自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Super豬 發表於 18-11-13 12:52
回覆 jeannietsui 的帖子

多謝你,聽到好多不同意見,反而而家諗對方父母感受多啲,我會好好同未婚夫商量 ...

你兩個小朋友幾大?仔定女?
少少分享、朋友女十歲左右、其實女仔敏感會覺得尷尬

水晶宮

jujupig 發表於 18-11-13 13:02
我比較好奇,樓主你仲有會唔會同新任老錢再生細路?

我識果個生左、係有唔開心架、真係要小心處理

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

對你老公公平啲,當正常結婚咁做。

珍珠宮

sf013hk 發表於 18-11-10 13:15
回覆 j2j2 的帖子

路人甲多口加句;同唔同上一代人無咩關係,係將心比己個問題。如果你自己有個仔長大成人 ...

你講下好喇,我家有人(男)再婚娶個未結過婚女子,個女人不知幾介意呀,要換過樓掉晒傢私

珍珠宮

jeannietsui 發表於 18-11-11 12:46
我同你相反
男方帶住兩個小朋友娶我
我乜野上頭過大禮都無攪

華人社會,始終男女有別

子爵府

你兩個小朋友幾大?如果係我會問下兩個小朋友意願(影相,致詞時提及),以免佢地介意/尷尬
Btw,恭喜你

珍珠宮

如果係我會低調,唔提唔講唔代表唔在乎,大人可接受3姑6婆、朋友嘅說話,但小朋友唔應該聽到呢d嘢,增加佢地壓力,怕小朋友誤會自己唔錫佢,我會預先同佢地講點解會咁做

子爵府

Super豬 發表於 18-11-10 12:03
本人同前夫有兩個小朋友, 同我一齊生活,打算再婚。男友未結過婚,我明白我再婚應該低調,但男家家族大, ...

其實所有事情都只需要同未來老公➕男家➕女家➕自己仔女有共識就得。人地點處理係人地,你地係你地,唔需要擔心太多,無野係應該/唔應該。

恭喜你,祝白頭到老

珍珠宮

Super豬 發表於 18-11-10 16:09
男方屋企人包括親戚朋友都知道我有兩個小朋友,新年,過時過節都會邀請我地一齊過,係感恩既。就快38歲,帶 ...

你d 姊妹係咪中國古代人?

再婚,其實咪又係結婚。大搞都得。最緊要你同未來老公開心,洗乜理咁多人眼光,又唔係佢地結。

子爵府

回覆樓主:

我朋友個媽,介意註冊日叫再婚親家99去觀禮
潮州人唔鍾意再婚人係度。

珍珠宮

tingtingalex 發表於 18-11-11 10:40
我親戚再結婚,比8婆講,好心咪搞咁多野,孫都有幾個,仲扮少女第1次結婚,當人地子女,聽到是非,你話個心 ...

比著我再婚, 乜都唔攪, 簽張紙就算, 飯都唔好食啦

我面皮薄D, 唔想睇到D親友既咀臉, 笑我年紀大仲學人再嫁之類, 更唔想仔比八婆講事非

又唔想一對仔知, 也不會安排對仔觀禮, 我肯定我對仔反對我再嫁, 但為左對仔唔嫁人, 咁我既人生真係比晒對仔啦, 無幸福來找我了

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

首頁

尾頁

跳至