語言天才,超勁

cinda72.
|
睇片,呢個男仔應該都係小學生既年紀,識超過10國語言,仲係溝通到果隻,唔係只識幾句
小小年紀,柬埔寨街邊賣遊客精品,應該係街頭學習,好厲害

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10156393235718101&id=742028100
MM2H
|
值得鼓勵,能夠發奮圖強,衝破自己環境因素嘅規限,有前途
cinda72.
|
MM2H 發表於 18-11-10 12:25
值得鼓勵,能夠發奮圖強,衝破自己環境因素嘅規限,有前途

我覺得係生活學習
因為佢賣遊客精品,從唔同國藉既人身上學番黎,呢d係人既求生本能
cattz288
|
cinda72. 發表於 18-11-10 12:27
我覺得係生活學習
因為佢賣遊客精品,從唔同國藉既人身上學番黎,呢d係人既求生本能
...

窮就要諗好多方法脫貧 ! 好勵志
Poyau
|
大個咗可以做傳譯
cinda72.
|
我剛剛比完個女睇,爽手鬧左句,因為你太幸福囉!
babynetnet
|
本身有天分,加環境迫成再加自強!
cinda72.
|
babynetnet 發表於 18-11-10 13:22
本身有天分,加環境迫成再加自強!

天份肯定有
但同時環境因素,都係加速成長之一
思考緊,若果佢生在香港,以香港既教育,會令佢更加發揮天份,定係填爆而破壞佢既天份
shop_baby
|
cinda72. 發表於 18-11-10 13:26
天份肯定有
思考緊,若果佢生在香港,以香港既教育,會令佢更加 ...

拍佢果個都識好多語言,係記者,小朋友都話係遊客教佢,佢真係好叻仔,好聰明有禮貌,又有耐性
lam133
|
cinda72. 發表於 18-11-10 12:11
睇片,呢個男仔應該都係小學生既年紀,識超過10國語言,仲係溝通到果隻,唔係只識幾句 :surpr ...

一罐可樂
|
呢位咁小朋友唱國語歌好好聽添呀 佢好醒目又識得利用自己既語言天份去生活, 希望呢位小朋友會有好既將來
vencyk
|
重靚仔添,希望佢有受敎育機會
cinda72.
|
vencyk 發表於 18-11-10 13:33
重靚仔添,希望佢有受敎育機會

係,我都覺得佢靚仔
相信咁樣瘋傳,應該會有支助出現,接受好既教育架啦
呢d人才,難得一見
omother
|
驚嘆不已!確實很有才華
chillimom
|
語言係好講天分嘅嘢,唔係其他人努力就可以同佢一樣
babynetnet
|
cinda72. 發表於 18-11-10 13:26
天份肯定有
思考緊,若果佢生在香港,以香港既教育,會令佢更加 ...

仙姐我唔識答此問題
又唔可以講到香港教育咁差,香港教育填得咁勁,去到大陸都唔夠人地d尖子勁就知啦!
cinda72.
|
babynetnet 發表於 18-11-10 13:39
仙姐我唔識答此問題
又唔可以講到香港教育咁差,香港教育填得咁勁,去到大陸都唔夠人地d尖子勁就 ...

上個星期,同個fd tea
佢個仔讀緊名小,講番個仔既學校生活,真係o咀,感慨啫
babynetnet
|
cinda72. 發表於 18-11-10 13:44
上個星期,同個fd tea
佢個仔讀緊名小,講番個仔既學校生活,真係o咀,感慨啫
...

你都甩難啦……係BK好多jm小朋友重係幼、小、中學生……咁我地直情前路茫茫
andyman
|
家貧孩子早當家, 可憐。
金牌阿四
|
cattz288 發表於 18-11-10 12:28
窮就要諗好多方法脫貧 ! 好勵志

所以肯努力, 一定會成功