想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無JM同我一樣,period來時有血塊,但又唔似係血塊,似一塊薄膜,似一個囊。。。
剛才睇中醫,中醫話有機會係bingo左,但係不能夠着床,中醫叫我period遲左一日就要驗試紙。但係我驗過唔係bingo。有冇人同我一樣情況?到底係咪要個子宮有問題

複式洋房

Vicki027 發表於 18-11-10 13:12
有無JM同我一樣,period來時有血塊,但又唔似係血塊,似一塊薄膜,似一個囊。。。
剛才睇中醫,中醫話有機 ...

我同朋友都試過有一塊好大的薄膜,不過睇醫生都話係正常,唔洗擔心

大宅

Vicki027 發表於 18-11-10 13:12
剛才睇中醫,中醫話有機 ...

係咪平時有飲開凍嘢?飲凍嘢 子宮會宮寒 成日嚟唔乾淨 積埋積埋會有血塊 好似薄膜咁嘅樣

大宅

太陽媽媽 發表於 18-11-10 16:03
我同朋友都試過有一塊好大的薄膜,不過睇醫生都話係正常,唔洗擔心

但係,我幾乎10次有9次都係咁,大多時候似碎片一塊塊,上個cycle就係完整一大塊。

大宅

chanlazy 發表於 18-11-10 22:24
係咪平時有飲開凍嘢?飲凍嘢 子宮會宮寒 成日嚟唔乾淨 積埋積埋會有血塊 好似薄膜咁嘅樣
...

已介凍飲好幾年。

大宅

回覆 Vicki027 的帖子

即使是受精卵,未能著床都唔算是bingo,會同平常月經一樣。你講的薄膜同疑似似囊的物體,我嚟m都都經常會有,薄膜是子宫內膜剝落,而囊應該其實是血塊,所以都是正常的東西,不用擔心。但如果血塊多,就可能要睇中醫調理一下。

大宅

Kat00Kat 發表於 18-11-17 00:36
回覆 Vicki027 的帖子

即使是受精卵,未能著床都唔算是bingo,會同平常月經一樣。你講的薄膜同疑似似囊的 ...

我終於搵到資料,原來係模樣痛經。身體太虛弱,唔係正常野。
http://www.lunwenstudy.com/zyfuke/93483.html

大宅

Vicki027 發表於 18-11-10 22:32
但係,我幾乎10次有9次都係咁,大多時候似碎片一塊塊,上個cycle就係完整一大塊。
...

我仲恐怖,以前沖涼果時試過有一塊豬潤咁大塊既血塊跌咗出來,之後執返攞花洒沖一沖。係血黎。

大宅

yukicheung0901 發表於 18-11-17 11:20
我仲恐怖,以前沖涼果時試過有一塊豬潤咁大塊既血塊跌咗出來,之後執返攞花洒沖一沖。係血黎。
...

如果係血,沖水後應該會溶解晒,但我搵水沖洗後,剩底一塊白色透明膜。

大宅

Vicki027 發表於 18-11-17 11:25
如果係血,沖水後應該會溶解晒,但我搵水沖洗後,剩底一塊白色透明膜。
...

我差唔多個個月都有
問過婦科話係正常

首頁

尾頁

跳至