住村屋的好與壞

dearmm
|
親友想買村屋,頂樓連天台還是一樓好?請問有什麼要留意?
樣禾糖
|
住一樓既村屋,不如住返樓。

pillarfung
|
dearmm 發表於 18-11-11 10:04

一係買三樓連天台,一係買地下,最儍買一樓。

carrie_1102
|
唔好買地下,除非有老人家要方便佢出入,地下好易爆屎渠同多蛇蟲鼠蟻
dearmm
|
請問村屋有什麼經常性的維修費/洗費。
o_____o
|
我以前住西貢村屋,三層連天台都係自己,房在三樓,唔好處係夏天係頂層好熱,冷氣長開,就算我地好乾淨,地下果層也有蛇蟲鼠蟻,我果時如果夜晚落地下廚房拎野飲,我會先開晒地下D燈,企係樓梯5-10分鐘等D小強或老鼠走哂先行去廚房,試過早上見到花園隻狗同條蛇玩緊,所以怕果D要諗清楚。
wcpcelia    發表於 18-11-11 18:53
dearmm
|
o_____o 發表於 18-11-11 10:40
我以前住西貢村屋,三層連天台都係自己,房在三樓,唔好處係夏天係頂層好熱,冷氣長開,就算我地好乾淨,地 ...

蛇蟲鼠蟻真喺冇辦法搞?呢點最頭痕!
ch_mama
|
我以前住西貢村屋,三層連天台都係自己,房在三樓,唔好處係夏天係頂層好熱,冷氣長開,就算我地好乾淨,地 ...

多謝分享唔係你講都唔知咁驚喜
o_____o
|
dearmm 發表於 18-11-11 10:46

我地試過好多方法,至多少左,不會全冇,同埋D老鼠好叻,裝乜都捉唔到,試過同佢四目交投,佢施施然係廚房個渠一個華麗轉身走左。
dearmm
|
頂樓會少啲嗎?
chillimom
|
o_____o 發表於 18-11-11 10:51
我地試過好多方法,至多少左,不會全冇,同埋D老鼠好叻,裝乜都捉唔到,試過同佢四目交投,佢施施然係廚房 ...

西貢邊區?我住過,無事喎
樣禾糖
|

好恐怖

我都係一幢都係自己,可能有養貓,我無見過老鼠,蛇係附近見過一次,曱甴今年捉咗4隻,間中會有炎蛇。
o_____o
|
chillimom 發表於 18-11-11 11:13
西貢邊區?我住過,無事喎

大網仔果邊呀,比較入,空氣同環境好但交通同蛇蟲鼠蟻真係個問題。
o_____o
|
dearmm 發表於 18-11-11 11:05
頂樓會少啲嗎?

頂樓冇見過小強同老鼠,只有炎蛇同臭屁蟲
chillimom
|
o_____o 發表於 18-11-11 11:18
大網仔果邊呀,比較入,空氣同環境好但交通同蛇蟲鼠蟻真係個問題。

好surprise, 嗰邊好乾淨,點解有老鼠㗎
bluetulip
|

咁樣住得安心咩
wing514
|
dearmm 發表於 18-11-11 10:46

村屋一定有,避唔到
我屋企有幾條四腳蛇,我都唔係好理佢地
見唔到就算,如捉到我地會放生
益蟲來,唔想殺佢
間唔中有蜘蛛,小強老鼠就冇
因為我屋企個邊超多街貓 應該捉哂
我唔會住地下,爆渠水浸都好煩
wcpcelia    發表於 18-11-11 18:54
香港熊貓
|
dearmm 發表於 18-11-11 10:04

曬衣服及床單一定冇問題
香港熊貓
|
dearmm 發表於 18-11-11 10:30
請問村屋有什麼經常性的維修費/洗費。

魚兒小寶貝
|
我有朋友分別住地下,二樓,三樓連天台❨有上水沙田元朗將軍澳❩,地下有個全屋❨包括天花板❩長期發毛❨二樓長開冷氣❩, 另兩個住地下佢地話間屋唔通風好焗,所以我認為最唔好住地下。二樓同三樓果d都住得好好喎,冇小强,老鼠,蛇,但有蟻,蚊,飛蛾等,最緊要整窗花❨防盗❩蚊網❨防蚊❩, 如唔係單幢屋 隔離有單位,要留意吓間格,我fd 房痴住隔離係浴室所以佢房果面牆發毛。