日好
|

好多人都無接新娘無玩遊戲,直接酒樓,包括曹永廉.

同小朋友影結婚相,你老公同小朋友鍾意就得.

緊張怕講錯嘢咪唔好致辭,或者簡單D多謝來賓長輩,其他人黎飲唔想聽咁長致辭,最好快D有野食.

著自己鍾意既衫,D時間用黎招呼一場黎到恭喜你朋友親戚

過大禮要問雙方長輩,過大禮都可以簡單咁做.

結婚首先要開心,大攪,簡單都會有人有意見.所以照自己同老公舒服方式進行

sf013hk
|
回覆 j2j2 的帖子

路人甲多口加句;同唔同上一代人無咩關係,係將心比己個問題。如果你自己有個仔長大成人,你自問佢第一次結婚就取個有兩個孩子既婦人(無貶義)。我唔敢講無人會唔介意,但我都唔敢包我(一點也)不介意。更加唔信呢個係多數既想法。當然,多數者亦未必代表佢係岩既想法。但你即使你自己明白呢份介意會對未來新抱係唔公平,亦唔代表失婚女人有咩唔好 (反而每每失過婚既人才更懂得去珍貴一段婚姻關係)。
但點好你 (作為新郎父母) 個心總係感覺到唔舒服,但如果兩家都係再婚又唔同晒喎。你話我迂腐都係咁話。
當然,反者 (即有孩子既失婚男) 取一個未嫁過既女方亦然,但可能感覺無咁咁強烈卦?
katherine.k
|
Edelweiss88 發表於 18-11-10 12:07
睇完你D問題,比我感覺係你自己介意有兩個小朋友

佢應該唔使介意自己嘅小朋友, 而係佢顧及男家, 因為將來條路好長。
就算男家父母唔介意, 樓主應該係擔心男加嘅親戚會唔會有說話傳出。
pinkiesalbe
|
你同男商量下,睇大家想點,取平衡點囉!
如果你百毒不侵,可以講下小朋友嘅。如果介意嘅原來係6299就避免了。
musiccisum
|

1.影時可以叫攝影師影啲家庭又影啲兩人嘅
2.無乜所謂,兩家人自己傾
3.無乜所謂,你同你未婚夫鍾意就得
4.你想低調,可以揀啲簡單款嘅
5.點解唔講好講野?