自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

最近買了村屋三樓連天台,心思思想在二樓上三樓再對上啲的樓梯加門,原意是唔想啲寵物行左落去樓下,同埋想加強一下保安,因為天台門係内部無鎖。
但有朋友試過俾樓下二樓投訴個閘,但既然樓下的住客無天台的使用權,理應也沒有二樓上三樓的樓梯使用權,所以想請教一下:mother::mother:

大宅

我有加閘,冇人投訴

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

咁裝法,對樓下比較騷擾,鐵閘好近佢門口。如果你裝高D近三樓,情況應該會好啲。
不過最緊要係樓梯個業權,分層村屋通常樓梯係公共地方,最好大家倾好共識。

複式洋房

5R2H 發表於 18-11-10 22:27
咁裝法,對樓下比較騷擾,鐵閘好近佢門口。如果你裝高D近三樓,情況應該會好啲。
不過最緊要係樓梯個業權, ...

我都係想喺二樓對上條樓梯轉角加門,希望唔會俾到樓下壓迫感,上網都睇過消防對村屋的消防規管都只係去到附近的緊急車道,無話會違反消防條例但又驚裝左,會好似朋友咁俾人投訴

珍珠宮

5R2H 發表於 18-11-10 22:27
不過最緊要係樓梯個業權, ...

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

dicky220 發表於 18-11-10 22:33
我都係想喺二樓對上條樓梯轉角加門,希望唔會俾到樓下壓迫感,上網都睇過消防對村屋的消防規管都只係去到 ...

二樓需然無天台業權, 但有逃生權利.你鎖住度 閘, 有事發生就少左一個逃生方法.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

水晶宮

andyman 發表於 18-11-10 22:49
二樓需然無天台業權, 但有逃生權利.你鎖住度 閘, 有事發生就少左一個逃生方法.
...

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

要睇吓樓梯位是否屬公家

JD930    發表於 18-11-12 09:32

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

要睇係咪入契?
村屋得3層,樓下走火警出門口就得,2樓由露台走都無危險,唔明點解3樓要俾樓下2層上天台走火警
以前我間屋係3樓內置樓梯上天台,不過樓下要整天線我都要開門俾佢上去。

首頁

尾頁

跳至