被銀行cut team 急搵offer 2選1 求意見

Lucancan
|
大家好我8月份成team被一間本地銀行cut 曬
後來一直搵工同照顧家人
現有兩份工想求大家意見
可能有d長 但我真係好困擾 希望大家比意見
我經濟情況一般 都需要一份有前境但穩定既工去support 屋企

1)9月中開始返
中資tier1 券商 Title analyst
返工來回2.5 hours
市好bonus可極多(多過12個月)
福利試用期後有medical dental 14annual 無其他
同team 同事一個月5日在香港 其他日子都出trip(佢地係sales)
我個位負責幫佢地起database 但無handover 無舊notes 亦無template 同無人問 無team meeting
之前有4手都係3個月內辭職
我覺得自己無咩貢獻 而且同事都係大陸人
自學或睇左好多materials都用唔到係而家間中資
岩岩被人 cut個份又係成team無實際貨交 所以被cut

2) 有offer
本地大行 title assistant manager
份工由6月開始請唔到人 見工幾兒戲 見左15分鐘
份工做mis reporting 幫billing 同事做各種reports
老細見工問左句 如果比知做既野其

Lucancan
|
唔好意思 頭先打唔到落去
2)老細問左句如果明知做既reports其他部門無睇無用你會點處理
同埋都講明覺得我唔知佢部門既工作
話會再見多d人先決定
但最後一個中內通知請左
無筆試又無hr in
覺得太兒戲
同埋條team 4個人support 300人部門做reports
同埋呢間銀行行內出名chur
可惜我問左好多舊同事舊老細咁岩無人識呢team既人
但都講左likely會忙
呢間來回1個中內
年假24日 其他福利都好好多
係香港大藍籌
人工高offer 1 2000
不過而家入職要2020年4月先有bonus

想問下呢個情況邊間會好d
ngwong2
|
2)
Lucancan
|
回覆 ngwong2 的帖子

想問問可唔可以講講原因
jannie1223
|
本地好過中資(有背景徐外)。人工又高D
princessgw
|
Lucancan 發表於 18-11-11 00:05
大家好我8月份成team被一間本地銀行cut 曬
後來一直搵工同照顧家人
現有兩份工想求大家意見

如果你捱得既選#2。
一個月多$2000, 但唔知有幾chur. 如chur, 時薪仲低過#1。

#1 你自知 not much contribution, 等炒。有機當然轉走。但#2會唔會係一個好選擇呢?定再搵?

#2見工時你覺得個老細ok嗎?憑感覺
hp666
|
#1 - 如果識玩中資果套就ok,唔係既話應該好火坑
#2 - 對career path似乎唔太大value,白忙?
如果係我會趁有時間搵有冇第3個選擇
jjnothing
|
比我會揀#1

如果我冇估錯,#2應該係獅子銀行。你做operational support,冇乜value,而且bonus少,人工亦唔加得多。佢地而家行緊automation,份工都唔知可以頂到幾時。

反而中資securities firm好少炒人,加上入front office個bonus pool,bonus好和味,人工亦加得多,其實計埋年收入一定多過獅子好多。

siukit3360
|
Lucancan 發表於 18-11-11 00:06
唔好意思 頭先打唔到落去
2)老細問左句如果明知做既reports其他部門無睇無用你會點處理
同埋都講明覺得我 ...