眼敏感,醫極都唔好

馬卡龍lover
|
經常流眼水,眨眼,好煩呀。睇過眼科專科同眼科中醫,食左中藥幾個月都無好轉,已經用埋空氣清新機,點醫?有無同路人分享一下,好驚成世都流眼水同眼眨眨
kksun
|
馬卡龍lover 發表於 18-11-10 16:33
經常流眼水,眨眼,好煩呀。睇過眼科專科同眼科中醫,食左中藥幾個月都無好轉,已經用埋空氣清新機,點醫? ...

有無用毛巾洗面?有既掉左條毛巾佢, 用紙巾先, 最近發現c6對某d毛巾敏感, keep住眼腫又痕, 開唔到眼咁, 跟住發覺係條新毛巾問題, 換左條其他牌子即好返。
mimorjai
|
經常流眼水,眨眼,好煩呀。睇過眼科專科同眼科中醫,食左中藥幾個月都無好轉,已經用埋空氣清新機,點醫? ...

有無鼻敏感?
amy2332005
|
Check 下甲狀腺
可能有關係
馬卡龍lover
|
kksun 發表於 18-11-10 17:02
有無用毛巾洗面?有既掉左條毛巾佢, 用紙巾先, 最近發現c6對某d毛巾敏感, keep住眼腫又痕, 開唔到眼咁 ...

無用毛巾洗面呀
馬卡龍lover
|
mimorjai 發表於 18-11-10 17:34
有無鼻敏感?

正確,係有鼻敏感
馬卡龍lover
|
amy2332005 發表於 18-11-10 18:13
Check 下甲狀腺
可能有關係

點解關甲狀腺㗎?

幾個月前做了單邊甲狀腺水瘤切割手術
cat_brother
|
馬卡龍lover 發表於 18-11-10 18:15
點解關甲狀腺㗎?

我都想知點解
mimorjai
|
馬卡龍lover 發表於 18-11-10 18:14
正確,係有鼻敏感

醫好鼻敏感先有望
jabyjanice
|

食敏敵
馬卡龍lover
|
mimorjai 發表於 18-11-10 18:38
醫好鼻敏感先有望

因為一路都有鼻敏感問題,但這一年勁流眼水,以前沒有的,好苦惱
ginsengseafood
|
我都係,呢10年眼敏感、鼻敏感、皮膚敏感唔知咩事,明明細個嗰時正常。
而家日日食治敏速先可以維持正常生活。
若曦
|
我老公都是四十多歲才眼鼻敏感,佢戒飲咖啡奶茶便會少發病.
yanyan18
|
你有眼敏感同鼻敏感,係咪本身對塵蟎過敏?
試下用防塵蟎床品+拎走d公仔/毛神神既野,睇下會唔會好d
jaycee_mami
|
馬卡龍lover 發表於 18-11-10 18:15
點解關甲狀腺㗎?

有關係的,

我以前甲狀腺有事, 對眼是很乾很敏感, 望monitor和看電視都辛苦。
馬卡龍lover
|
yanyan18 發表於 18-11-12 02:09
你有眼敏感同鼻敏感,係咪本身對塵蟎過敏?
試下用防塵蟎床品+拎走d公仔/毛神神既野,睇下會唔會好d
...

都有用除塵蟎機啦,可能要再密d