胚胎分裂一分為三

cocoleo
|
今天醫院打電話比我,話胚胎直接從一分為三,正常胚胎分裂都是一分為二,但是我是一分為三,有沒有人同樣一樣經歷
天上的星
|
問返醫生意見吧。。。
cookingbaby
|
胚胎一分為三,係唔係就係三胞胎嘅意思吖???
cocoleo
|
cookingbaby 發表於 18-11-12 10:52
胚胎一分為三,係唔係就係三胞胎嘅意思吖???

我都唔知,宜家医生又话分裂唔错
haha748494
|
較為專業,以我理解系咪三胞胎。
我要做媽媽
|
我都係理解為三胞胎,建議你都係問番醫生意見喇
mocha20150323
|
三胞胎?!
lolitaloves
|
應該係三胞胎
carson1128
|
cocoleo 發表於 18-11-11 09:24
今天醫院打電話比我,話胚胎直接從一分為三,正常胚胎分裂都是一分為二,但是我是一分為三,有沒有人同樣一 ...

你係做ivf 定自然?我做ivf 胚胎都係一分為二,再二變四咁。問醫生好D!
Cindy曾
|
carson1128 發表於 18-11-12 17:15
你係做ivf 定自然?我做ivf 胚胎都係一分為二,再二變四咁。問醫生好D!

我嘅都一開二 四八,有一粒七細胞,移植一粒八細胞同七細胞!成功懷孕一粒胎!唔明白點解變成單
bchuma
|
今天醫院打電話比我,話胚胎直接從一分為三,正常胚胎分裂都是一分為二,但是我是一分為三,有沒有人同樣一 ...

係米係三胞胎?有可能同卵三胞胎呀
hamsterma
|

咁依家點樣講,有無問題
fairymeow
|
Cindy曾 發表於 18-11-12 18:05
我嘅都一開二 四八,有一粒七細胞,移植一粒八細胞同七細胞!成功懷孕一粒胎!唔明白點解變成單
...

我諗係正常細胞分裂吖
我day 3胎係分裂到8個細胞就雪
Cindy曾
|
fairymeow 發表於 18-11-12 23:05
我諗係正常細胞分裂吖
我day 3胎係分裂到8個細胞就雪

醫生話七都OK了,不過我好在一粒八細胞懷孕,第一次做就成功了。還有四粒胚胎分裂得四個細胞醫生說不用雪藏啦!沒用的!
fairymeow
|
Cindy曾 發表於 18-11-12 23:21
醫生話七都OK了,不過我好在一粒八細胞懷孕,第一次做就成功了。還有四粒胚胎分裂得四個細胞醫生說不用雪 ...

因為你最後個句話唔明點解變成單胎?
係吖,分裂得慢既胚胎質素都唔太好

最重要成功喇
Cindy曾
|
fairymeow 發表於 18-11-12 23:54
因為你最後個句話唔明點解變成單胎?
係吖,分裂得慢既胚胎質素都唔太好

語言表達差……系得單胎! 都想表達卵子點解可以分裂成單細胞
RubyYu07
|
唔明,係咪即係三胞胎既意思?
fairymeow
|
Cindy曾 發表於 18-11-13 09:44
語言表達差……系得單胎! 都想表達卵子點解可以分裂成單細胞

哈哈。。。因為人係多細胞組成吖媽媽
精子卵子結合左就會不斷細胞分裂
cocoleo
|
haha748494 發表於 18-11-12 14:19
較為專業,以我理解系咪三胞胎。

唔係,醫生話係卵泡質量唔好,宜家全部陣亡了,要等一次了
cocoleo
|
hamsterma 發表於 18-11-12 21:49
咁依家點樣講,有無問題

D5打算13號去移植的,但係全部都陣亡了,心好疼