「極不人道圈養」北極熊極痛苦撞牆試圖逃走

盧大力
|

日本不人道圈養 北極熊試圖逃走…

亞洲動物基金動物福利總監David Neale看過照片及片段後,指即使圈養者模擬了北極熊的生活環境,北極熊這品種並不適應被囚禁的生活。北極熊被壓制了自然、正常的行為,天然生活環境被一成不變的展覽環境取代,他們亦開始發展出一種不健康的定形行為如反覆於囚禁環境下踱步。

http://www.hkanimalpost.com/2017/10/17/zoojapan/

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
karryc
|

kenshiro18
|
改標題為 強國肯定多d人鬧
crazygal
|
其實大家想睇動物去discovery channel啦,或者行下山睇下野生動物,再唔係儲多少少錢去東非睇動物大遷徙。唔好去動物園啦,全世界所有動物園/ 水族館都不人道嫁。

呢類型嘅報道成日都有,全世界都會發生,唔係個別事件。 唔關強唔強國事。 你睇香港海洋公園都有養北極熊/企鵝, 地方都係好淺窄。

認真,唔係講反話。
rabbit75
|
kenshiro18 發表於 18-11-10 17:00

留名等睇有人講old new so xxxxx
不過今時今日仲有人講某些事件
aliensss2008
|
crazygal 發表於 18-11-10 17:08
其實大家想睇動物去discovery channel啦,或者行下山睇下野生動物,再唔係儲多少少錢去東非睇動物大遷徙。 ...

我呢家已拒絕任何動物園,海洋館同動物表演

希望唔會再有動物坐監
Hanayori
|
其實大家想睇動物去discovery channel啦,或者行下山睇下野生動物,再唔係儲多少少錢去東非睇動物大遷徙。 ...

同意!仲有將動物訓練更殘忍,海豚頂波丶比人騎,馬戲班表演,完全違反自然,參觀動物園已唔會係我行程出現。
Reminder
|
盧大力 發表於 18-11-10 16:55
日本不人道圈養 北極熊試圖逃走…

亞洲動物基金動物福利總監David Neale看過照片及片段後,指即使圈養者模 ...

吓,日本係高質素的人,又受美國保護,應該唔會發生的。

假新聞吖。
Reminder
|
kenshiro18 發表於 18-11-10 17:00

你真是可愛。。。。動物園應該沒有。
sumlam
|
我之前係大阪一個動物園,就係見到有隻獅子係咁,來來回回踱步,好慘
困住佢住個度既地方實在太細喇
LittleRoxie
|

我好反對去動物園

happyty
|
日本?
高達紅色
|
老實日本仔好鐘意咁圈養動物,一個籠養兩隻大熊,唔係大城巿先有,係好多咩咩城下面都有,可能都關軍國主義事…
妳知日本仔變態㗎嘛
BGCOME08
|
直情覺得應該停止開動物園/馬戲團。
A_lcy
|

但動物園永遠都係親子旅行嘅必要景點
choc_choc
|
內地海洋館被指用棕熊頂替北極熊 嚴寒下打冷震 網民斥虐待

https://www.hk01.com/%E7%86%B1%E7%88%86%E8%A9%B1%E9%A1%8C/256970/%E5%85%A7%E5%9C%B0%E6%B5%B7%E6%B4%8B%E9%A4%A8%E8%A2%AB%E6%8C%87%E7%94%A8%E6%A3%95%E7%86%8A%E9%A0%82%E6%9B%BF%E5%8C%97%E6%A5%B5%E7%86%8A-%E5%9A%B4%E5%AF%92%E4%B8%8B%E6%89%93%E5%86%B7%E9%9C%87-%E7%B6%B2%E6%B0%91%E6%96%A5%E8%99%90%E5%BE%85
hellomiki
|
Hanayori 發表於 18-11-10 18:00
同意!仲有將動物訓練更殘忍,海豚頂波丶比人騎,馬戲班表演,完全違反自然,參觀動物園已唔會係我行程出 ...

同意,人類真是極度自私,試想像下,人類被圈養,感受如何?
manfatcentre
|
choc_choc 發表於 18-11-10 19:33
內地海洋館被指用棕熊頂替北極熊 嚴寒下打冷震 網民斥虐待

https://www.hk01.com/%E7%86%B1%E7%88%86%E8 ...

呢个好惨,佢不停震,放過他吧。
GillianLam
|
hellomiki 發表於 18-11-10 19:59
同意,人類真是極度自私,試想像下,人類被圈養,感受如何?

認同,某程度人心甚丑陋令不少動物受到不必要的折磨
|
吓,日本喎,日本唔係咩都好架咩(我身邊嘅人都係咁講) ,會有咁嘅情況出現