你們覺得冬蟲草對小朋友有沒有用?(同c6有嘈)

jacobkit
|
兩歲半,返咗兩個月學,成日病,一病最少一星期,又多咳,好返一星期多點又病過,成日返唔到學。

我同c6講話有媽咪話食冬蟲草會體質好d( 都講埋一兩8千左右)無咁易病。佢一d都唔信,話除非好有用,百發百中,否則試來多餘。我話應該會好d但未必真好得哂,佢就話咁食大把嘢都好d, 我問佢即食咩又講唔出

講真你們覺得值唔值試下

上個月睇醫生都用咗兩千
YY1101
|
初初返學人人都係咁病
其實有冇多做運動學下游水
增加個人抵抗力

咁細個,除非病到8彩先會考慮
否則都係從基本著手
Kayann
|
jacobkit 發表於 18-11-11 09:21
兩歲半,返咗兩個月學,成日病,一病最少一星期,又多咳,好返一星期多點又病過,成日返唔到學。

我同c6講 ...

我99之前都不停叫我地俾個仔食
但我老公唔中意.
話食埋d古怪野.

食咩補品都係夾人既我覺得
唔係個個都受得..

小朋友仲細成日病都正常既
三歲後抵抗力會強d~

都係由飲食.運動著手..
艾菲BB
|
我都唔讚成咁細個已經食D咁貴嘅補品
差唔多毎個小朋友岩岩返學都會病,學樓上話增強抵抗力好過啦
Jumama2000
|
YY1101 發表於 18-11-11 09:31
初初返學人人都係咁病
增加個人抵抗力

我個仔細個時身體好差,曾經考慮讓他吃維他命咁基本的supplments,但是家庭醫生都反對,要我們由生果及運動(尤其是游泳)入手.
wcpcelia    發表於 18-11-13 16:53
raven
|
其實咁細個, 我唔讚成補。
食多D營養食物, 做運動, 注意衛生好過。
olkan
|

唔係長期食,唔見得有效。一來細個,唔敢俾食多。
我仔讀n1, 2時又係成日病(校長話頭兩年小朋友會常常,叫家長唔洗驚),差不多個個月都有咳嗽唔舒服,好返幾星期又病過。我又係聽人講買冬蟲草,燕窩(以前平好多)等俾佢食咗成兩個月,但唔見有效用。 都係成日病。
反而之後飲吓普通止咳湯水,鷓鴣(依家應該冇得賣)煲湯等,就好返。漸漸到第3年先少病。如果身體弱,去運動吓,跑跑跳跳反而有幫助,心肺功能好啲。
淘寶
|

我同c6講 ...

剛剛返學係好易病,因為仲未習慣晒啲菌

我女返咗年半,以家都無咁易病喇。

我地以家仲早少少起身,行20分鐘返學,放學都係行20分鐘,放學仲去公園放下電

平日,兩份水果,夜晚一定有菜,一星期一-兩次湯水。

真係少病咗架。

因我女可能會有哮喘,之前我都有煲鱷魚湯比佢飲,冬蟲夏草其實都有飲過嘅,一星期一次,但以家無了。
brindlewin
|
YY1101 發表於 18-11-11 09:31
初初返學人人都係咁病
增加個人抵抗力

同意。

除非嚴重先天問題,細路大補傷害更大。
QQee
|

我同c6講 ...

太貴,唔值,功用甚少
開始返學個個都有適應期,遲下會正常返,平時均衡營養,户外運動,可以食下维他命、鈣片
Happypearl1010
|
咁細個食補品,唔係咁好喎,想食問下中醫先。
YY1101
|
brindlewin 發表於 18-11-11 09:39

同意。

完全我想講
moma1023
|

我同c6講 ...

冬蟲夏草有用! 我坐月食左兩個月,身體超好。
但小朋友太細其實唔適合食補品,而且病的過程係他的身體學習與細菌和平共處的過程,不如從飲食運動開始改善,再大D就好好多。
happyfifi
|

我同c6講 ...

我之前問過中醫,中醫話咁細唔好補,補左傷害仲大
Mrs9588
|
我仔睇開個中醫講,8歲以下唔適合食用太多補身既野,太子蔘煲瘦肉已經好足夠。
mmya
|
兩歲半受唔受得呢啲嘢㗎?
就算受得我都唔贊成!
wuwucancan
|
我以前睇cancer個中E話冬蟲草要由細食到大先有用⋯⋯即係可以每天食少少,但是否可以一直食到老呢?(因為都好貴下)
julieko
|
咳係氣管弱,食蟲草冇用,食鱷魚肉啦
仲有小朋友最好唔好比咁多富貴野佢食,我有個朋友覺得小朋友太瘦,比燕窩佢食,一日一羹,不過.......食左一個月後特然瞓到唔識星.....
去到醫院發現小朋友有稀有病.....因為燕窩太多蛋白質,令都小朋友病發

如果冇大病,正常小朋友食正常野就得
蟲草就返你生多個時自己食啦
MYSONPY
|

我同c6講 ...

我仔又係成日病 食左半年蟲草一樣成日病
seaheart88
|

我同c6講 ...

我又覺得唔使咁誇張。。。真係要食成皮野嘅蟲草先至保護到?

你上網search下如果你覺得冬蟲草係咁有營養價值。。。蟲草花平好多好多倍。。但係都話能夠有冬蟲草嘅七成以上功效。。最緊要係你信姐