3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

囡5歳,自5月肺炎,誘發遺傳哮喘發作,至今未好過,情況嚴重,睇過N個兒醫生、中醫,未見好轉。我非常擔心!
明白要增加心肺功能先係治本方法,但我只希望暫時下止咳,佢日咳夜咳,又訓唔到。我都就快神經衰弱
請問各位識唔識醫生可以幫到手?十分感激

別墅

mingcat 發表於 18-11-10 12:04
囡5歳,自5月肺炎,誘發遺傳哮喘發作,至今未好過,情況嚴重,睇過N個兒醫生、中醫,未見好轉。我非常擔心 ...

有兩位朋友分享過
成日唱歌嗰個兒科小x醫生
睇氣管睇得好
但我小朋友就唔夾

現在要排好耐隊
收費有點貴

祝早日康復

男爵府

囡5歳,自5月肺炎,誘發遺傳哮喘發作,至今未好過,情況嚴重,睇過N個兒醫生、中醫,未見好轉。我非常擔心 ...

佢有無哮喘表現?定係就係不停咳

男爵府

bchuma 發表於 18-11-10 17:43
佢有無哮喘表現?定係就係不停咳

佢無喘無hehe聲,只係日夜不停用力咳

複式洋房

荃灣港安許醫生,閑日約機會大啲,我仔食完三日藥之後一日就好了,咳第四日基本就完全無咳了,不過我每次都係發病第一日就帶去睇,可能易啲醫好

複式洋房

immaa 發表於 18-11-10 21:31
荃灣港安許醫生,閑日約機會大啲,我仔食完三日藥之後一日就好了,咳第四日基本就完全無咳了,不過我每次 ...

食緊藥個三日會咳得比平時勁啲,我仔咳到食乜嘔乜,醫生話啲藥幫助排痰縮短病程,果然之後就好得好快

男爵府

immaa 發表於 18-11-10 21:36
食緊藥個三日會咳得比平時勁啲,我仔咳到食乜嘔乜,醫生話啲藥幫助排痰縮短病程,果然之後就好得好快
...

Thanks

男爵府

mingcat 發表於 18-11-10 17:55
佢無喘無hehe聲,只係日夜不停用力咳

我仔都係 一直食過敏藥

大宅

試下中醫。
我表弟你仔感冒後常晚上咳,成家都冇得瞓。最後睇中醫搞掂。
現在好多中醫是冲葯粉的,不用煲,也不太苦。好細個都食到。

男爵府

Ronnie1213 發表於 18-11-12 07:15
試下中醫。
我表弟你仔感冒後常晚上咳,成家都冇得瞓。最後睇中醫搞掂。
現在好多中醫是冲葯粉的,不用煲 ...

大囡已經睇左廣華中醫三星期,未見好轉,請問你睇邊位中醫?可以介紹嗎?

複式洋房

養和有位醫生尊睇哮喘。我個女2歲時成日喘,又成日入院。睇佐佢半年,而家好好多,你可以試下

大宅

mingcat 發表於 18-11-12 23:37
大囡已經睇左廣華中醫三星期,未見好轉,請問你睇邊位中醫?可以介紹嗎?

...

聽聞天灸對哮喘幾好,我都同個仔book咗做。個個都話中醫起碼都要睇3個月先見效,明白做媽媽嘅見到仔女咁咳法,人真係會癲,我之前一聽到個仔咳,甚至乎聽到任何人嘅咳聲,個心都會離一離。

ps 我而家每朝返工前一杯水加1/4角果皮煲滾,
放入象印度焗住,放工返到屋企就族少少咁
倒出黎俾佢飲,其實我都唔知有冇效,但上
網睇話果皮水對久咳都有幫助。

男爵府

hotracy918 發表於 18-11-13 08:16
聽聞天灸對哮喘幾好,我都同個仔book咗做。個個都話中醫起碼都要睇3個月先見效,明白做媽媽嘅見到仔女咁咳 ...

謝謝
大囡已做過一期天灸
但果皮水,呢個可以一試

大宅

mingcat 發表於 18-11-13 08:48
謝謝
大囡已做過一期天灸
但果皮水,呢個可以一試

天灸好似話要連續做3年,咁下個月你仲做唔做?

男爵府

hotracy918 發表於 18-11-13 15:00
天灸好似話要連續做3年,咁下個月你仲做唔做?

複式洋房

太古城鄒潔雲醫生,我女兩歲時氣管都非常之差,個個月都要睇醫生咁濟,之後轉去睇佢,雖然佢用藥係幾重,但最後跟佢講法吸氣食藥,而家真係好左好多

禁止訪問

大宅

mingcat 發表於 18-11-12 23:37

...

請問廣華需要預約嗎?會唔會等好耐?固定醫師還是每次不同的?每星期一次嗎?每次費用貴嗎?

唔好意思,問題太多,唔方便可以不答的。

男爵府

hotracy918 發表於 18-11-14 08:04
請問廣華需要預約嗎?會唔會等好耐?固定醫師還是每次不同的?每星期一次嗎?每次費用貴嗎?

唔好意思, ...

第一次可電話預約,之後每次睇完醫師,即約下一次。可指定邊位醫師。覆診時間由醫師定,費用視乎佢開幾多日藥比你

大宅

mingcat 發表於 18-11-14 13:36
第一次可電話預約,之後每次睇完醫師,即約下一次。可指定邊位醫師。覆診時間由醫師定,費用視乎佢開幾多 ...

謝謝

首頁

尾頁

跳至