有關旅遊保險取消行程賠償問題

可兒222
|
個情況係咁既,我係經恒生銀行買旅遊保險,而家c6受傷入咗醫院,仲有十日就出發,已出咗醫生紙說明不適合外遊,所以要取消,咁我打去航空公司佢話可以扣每張機票$700,之後會退返去我信用卡,另外我仲喺星程訂咗一日團,可以退返25%。
請問我應該全部交由保險公司搞定自己可以退到嘅就退咗先呢?麻煩大家
PCCW2319
|
可兒222 發表於 18-11-11 05:47
個情況係咁既,我係經恒生銀行買旅遊保險,而家c6受傷入咗醫院,仲有十日就出發,已出咗醫生紙說明不適合外 ...

我會打電話比保險公司係咪可以全退。當唔會話比保險公司知機票及1日遊, 自己可以退及會扣手續費費。

我記得有d保險係保埋, 如果你有需要照顧你老公而去唔到旅遊, 都可以申請旅行取消賠償。
可兒222
|
PCCW2319 發表於 18-11-11 06:04
我會打電話比保險公司係咪可以全退。當唔會話比保險公司知機票及1日遊, 自己可以退及會扣手續費費。

我記 ...

但大韓韓空,唔上機會有未能依時登機罰款,每個$400啊
PCCW2319
|
可兒222 發表於 18-11-11 06:08
但大韓韓空,唔上機會有未能依時登機罰款,每個$400啊

應該係指no show, 申請退票時會扣手續費($400)。

所以我會問清楚保險公司係咪可以全退(當然唔會同保險公司講相關公司會有扣手續費)。

不過無論如可, 我會同保險公司claim算數。等保險公司同相關公司自己再搞。
可兒222
|
PCCW2319 發表於 18-11-11 06:25
應該係指no show, 申請退票時會扣手續費($400)。

所以我會問清楚保險公司係咪可以全退(當然唔會同保險公 ...

我問過佢係咪會全退,佢話要收齊文件審核完之後先可以答到我,所以唔知等幾耐
PCCW2319
|
可兒222 發表於 18-11-11 06:27
我問過佢係咪會全退,佢話要收齊文件審核完之後先可以答到我,所以唔知等幾耐
...

咁你問佢, 要提供乜文件下可以全退。又乜情況下唔可以全退?

我只claim 航班delay, 未試過取消行程。而且唔係恆生。

不過我公司同事(公司出差), 同航空公司取消機票(no show), 扣手續費, 但退款都要2個月至收到。
可兒222
|
PCCW2319 發表於 18-11-11 06:31
咁你問佢, 要提供乜文件下可以全退。又乜情況下唔可以全退?

我只claim 航班delay, 未試過取消行程。而且 ...

明白了,咁我聽日再打去問清楚先,多謝你回覆我呀
忌廉寶寶
|
個情況係咁既,我係經恒生銀行買旅遊保險,而家c6受傷入咗醫院,仲有十日就出發,已出咗醫生紙說明不適合外 ...

我試過有同行者因病出唔到發,航空公司睇過醫生紙即日就approve了,仲問只係取消出唔到發嗰位定全部同行者,我取消晒全部,最後全數退番錢一蚊都冇扣,仲喺下一張statement巳經退番晒錢
木土土
|

你要自己退咗先,未退到果部份先可以claim保險

旅遊保險只包「不能取消」的損失及手續費
whyyou
|

你要自己取消晒所有booking, 之後俾返文件保險公司claim你損失咗嘅差價同手續費
可兒222
|
忌廉寶寶 發表於 18-11-11 10:01
我試過有同行者因病出唔到發,航空公司睇過醫生紙即日就approve了,仲問只係取消出唔到發嗰位定全部同行者 ...

請問係邊間航空公司呀?thx
可兒222
|
木土土 發表於 18-11-11 11:52
你要自己退咗先,未退到果部份先可以claim保險

旅遊保險只包「不能取消」的損失及手續費

明白,thx
可兒222
|
whyyou 發表於 18-11-11 14:00
你要自己取消晒所有booking, 之後俾返文件保險公司claim你損失咗嘅差價同手續費
...

多謝回覆
winner128
|
回覆 可兒222 的帖子

你個情況同我舊年情況一樣, 經恒生幫昆士蘭買既旅遊保險. 我個CASE 由交晒所有資料到收到錢差不多三個幾. 中間打電話 OR 電郵查詢全程無人回覆, 你最好將所有收據.... 退款資料... 全部一次過遞交~
可兒222
|
winner128 發表於 18-11-11 21:27
回覆 可兒222 的帖子

你個情況同我舊年情況一樣, 經恒生幫昆士蘭買既旅遊保險. 我個CASE 由交晒所有資 ...

多謝你提醒呀,原來佢而家有個旅遊保險索償網頁,我今日上網一次過提交晒啲文件