自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

crazygal 發表於 18-11-12 12:49
咁容易又唔見台灣強起來? 淨係識買埋啲二手武器做美國走狗。死漢奸李登輝仲走去日本靖國神社參拜。 :hehe ...
你想避開中共害死大量中國人話題拉去講台灣都OK

你應該唔知台灣70年代已經係亞洲四小龍之一,經濟高速發展。同時間中國仲係文革中,日日批鬥中。

伯爵府

123blow 發表於 18-11-12 12:52
呢啲都係事實, 我幾時有贊美過共慘黨? 只係一味覺得國民黨好嘅人, 太天真啦! 仲有, 本人事忙未追晒舖 ...
我都覺得你唔回好D

珍珠宮

jasmineoj 發表於 18-11-12 12:56
題外話,點解你D cap 圖咁暗嘅

我用iPhone 7+, 就咁cap 圖,我唔識執相。 係咪camera setting 問題?。不過我買機以來都無set,應該係default settings.

子爵府

RelaxHippo 發表於 18-11-12 13:02
我用iPhone 7+, 就咁cap 圖,我唔識執相。 係咪camera setting 問題?。不過我買機以來都無set,應該係def ...
我都唔識,我用android 呢,但我見你cap 親都好似暗咗一截咁

伯爵府

momo06 發表於 18-11-12 12:59
又唔可以甘講,以史為鑑,通常軍閥割据後嘅政權唔慌長久,當時國民政府内憂外患,本身政府内部亦腐敗。
...

可以睇下民國黃金十年片段,係前未所有地好
https://www.youtube.com/watch?v=1Urd92kmCbg

民國就肯定係因為日本帝國入侵而結束,日本輸左共產黨又黎

大宅

jasmineoj 發表於 18-11-12 12:58
其實我唔係好想個po 入時政.....

唉! D人好明顯又嚟啦

子爵府

呢度某D人真係涼博到一個點,都唔係叫你叫,樓主都T呼吁,可想平日現實有幾冷漠

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

而家講緊兩次大戰嘅戰死軍人,唔該唔好又拉咩國共兩黨,香港人唔識歷史?除非講嘅係回歸後出世,否則我記得細個睇新聞有報導當日嘅致敬儀式,咩中國國民教育?除非講嘅係非香港出生受教育嘅人。中國大陸唔知咩和平紀念日我覺得唔出奇,但香港人唔知,仲要覺得唔知好巴閉,拎淘寶雙11血拼出嚟相提並論,我只覺得不適合,bad taste..

唔好再拉咩時政嚟講,又要搞到移入時政或關帖,要講時政嘅,自己去時政另開新帖講飽佢,呢個都係對戰死或曾參軍嘅人及其家屬嘅尊重。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

rose-mag 發表於 18-11-12 13:22
而家講緊兩次大戰嘅戰死軍人,唔該唔好又拉咩國共兩黨,香港人唔識歷史?除非講嘅係回歸後出世,否則我記得 ...
thanks 版主

子爵府

yubaba 發表於 18-11-12 13:08
唉! D人好明顯又嚟啦
如果入咗就會更少人可以知道有呢個紀念日

男爵府

RelaxHippo 發表於 18-11-12 12:49
請睇152樓同169樓,呢位jm散播網上謠言。

你唔好散播謠言就真啦,完全冇邏輯。你百度微博搵到嘅資料,唔代表普遍中國人都知。嗰個 JM只係講話好多中國人唔知道。同你搵出嚟嘅嘢根本冇衝突。夾硬話人散播謠言,你先至係老屈。

男爵府

Mm233 發表於 18-11-12 12:49
有人對一戰時有中國人被西方奴役之類憤憤不平我明白

但同時對於中國人被中國人迫害就好似無咩所謂我又唔 ...

咪又係面子同埋民族主義。正所謂閂埋門打死個仔,都係自己嘅事,旁人不得說三道四。

大宅

親子王國15週年勳章

RelaxHippo 發表於 18-11-12 12:24

佢哋派人去歐洲做送死既挖掘戰壕工作,俾同盟國士兵躲 ...

中國自己有悼念一戰死難士兵嗎?

珍珠宮

chillimom 發表於 18-11-14 00:04
你唔好散播謠言就真啦,完全冇邏輯。你百度微博搵到嘅資料,唔代表普遍中國人都知。嗰個 JM只係講話好多中 ...
嘩, 宜家網絡資訊世界。 我cap既係新浪微博關於國父孫中山同廣島原子彈既資料/posts, 防彈少年團著錯廣島原爆衫出事既新聞,仲未講大大個南京中山陵, 中山既孫中山紀念館係度, 想知既中國人一定揾到資料, 咁都叫造謠, 反而嗰位jm無證無據話中國人唔知廣島原子彈同認為國父係毛澤東就係真話, 撐得咁夾硬真係辛苦你。 老老實實, 你係咪就係親子皇帝?

珍珠宮

Sylveon 發表於 18-11-14 00:14
中國自己有悼念一戰死難士兵嗎?

https://www.fmprc.gov.cn/chn//pds/gjhdq/gj/oz/1206_6/1206x2/t1144822.htm

驻比利时使馆祭奠一战华工

2014年4月5日,清明节,是中国人祭奠已逝亲人的特殊日子。是日早晨,中国驻比利时大使廖力强率使馆外交官,驱车160公里,赴比利时波普林格市利森托克军人公墓(Lijssenthoek Military Cemetery,Poperinge),祭奠第一次世界大战期间在波普林格地区牺牲的华工。

男爵府

A poppy each year for Remembrance Day

大宅

親子王國15週年勳章

RelaxHippo 發表於 18-11-14 01:20
https://www.fmprc.gov.cn/chn//pds/gjhdq/gj/oz/1206_6/1206x2/t1144822.htm

驻比利时使馆祭奠一战华工

大陸官方自己無每年悼念嗎?

大宅

rose-mag 發表於 18-11-12 13:22
而家講緊兩次大戰嘅戰死軍人,唔該唔好又拉咩國共兩黨,香港人唔識歷史?除非講嘅係回歸後出世,否則我記得 ...

首先一戰同二戰嘅性質唔同。 二戰係德國同日本首先作出侵略, 二戰嘅盟軍作戰 的確可以話係保衛家園, 但一戰只不過係歐洲唔同勢力嘅國家爭地盤。 一戰士兵只可以話佢哋係為國家利益出戰 ,但唔可以話為和平而戰。

至於點解英國人會揀一戰而唔係二戰嘅結束去紀念和平?可能係因為雙11呢個日子易記容易引起共鳴。 等於點解天主教當初揀12月而唔係耶穌正日生日去慶祝聖誕節, 係因為12月近冬至大家都比較得閒。 而耶穌正日生日喺夏天就會冷清得多。

同樣地商家揀咗雙11作購物節都係貪佢易記。 加上仲有一個月就到聖誕大家都開始購物準備過節。 大家都係貪易記。 冇乜適合唔適合。

男爵府

回覆樓主:

有人淘到連個心都黑埋,腦都壞掉了
冷血嘅人唔好回覆我

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

crazygal 發表於 18-11-14 03:01
首先一戰同二戰嘅性質唔同。 二戰係德國同日本首先作出侵略, 二戰嘅盟軍作戰 的確可以話係保衛家園, 但 ...

邊個揀11.11唔關事,話唔適合係將一個比喻血拼同真血拼相提並論,有時玩食字都要睇場合,我知而家冇嘢比買到平嘢更重要。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

首頁

尾頁

跳至