婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Yinglolo 發表於 18-11-11 15:08
明白,即係你99乜野都唔做所有野都等你自己一個做,然後要佢幫下手都好有問題。不過唔緊要,因為我以後都 ...

俾我,我連門都唔開,扮屋企冇人。

公爵府

咁高興日子你99飲醉,亦唔係經常發生,真係無可厚非,反而係你,做阿媽,每次出街,不論長途短途,bb食品用品一定要帶齊,只會帶多唔帶少,尤其是呢d場合,隨時遲走。你99飲醉你控制唔到,但bb飲奶,完全由你控制。今次呢件事62緊張99,人之常情,或者你表現得或比説話62聽,你62才咁嬲話你,其實今次似乎係你預算唔好,才發生不愉快事件,你無理由將責任推哂比6299的。

複式洋房

Miulo 發表於 18-11-11 15:20
咁高興日子你99飲醉,亦唔係經常發生,真係無可厚非,反而係你,做阿媽,每次出街,不論長途短途,bb食品用 ...

都係嘅,不過我照顧緊99嗰時,62又唔開奶比bb食,或者我嗰時唔應該睇住99,搞掂左BB先。
不過你主人家醉到咁樣,簡直係不知所謂!

伯爵府

Yinglolo 發表於 18-11-11 02:30
今日我仔百日宴,我99醉到不省人事,要幾個人枱佢個隻,我仔一早已經好餓,諗住返到6299屋企即刻沖涼食奶, ...

你99飲到甘樣無分數嘅咩,自己個仔肯定著緊喇,都廢嘅

子爵府

Yinglolo 發表於 18-11-11 15:46
都係嘅,不過我照顧緊99嗰時,62又唔開奶比bb食,或者我嗰時唔應該睇住99,搞掂左BB先。
不過你主人家醉到 ...

agree呀,咁大個人係自己個孫百日宴飲到咁醉搞乜? 不過我係你的話,就唔會理99﹐佢有你62同c6照顧,我自己就一定搞掂自己個仔先。

另外出街一定要自備水,街外d水未必100%煮滾,比BB飲唔安全。

侯爵府

畀面勳章

Yinglolo 發表於 18-11-11 15:46
不過你主人家醉到 ...

其實你點解唔叫你老公做?一定要99或者62開奶咩?同埋百日宴你自己父母唔在場?叫佢地幫手唔得?

男爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

甜夫人 發表於 18-11-11 19:08
agree呀,咁大個人係自己個孫百日宴飲到咁醉搞乜? 不過我係你的話,就唔會理99﹐佢有你62同c6 ...

同意,同埋d熱水機基本上唔會洗

大少少我會照飲,但咁細

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

Yinglolo 發表於 18-11-11 14:52
不過酒樓係滾水,其實應該一早攤凍先,下次一定帶水出去,唔會再聽佢地講唔帶。
...

係,下次一定要帶水,先唔講其他人為問題,街外既水多數都係比自己屋企煲既污漕很多,單單講清潔,你估佢地個熱水爐幾耐洗一洗?廚房環境也有一定既衛生問題,雖然話咁熱既水能殺死大多細菌,不過其實街外既水缸水管好多都同住宅唔同,係污漕啲,對咁細bb黎講,啲水質差會對各個器官都造成負擔

複式洋房

o_____o 發表於 18-11-11 20:47

其實你點解唔叫你老公做?一定要99或者62開奶咩?同埋百日 ...

我同老公都招呼緊人,我冇父母得嫲嫲,大部分嚟的人都係嫲嫲朋友,所以我嫲嫲仲忙過我。男家個邊得親戚嚟,佢地比較冇咁忙,個時都係男家啲人睇緊我仔,我諗住佢地會幫下我手。加上平時只要6299係到,就唔會比我掂bb。

複式洋房

天真B 發表於 18-11-12 00:46

係,下次一定要帶水,先唔講其他人為問題,街外既水多數都係 ...

我都冇考慮到有呢個問題,唔該曬你,我會註意

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

街外嘅熱水我都唔會比咁細bb飲,1定係自己帶熱水,因為街果啲呢未必會真係係煲滾左嘅熟水嚟,同只係開1,2餐奶我會係奶樽倒定凍滾水,咁只要你倒熱水就得,唔洗等灘凍

大宅

今日我仔百日宴,我99醉到不省人事,要幾個人枱佢個隻,我仔一早已經好餓,諗住返到6299屋企即刻沖涼食奶, ...

.

大宅

下次咩都自己跟返咁就唔洗比人有說話,我奶奶成日話幫我,我一定話唔洗啦,我自己黎可以,出街一定咩都帶齊。廢事有咩唔岩話佢又唔好。樓主bb百日宴唔好嬲啦,係開心事黎

男爵府

其實講真,就算人地點講自己都心裡有數,所以我會照帶水,jm講得岩,咁細既bb唔會飲街外水,一定咩都帶齊出去。仲有就係,真係係時候要訓練下個老公,因為你地先係父母,仔女自己既點都係要自己顧,咁講唔係話你叫99幫手唔岩,而係真係無咁既需要!我都係自己湊兩個,但就算同住都唔會要佢幫手,一向都係我地兩公婆自己照顧打點,一來佢幫唔到手,二來免得有野聽!

男爵府

我睇返件事,你做人媽媽的,明知個仔差唔多時間肚餓你就自己開奶比bb先,明知個99醉咗,你又抱住個仔,好心就行開d啦

男爵府

Yinglolo 發表於 18-11-11 12:38

唉仲係酒樓個時99一醉就已經癲晒個隻,我就睇到佢走個刻 ...

唔好叫佢地湊b啦。你老爺都同你講,幫你湊仔好大壓力。俾我真係唔洗佢地。你老公都聽到。佢應該無聲出
做人,5好難为自己

大宅

Yinglolo 發表於 18-11-11 14:52
不過酒樓係滾水,其實應該一早攤凍先,下次一定帶水出去,唔會再聽佢地講唔帶。
...

下次可以試下咁,奶樽入冷熟水,用個保溫壺裝熱水,BB要肚餓時直接加熱水入水樽,咁就唔洗等水凍,可快D餵飽BB!

我都係媽媽,我極小會用出面D水,怕唔乾淨,BB咁細腸胃好脆弱。

男爵府

Yinglolo 發表於 18-11-11 12:58
應該我講得唔清楚,我係有帶奶粉奶樽,不過冇帶水,散場我係門口同啲人傾緊,62睇住bb,99個陣就醉,bb已 ...

你會帶奶樽,正常緊係放埋凍水係個奶樽入面,真心覺得你同bb出得街少,好多野你可以做得好d就唔會比人有咁多野講

男爵府

loveck510 發表於 18-11-12 12:24
下次可以試下咁,奶樽入冷熟水,用個保溫壺裝熱水,BB要肚餓時直接加熱水入水樽,咁就唔洗等水凍,可快D餵 ...

,我都係咁做

首頁

尾頁

跳至