單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

我囡囡剛歲半,我媽從bb出世搬來同我一齊住劏
房,照顧bb,老公返工,我從懐孕到而家無返工,
我的煩惱是:我想搵律師快D搵離婚,但老公一心
想争返個女,如果我同我媽,bb,搬返我媽公屋住,
幾久可以上庭?問題是未上庭尼段時間老公堅持佢有
權自己凑bb,但一向是我和媽媽凑,佢根本吾識凑
,而且bb好跟我媽吾跟佢,佢煮飯比自己食都懶,
怎煮餸比bb食?我可吾可以未上庭前堅持自己凑
bb?因為佢系癲晒講吾到道理的,如果佢提出要見
Bb,我又無可能吾比佢見,但佢見到個bb一定抱住
搶返佢屋,佢自己一人住,無爸媽幫佢凑b,佢有家姐
已成家,……各位可以比D意見嗎?

別墅

回覆 cancan87 的帖子

只怪自己同佢結婚,以致而家的苦果,佢好自私,沽寒,怪人牙,吾像人地會行街睇戲食飯,放工就回家上網玩電腦,根本没有什麼情愛牙,系我自欺欺人,以為自己有工返有錢使,同佢相處相安無事,其實我內心都想有人關心我愛護我,結果只系我默默付出牙,如果正常女人遇到咁嘅男人一早走左,我只等於每月有兩仟蚊買餸錢嘅廉價工人牙,,直到我生左bb,因為佢吾怎理個b,我好緊張bb,同佢吵架多左,我一心以為佢甘無情嘅人會對bb好牙,結果呢,家用包括bb奶粉尿片只系3000蚊,又吵左一次,只系比3500,我媽,佢,我,bb四人的食用牙,平時bb衫,bb用品吾會比錢我買,要用自己錢,而家佢加左人工,我争取到佢比4000,都算啦,甘樣有老公等於無老公,同佢一日可能講吾到五句話,我都腍住為左囡囡忍落去,但我忍吾到嘅系,bb發燒,感冒,好辛苦,佢都吾比錢睇醫生,佢話佢覺得有需要先比錢去睇,佢吾系醫生羅,佢平時慳到自己怎病都從來吾睇醫生,但bb病好辛苦架,所以之前bb睇左4-5次醫生都系我自己比錢,……我38歲,可以自己搵工養bb,同佢甘一世吾值牙,所以真好想離開佢比條生路自己,但争撫,養權吾知搞幾耐牙!

複式洋房

我見公教婚姻輔導會。有
「離婚法律及家事調解服務」講座,你不如去了解下先

https://divorce.org.hk/page_content.php?main=4&id=242

子爵府

陪月勳章

cancan87 發表於 18-11-10 13:53
我囡囡剛歲半,我媽從bb出世搬來同我一齊住劏
房,照顧bb,老公返工,我從懐孕到而家無返工,
我的煩惱是: ...

BB咁細個多數跟媽媽,你要証明多數係你照顧BB。

男爵府

以下只供參考 :
一般撫養權多數首選媽媽 ,
數據證明妳有能力搵工,婆婆幫手之下,大有條件爭到撫養權。

確保免傷和氣,大小平安,建議法庭未判時,大家協議/商量下,如有問題!
否則過程唔順利,唔排除影響進展拖慢。

男爵府

穩定工作和居所,妳是媽媽,同佢講好探視時間就已經足夠.
另外是生活費,最好要佢每月直接過數,我就是無做呢一部,前夫就無比。

我無告上法庭,因為我有工作。佢就慘啦,所有親友都唔想見到佢,咪等佢自己搞掂。

別墅

回覆 shadowrainbow 的帖子

佢系吾理性嘅,大家溝通吾到,佢怎都要争個女,我系怕法庭未判前如果我帶走個女,會發生暴力事件,我怕佢去我媽家用暴力搶返個女,吾比我見,到時上得庭嚟都要幾個月,之前系我同我媽凑b,如果佢同官講佢尼幾個月自己都照顧到個女,甘個女歸佢機會又大左?但佢要返工,佢又無爸媽幫佢凑,我都無返工三年,我都吾知我嘅機會有幾大!

男爵府

cancan87 發表於 18-12-9 18:54

佢系吾理性嘅,大家溝通吾到,佢怎都要争個女,我系怕法庭未判前如果我帶走個 ...

法庭是看小朋友的利益為最大前題,盡量保持小朋友不受影響為最大依歸。
至於對方理唔理性,會唔會搶走小朋友,法庭也很難處理假設性既事,因為未實發生,亦無人希望呢個事會發生。

你最重要是有穩性收入,證明到你是一個可以照顧孩子,呢點最重要。

不如我用自己做例子,也許會易的表達。
如果前夫搶走小朋友,佢既下場一定是會見到我去報警,我會不惜一切搵返自己既仔女。
至於話怕暴力搶小朋友,可能前夫由識我第一天就知,我最看不起用暴力既人,佢根本唔會亦唔敢。
佢試過離婚後話會返黎,斬死我地。我直接同佢講,"好,廚房有刀,拜托,你利落一點!反正我無咩值得留戀!"
佢呢的恐嚇,N 年前做過,我仲生勾勾上網同你傾緊計.

樓主,冷靜的,看看可否破鏡重圓,如果真係唔得,自己要留實力,再睇下可以點做。
人既知識就是妳的財富。你識得多, 等於保障自己同孩子更多。
不要打草驚蛇,一係唔郁手,一郁手,要必中。

如果係我,我唔會同佢吵咀。你找找兩人的問題在哪兒先,如果係第三者,咁就易搞,如果錢,妳就要自己搞啦!

別墅

shadowrainbow 發表於 18-12-9 19:56
法庭是看小朋友的利益為最大前題,盡量保持小朋友不受影響為最大依歸。
至於對方理唔理性,會唔會搶走小朋 ...
因為之前兩次嘈交我話離婚,帶走個女返外家,佢不停叫我快D帶返個女返去比佢,過左幾日我返左去當無事,我老公性格好火爆,佢當我透明人無感情啦,,而家又未分居,吾知系咪要分居年幾先可以提離婚,個官未判撫養權尼段長時間,我驚佢報警話佢有權見個b,到時系咪要比佢見?佢借機帶左bb嘅話,我系擔心bb食吾飽著吾暖,佢自己在家連飯都懶煮,好少理個b,只系bb出世時換過三次尿片,bb又吾黏佢,我怕佢搶走個b後bb受罪,,所以想問清楚先行出第一步,bb平時好難凑,成日扭計,周圍搞D嘢,下下要睇住,所以我想食住D積蓄先,等bb兩歲幾識講嘢先去返工,我怕我返左工我媽自己搞吾掂bb,.........唉,我好煩

男爵府

cancan87 發表於 18-12-9 22:05
因為之前兩次嘈交我話離婚,帶走個女返外家,佢不停叫我快D帶返個女返去比佢,過左幾日我返左去當無事,我 ...

離婚後,父母皆有權探視孩子。除非有特別理由,否則是一星期探視一次。

考慮清楚先,係咪真係無得傾呢?
婚姻中,離婚二字不要說,真係好傷感情架。

http://www.matrimonial.com.hk/%E7%94%B3%E8%AB%8B%E9%9B%A2%E5%A9%9A%E7%9A%84%E7%90%86%E7%94%B1
可以申請離婚的情況,即離婚理由

在香港,可以向離婚法庭申請離婚的理由是婚姻破裂至無可挽回 (irretrievable breakdown),而離婚申請人必須證明下列任何一項或多項事實情況,才可得到法庭離婚令:

• 夫婦雙方連續分居超過一年,而對方願意離婚
  • 夫婦雙方連續分居超過兩年
  • 配偶通姦(adultery),即與第三者異性發生性關係,而離婚申請人不能忍受和配偶共同生活(即同居)
  • 配偶行為表現(如肆賭、不顧家、暴戾),令配偶申請人不能在合理情況下繼續與對方共同生活(即同居)
  • 配偶連續遺棄家庭最少一年
單就離婚手續來,以分居超過一年,而對方願意離婚作為離婚理由,是最常見的,要辦的離婚程序亦最簡單,可能六個月已取得法庭離婚令(暫准),律師費最少。而以通姦或行為表現作離婚理由的話,律師費最昂貴,取得法庭離婚令需時也較長。

別墅

唉,如果而家才開始分居,咪要等一年先可以請律師争撫養權?尼一年去外面租屋同個女住,吾比老公搵到,吾比佢見個女會吾會犯法?

洋房

cancan87 發表於 18-12-10 00:28

唉,如果而家才開始分居,咪要等一年先可以請律師争撫養權?尼一年去外面租屋 ...

其實我情況同你一樣
老公知我最緊張個女,一樣有威脅我要同我搶個女走,唔會比我好過

所以我明知老公有女人,都忍住諗好哂後路先

不過我已經打左電話問,法援處需要申請4至12個星期先會見面,到時先可再查詢,查詢完就可以申請
民正處申請free法律資訊,不過都要4-8個星期
如果葉謝鄧就要2500咨詢費,可即時

不過問過小朋友好小機會,會系未判之前要入保良局個d,除非受虐待,如果擔心系等判期間佢會搶走個女,可以到時同法援個邊講,可以同法院申請暫時令撫養個女先,不過過程可能有4個月左右,依4個月左右期間點就要靠自己,不過如果佢報警,其實差人都唔會受

男爵府

唉,如果而家才開始分居,咪要等一年先可以請律師争撫養權?尼一年去外面租屋 ...

先考慮清楚有無得復合先.

其它再諗嘛,一步一步來。

大宅

單方面申請離婚不一定分居一年,可以用不合理行為

複式洋房

JM~

我知道女青年會有免費婚姻法律諮詢服務,可以試下打3443 1600去問下。電話係由社工聽的。

加油!

男爵府

cancan87 發表於 18-11-10 14:52
回覆 cancan87 的帖子

只怪自己同佢結婚,以致而家的苦果,佢好自私,沽寒,怪人牙,吾像人地會行街睇戲食 ...

好害怕同哩種孤汗男一齊,$4000扣除$2000 BB開支得番$2000家用。係我都頂唔順離婚算,BB交比阿媽湊專心工作賺錢比個女有生活保障。

別墅

回覆 agg123456 的帖子

我寧願老公有女人牙,甘就甘癲要同我搶bb,請問你咨詢左律師未?我腍緊用哂自己果少少積蓄去搵私人律師,因法援太慢,D律師好似無甘上心去打,,你同小孩搬走左未牙?如果我同bb搬去租屋住等佢搵吾到我,佢會吾會告我私藏bb?因為比佢見bb咪實搶返羅,我得個60幾歲嘅媽,無人幫我,老公有家姐有D男性朋友成棚人,我真系怕架!我腍第一步要租間劏房,但好細間都要4600蚊,如果返我媽間屋住,佢搵上去我就好驚啦!

別墅

請問你知吾知搵葉謝鄧打撫養權15萬內得吾得?無財產争抝,我都吾需要佢比錢養個女!

禁止訪問

男爵府

cancan87 發表於 18-12-13 00:36

我寧願老公有女人牙,甘就甘癲要同我搶bb,請問你咨詢左律師未?我腍緊用哂自己果少 ...

早走早著。
照帶女兒回娘家,
你鎖好門,
佢如果發癲,你就拍片,影低佢有幾癲,
告訴佢,
佢冇資格見女,米嚇親bb,
將來用這些暴力影片,證明佢不適合帶bb

首頁

尾頁

跳至