想請教下,有無朋友食緊四環素 traecycline醫痘痘?

IGOKOO
|
最緊食左1就快2個月,雖然真係好好,醫到我9成痘痘,但係咪食得太耐都唔係咁好?我怕有抗藥性,遲下再食就無用。。
其實食幾耐就要停?
Ccaracw
|
同問!幾個月前突然大爆發,本身不是暗瘡肌,睇左醫生第一次開左二星期四環素同D字頭cream,返去覆診同醫生講有改善,以為可停藥,點知醫生話四環素至少食三個月!否則停左可能翻發。其實真心吾知係d藥有效定吾食藥都會慢慢自己好!食四環素d皮膚好乾,本身自己join左脫毛亦要等停藥一個月後先可以打返,好灰!有冇jm可分享下?
|
Ccaracw 發表於 18-11-11 14:41
同問!幾個月前突然大爆發,本身不是暗瘡肌,睇左醫生第一次開左二星期四環素同D字頭cream,返去覆診同醫生 ...

http://www.3weekly.com/common_emag/view_content.php?issue_no=784&pub_id=7&top_id=18&art_id=197750
南丁媽咪
|
IGOKOO 發表於 18-11-10 23:30
最緊食左1就快2個月,雖然真係好好,醫到我9成痘痘,但係咪食得太耐都唔係咁好?我怕有抗藥性,遲下再食就 ...

Tetracycline 十年前幾乎長期食,以前細個只去睇門診睇,醫生只開呢隻打發我走。

之後去皮膚科,開隻靚d的抗生素,可以食少啲不用太密。近年大爆發都係食同類抗生素,都work.不過知道抗生素只係治標,好返要停。真正嚴重要用A酸。

我個人覺得長食唔食,幾時食,點食,幾時停,都由醫生決定,不是Dr Google,所以一開始揾個你信任的醫生
IGOKOO
|
Ccaracw 發表於 18-11-11 14:41
同問!幾個月前突然大爆發,本身不是暗瘡肌,睇左醫生第一次開左二星期四環素同D字頭cream,返去覆診同醫生 ...

咁我又唔明,醫生無同你講話仲要KEEP住食,又會開2星期咁少既?
其實我第二次覆診時,開一個月畀我既藥,其實只係其中一粒係四環素,
其餘三粒都係維他命丸黎,包括係"覆合維他命",維他A, E 咁.

同埋之前食第二星期,已經好返6成,之後既日子,都只係間中一粒..仲要好快就好返.
但可以我本身混合偏油肌,所以我又唔覺好乾噃.
IGOKOO
|
南丁媽咪 發表於 18-11-15 10:41
Tetracycline 十年前幾乎長期食,以前細個只去睇門診睇,醫生只開呢隻打發我走。

之後去皮膚科,開隻靚d ...

咁邊隻為之靚抗生素?

南丁媽咪
|
IGOKOO 發表於 18-11-17 09:24
咁邊隻為之靚抗生素?

有好多款架,四環素家族仲有好多

前日去又去睇,醫生本來開tetracycline,我話我以前食會胃痛,之後佢開左另一款,不過就貴d。頭一個星期一日兩粒,之後一日一粒,total 食三星期,之後覆診
IGOKOO
|
南丁媽咪 發表於 18-11-17 10:50
有好多款架,四環素家族仲有好多

前日去又去睇,醫生本來開tetracycline,我話我以前食會胃痛,之後佢開左 ...

咁佢有無講,個療程食幾耐?

因為我諗,如果醫生開畀我既藥,只有其中一粒係抗生素,
其餘三粒都係維他命(因為我每次都會問護士,呢粒咩黎呢粒咩黎咁,哈)
咁我不同去D相熟藥房自己配...
個價差好遠架少左2/3

不過JM介紹,食"白黎蘆醇"
亦都搵到一隻叫"逆轉醇250",睇網上好多人都用佢醫痘痘同美肌,好出名。
你上網研究下,不過就係有點貴.....349食半個月...
南丁媽咪
|
IGOKOO 發表於 18-11-17 11:42
咁佢有無講,個療程食幾耐?

因為我諗,如果醫生開畀我既藥,只有其中一粒係抗生素,

暫時三星期,之後覆診。
冇話要食幾耐,三星期review.

我以前青春期係嚴重暗瘡
依家係嚴重凹凸洞
咁多年中西醫偏坊美容都試過
我只會信皮膚科醫生(唔係皮膚科文憑,皮膚科碩士)
因為以前冇真正好好醫治,代價實在太大

我個醫生只開了抗生素,有藥性洗面,暗瘡膏,胃藥(因為我之前食抗生素嚴重胃痛,我要求佢開定看門口),冇多餘藥。其實一般專科醫生都唔會大包圍開d無謂藥,如果你都不信任佢,不如轉醫生。暗瘡未至於棘手的奇怪病,理論上皮膚科醫生實識醫既,大把選擇

不如你轉過個醫生