泰國上網卡

vicvic14
|
今次泰國 本來想試call grab, 係鴨記買左2張有no.上網卡,真係一插即用,但唔知點解,我同老公用whatsapp,就互相收唔到對方msg, 唔知係咪ws問我用自己no.定用Thai no. 我哋改用Thai no. 所以互相收唔到對方msg. 所以最後都係用返hk no.,但我就冇再試用call grab app了

請問,如果唔改no., 其實用唔用到Thai no.?
missvivi
|
vicvic14 發表於 18-11-11 02:03
今次泰國 本來想試call grab, 係鴨記買左2張有no.上網卡,真係一插即用,但唔知點解,我同老公用whatsapp, ...

用grab 同 whatsapp 係無關係的。whatsapp 去邊都係用原來香港的號碼,因為其他人有你的戶口都是跟香港號碼。你換左其他人又點可以send 野比你。

用grab 係不會用到whatsapp, 佢里面有自己的通訊程,可以同司機用文字溝通(仲有即時翻譯功能)。

你最後個問題。。唔知你想問乜。。你插左泰國卡入電話,你乜都唔改都可以用到泰國卡打電話同上網。
sunsunboy
|
vicvic14 發表於 18-11-11 02:03
今次泰國 本來想試call grab, 係鴨記買左2張有no.上網卡,真係一插即用,但唔知點解,我同老公用whatsapp, ...

係唔係要用實名登記?要去電信商登記護照。
missvivi
|
sunsunboy 發表於 18-11-11 08:56

係香港買的泰國三大電訊商的電話卡都應該已登記了(唔知用邊個名啦),即插即用。去到泰國係機場買的,佢會幫你登記。 如果你唔係以上兩種情況,就問返賣給你的人。
vicvic14
|
missvivi 發表於 18-11-11 08:00

用grab 同 whatsapp 係無關係的。whatsapp 去邊都係用原 ...

答最後問題
我插左泰國電話卡後 第一就係用ws, 佢問我改唔改用泰國電話號碼 定原用自卜no., 因為我諗住試call grab, 要用Thai no., 所以ws我咪都用Thai no. 囉。乜原來可以ws用自己no.,另外grab app可以唔洗改自己no.下就用到Thai no.?
另外,ws我改左thai no.後,係可以同其他人ws, 係chat到的,只是我老公一同改左no.就唔得。
vicvic14
|
其實我都想知個procedure, 插卡即用 但要用泰國電話號碼,洗唔洗做咩step?
vicvic14
|
sunsunboy 發表於 18-11-11 08:56

好多人都話鴨記買嗰d都一樣 唔洗去到泰國買先用到
wcpcelia    發表於 18-11-11 17:58
他人
|
多謝分享