自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

金魚媽 發表於 18-11-10 16:53
係香港做父母好慘,唔符合所謂標準就要比人指指點點

同意

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

karryc 發表於 18-11-10 16:49
不是
後來問清楚
原來身體有少許毛病

咁點解你知道原因仲要喺度講?小朋友自己都唔想的...

男爵府

其實關其他人乜事?如果有心關心別人,可以同人傾下,但只是想批評,又沒有妨礙別人,何必上心。

雖然K3 係有D大。不過我亦不會理會。

侯爵府

sg51244 發表於 18-11-10 16:30
我大女嘅一個同級女同學,都係K3
學校旅行回程時佢想瞓覺,
佢媽當佢BB咁嘅姿勢咁抱佢,仲要比奶嘴佢食。。 ...

醜怪

珍珠宮

好媽媽勳章

貓頭雀 發表於 18-11-10 16:32
我中學時,隔壁位女同學瞓覺仲要啜手指。
上堂趴在枱上瞓覺,啜手指,好好笑。
...

中學... 在學校內... 啜手指~真的太嚇人了。佢唔覺得醜嗎?

侯爵府

sg51244 發表於 18-11-10 18:10
因為我想討論囉!
咁你之前又上網討論馬明係人地攞獎時咩表情,送返呢句比你「而家d人真係多事」你當時又 ...

依家d人好清高,小朋友係街尖叫又會話小朋友係咁架啦.....
根本所有壞習慣都只因父母唔教/怕麻煩
幫佢介,佢喊呀!喊得好慘!咁所以話無辦法囉!俾著我,由佢喊飽佢啦!兩三日即介到!

大宅

2018復活節勳章

睇過d 書同文章,唔洗刻意同小朋友戒奶咀。因為其中食奶咀比佢地有安全感,佢安全感足夠自自然然不會食。太快勉強佢戒,有部份人大左容易有焦慮症,就正如見到有些人長大了仲咬手指甲咁...

我囡很早歲幾自己將個奶咀掉落垃圾筒度從此就無食過。不過現在3歲還會坐bb 車,有些人真係會話佢懶唔識行、話佢咁醜怪仲坐bb車...其實一切原因都係我腰骨不好。拖著佢行 我都間中好痛...

我好明白個女被人笑果種感覺。希望多些人明白 有時有些媽媽背後既困難,唔好只看表面出口笑人d 細路。

男爵府

回覆樓主

咁大個食奶咀又好、用奶樽飲奶又好,都好影響牙齒的發展,又對自我能力/形象多少有影響。

但點解要食奶咀去增加安全感?好可能緣於家長的 parenting 的方式,讓小孩欠缺安全感、與父母的親密感、甚至自主獨立的內在需要。

家長要正視。

子爵府

ricky0223 發表於 18-11-10 21:23
奶嘴越大越難戒架,我見到會望多兩眼但唔會理人點照顧自己細路...
我仔兩歲幾戒奶嘴時簡直好似戒毒咁:sosic ...

我女宜家幾個月,要奶嘴要到好似有毒癮咁,比個奶嘴佢食時成個人好似吸毒咁我都應該有排比人笑

伯爵府

回覆樓主:

我仔差不多6歲時,訓覺仲要啜手指
我夠想佢戒(衛生嘛),但見佢訓得特別淋,又吾忍心,訓個覺姐,何必咁打擊佢

後來卻自自然然戒了

子爵府

陣間又有d正義媽媽出黎講話有權食架有需要咪食囉

男爵府

我自己唔會俾自己小朋友食到三歳。我女都算鐘意食奶咀,以前一開始累就要食。到佢兩歲時,我跟佢講大個甘食唔靚。係佢面前剪咗個奶咀,戒咗。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

karryc 發表於 18-11-10 16:47
我女的表姐
小一了
晚上瞓覺仍要用尿片

珍珠宮

sg51244 發表於 18-11-10 16:30
我大女嘅一個同級女同學,都係K3
學校旅行回程時佢想瞓覺,
佢媽當佢BB咁嘅姿勢咁抱佢,仲要比奶嘴佢食。。 ...

我成長時“花生漫話”係好hit好時尚,主角朋友中長期有含奶咀,食手指公,拿住臭毛巾嘅特出形象,亦成為好多人心中“外國時尚”形象。
好cute呀!好可愛呀!你唔咁講唔得架,你去評人一定係“老土派” 。你講呢個case,人地“秀”緊滿滿的母愛照顧、包容。
我想起有位朋友的孩子因為未脫幼兒行為留多一年高班才考小(明知不符心儀龍校的要求),小朋友唔明為何個個同學仔都上了小學而自己還留在幼園,直到另一個小朋友嘲笑踼爆,一下就不肯再含奶咀了.....到最近升中了,成績也好,還是覺得未能追上舊同學。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

sg51244 發表於 18-11-10 18:10
因為我想討論囉!
咁你之前又上網討論馬明係人地攞獎時咩表情,送返呢句比你「而家d人真係多事」你當時又 ...

你呢個reply真係睇到人o嘴

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

5歲食奶嘴真係好少,又有少少肉酸,點解呢度嘅姐妹突然間又咁體諒

男爵府

X n+1
其實個小朋友行為又冇影響到其他人,食奶咀有咩問題呢?

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

sg51244 發表於 18-11-10 21:54
首先,我個女都係一歲半先識用飲管,
佢言語發展都係遲緩架,
去健康院去到2.5歲先勉強pass

既然你講到識左3年,咁你唔問下佢父母,點解你小朋友仲未戎奶咀?

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

secretrose 發表於 18-11-10 17:22
下,好少事jeh, 你咁容易O嘴架,你個嘴應該好唔得閒(emoji)

好搞笑呀你

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

睇左幾個回覆,你地覺得o咀的野都曾經/依然發生喺我仔身上

1. 仔都係k3才戒奶咀
2. 我每日都要BB式抱阿仔
3. 我仔 仲用緊奶樽飲奶
4. 都係小一才戒夜片,不過有時夜晚瞓覺前飲奶,會着片瞓覺。
5. 瞓覺要掃背才瞓得着
6. 出街要爸爸抱
7. 在家裡,父母永遠都要喺佢視線範圍內

我仔戒片話戒就戒,so far 冇着片時未瀨過尿。戒奶咀又係話戒就戒,係迉左戒,但戒的過程好輕鬆,唔需要戒到喊到咩咁。

仲有如果當初太早迫佢戒片,結果可能要換床褥換床單N 次。

我覺得有時唔應該局限於幾歲要戒乜戒物,每人發展唔同,勉強的話小朋友大人都辛苦。

好彩樓主唔識我,否則你應該有排O咀。

首頁

尾頁

跳至