臨生前飲食準備定 想多奶啲

唄唄
|
依家37週
大概35週既時候就介定口 盡量小食回奶既野食
小麥啊韮菜啊朱古力啊之類
然後間中飲下魚湯咁
因為啲屋企人話佢地陀住7,8個月已經會漏奶
但自己一滴都無
想知道預早介定口準備定上奶會唔會好啲?
lovelypowerpuff
|
唄唄 發表於 18-11-11 07:10
依家37週

但其實漏奶有d 中醫會話氣虛固唔住d 奶
newspaperhang
|
無需要咁做
我第一胎果時都係無漏奶架,生左之後努力餵,做左富媽同陀果時無關
EstrellaDamm
|
依家37週

完全無關係。

我未試過生之前漏奶,而我兩個小朋友都係全人奶的。

我亦冇喺生之前食咩上奶嘢魚湯或避免食咩食物(除咗西醫吩咐孕婦食嗰啲)。小麥製品如麵包麵條意粉我無論生之前定之後都差唔多日日會食,朱古力間中食少量,完全無問題。如果小麥會收奶,咁世界上食小麥做主食嘅人點算?食麵包麵條餃子嘅包括世界上好多人喎。

要夠奶,最最最重要係靠BB出世後頻密以正確姿勢及嘴型吸啜,其他都係其次。如果唔能夠直接畀BB食(如BB須留院),媽媽就要頻密以手擠奶或泵奶以保持刺激身體造奶。
我要做媽媽
|
生完之後,keep住埋身既話,好多媽媽都係夠奶架,你而家唔使太擔心
hamsterma
|
依家37週

我生完住院都無奶,返佐屋企第二日就好多奶喇
bchuma
|
依家37週

其實可能無乜關係。
唄唄
|
聽完你地咁講 我叫做放心啲
cookingbaby
|
我都覺得無關係,我坨果陣都無漏奶,但係生完就好多奶。
haha748494
|
我都會飲魚湯,但都唔會漏奶,沖涼果陣可以沖洗乳頭。