自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

1. 村屋估價會估唔足,如果樓價$450萬,銀行估$400,多出嚟個$50萬你要自行俾現金個業主。

2. 樓契文件麻煩好多,記得睇下出左滿意紙未,經紀佣金、律師費相對貴啲。

3. 附近啲原居民可能好麻煩好惡,成日話條路係同村兄弟起嘅,唔俾你行都得架!大時大節成日燒炮竹,真係一日燒到黑架。

4. 安裝寬頻好麻煩,上網速度慢,預約維修又成日甩底。

5. 所有要維修嘅嘢,想叫師傅嚟整,冇人肯入嚟。

第1第2,錢可以解決
第3-5 住落左成日都係咁真係好煩

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

除左慳返管理費和可以養貓狗,諗唔到有咩其他好處。

鄰居、環境清唔清静,無論屋苑定村屋都係睇彩數。

男爵府

野原美冴 發表於 18-11-11 18:47
除左慳返管理費和可以養貓狗,諗唔到有咩其他好處。

鄰居、環境清唔清静,無論屋苑定村屋都係睇彩數。

條條村唔同,好處唔止咁少。有些村泊車唔駛錢,另外住地下可以放野出街和在街燒野食,地方好用好多。仲有就係住地下出街好方便,唔駛過平台唔駛行樓梯撘lift ,慳番好多時間。村屋實用高好多,尺租便宜好多。有成交過的村屋銀行都估到價,完全冇問題,同普通樓冇分別的。治安方面我覺得住太偏遠始終差d,唔關係咪村屋事。反而如果怕狗就麻煩d。

子爵府

dearmm 發表於 18-11-11 16:22
我都聽過要俾陀地。

治安都擔心

其實買村屋前,最好搵租盤住下先。可能覺得好浪費金錢,但村屋唔同私樓,比較難轉手,而且治安真係好參次。

間屋附近係原居民多定租俾外來人多,如果原居民又要睇下佢地友唔友善,外來人既要睇本身業主好唔好人,買左間村屋,鄰居唔得,搬又唔係,唔搬又唔係。

我租緊村屋,附近轉左租客係南亞人,Halloween 開P開到3am, 仲係露台食煙大大聲吹水(平時都經常發生),仲開音樂開到大大聲,我同佢地已經有段距離都聽到聲,難為住佢樓下同隔離幢既鄰居。

另外,村屋較易塞渠,每一至兩年要吸糞(除非已駁大渠),個人認為保養方面要花多啲錢。

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

壞處 : 有蛇蟲鼠蟻

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主

村屋乜蟲都有,以前住一樓,都有好多蛇蟲鼠蟻出沒,最常見當然係:蚊、烏英、四腳蛇、蟻、飛蛾、曱甴⋯。其次:蜈蚣、蜘蛛、毛蟲⋯。較罕見但都在我家或附近出現過:手掌咁大既鮮藍色蜘蛛、蟾蜍、青竹蛇、蝙蝠仔、瑩火蟲、青蟹(近大明渠位)
仲有好多流浪貓狗

子爵府

回覆樓主:

小心啲晨運客
一早開大大個收音機一路行一路聽

子爵府

回覆樓主:

頂-夏天好熱
中間-冇天台或花園
地下-人人經過都望到你間房入面

水晶宮

luckybaby2011 發表於 18-11-11 17:56
我反而覺得一樓先會好住

呢個係事實。
不過啲人會覺得唔抵,但我就最怕熱及蛇蟲鼠蟻。

子爵府

我三層都試過
買一定選中間,最好住
租就三樓地下玩,貪有天台花園
地下都ok,蛇蟲鼠蟻如果嗰頭有,就三層都有㗎啦
三樓真係熱到xx!!!而且,如果是舊村屋大部分頂樓都有漏水問題,整一整一定過十萬。天台做僭建,一個樣衰比人捉又要拆,總之就煩

最後一點,現在樓市十五十六,重買村屋?

首頁

尾頁

跳至