自由報料

跳至

首頁

尾頁

子爵府

如題, 今早10時打到剛剛, 想約明早星期一都話約滿。。咁想約明早10時或11時, 應幾時打去易些有位呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

每58至59分打去,入完資料差唔多搭正,我上次打一次就約到,你過左搭正打無用的

珍珠宮

AWma 發表於 18-11-11 10:48
如題, 今早10時打到剛剛, 想約明早星期一都話約滿。。咁想約明早10時或11時, 應幾時打去易些有位呢?
...

只能book未來24小時時段
換言之
10am book 最遲明早10am
下一個時段 例如1015
就要到今天1015才可登記 (以電話系統時間為準)
如此類推

要同全港市民鬥快

wcpcelia    發表於 18-11-11 18:10

珍珠宮

Candy_CHUNG_LAU 發表於 18-11-11 10:59
只能book未來24小時時段
換言之
10am book 最遲明早10am

我估唔係咁計, 但係又唔知點計
我試過晏晝四點幾打電話, 已經預約到第二日夜晚 七點幾, 仲話係最早嘅期

珍珠宮

_candy_ 發表於 18-11-11 14:03
我估唔係咁計, 但係又唔知點計
我試過晏晝四點幾打電話, 已經預約到第二日夜晚 七點幾, 仲話 ...

上面10am . 1015 只是舉例
電話錄音 : 系統開始搜尋未來24小時可供診症時間... 已經額滿...

至於夜診maybe 有所唔同

但其他門診時間

個人傾向相信...
基本上都係咁玩

10點book 到翌天10點後, 要到11點才能book到翌天11點後的quota

未夠鐘就book唔到超過24小時的quota
除非個別診所放寬相關限制設定喇

btw, 多部電話同時打, 不停打
係在所難免

大宅

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章

...

原來我唔係唯一一個book 唔到

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

會唔會有附近嘅診所,我之前試過(屯門)攞3個電話號碼,邊間有就去邊間,我通常半夜打
想認識多啲屯門友

大宅

你試下每個小時00分打去,有時有人取消會有即日位

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

好難話話幾時打就有。
2周前,我打電話book係11:50,約咗當日下午2:15,不過係垮區;
上周二下午3:10,約咗第二日2:30,又係垮區

大宅

...

我次冷都 59 開始打 , 試到 05 都吾得, 咁就再 下一個鍾再試。 通常 要試 足 N次。

試過真係由1點 打到 8點 先book到。

加油。

珍珠宮

Candy_CHUNG_LAU 發表於 18-11-11 14:24
上面10am . 1015 只是舉例
電話錄音 : 系統開始搜尋未來24小時可供診症時間... 已經額滿...

我個人傾向唔會係咁, 唔可能十點打就book到十點,十一點打就book 11點, 十二點打就book 12點
我下午2點打, 好多時都約三點幾,四點 有時夜晚七點打, 又約到第二日嘅晏晝兩點, 唔知佢哋點計
不過打到有籌已經叫好lucky

男爵府

...

如果唔係太急嘅病,我建議你揀啲特別嘅日子~

例如我血壓高,去私家睇左一排,於是轉去睇政府,我做冬果一日中午約下午,仲要係四點幾嗰隻,基本上大把位,成間賽馬會近乎冇人

我有同事又係想睇,我都教佢中秋、年三十、做冬嗰啲日子~

珍珠宮

_candy_ 發表於 18-11-12 18:57
我個人傾向唔會係咁, 唔可能十點打就book到十點,十一點打就book 11點, 十二點打就book 12點
...

我諗我講得唔清楚
補充少少個人見解

9am開閘, 可以book 到翌日 0900 - 1050
未到11點, 就未能book 較後時間的籌號

11am後, 先能book 到 1100 - 1300

例如 (舉例而已, 每個聯網的診所設定不盡相同)

09xx book 唔到 翌日10點後 的籌 or
10xx book 唔到 翌日11點後 的籌

也可能是
09xx book 唔到 翌日11點後 的籌
09xx book 唔到 翌日2點後 的籌

大方向講, 只要系統未放位就book 唔到較後時間的time slot

至於你話

(1) 下午2點打, 好多時都約三點幾

是即日嗎, 如是, 有機會有人cancel 放返出黎

(2)夜晚七點打, 約到第二日嘅晏晝兩點 這屬於24小時內 很正常呢

大宅

畀面勳章

烚熟猪媽 發表於 18-11-11 18:54
你試下每個小時00分打去,有時有人取消會有即日位

試過幾次, 晨早9點前後, 打去實有後補位.

珍珠宮

Candy_CHUNG_LAU 發表於 18-11-12 19:34
並唔係十點打就book到十點,十一點打就book 11點, 十二點打就book 12點 的意思
唔係即日呀,係下午2點打,book明天3-4點,即日未試過呀。
但試過朝日9點幾打,約第二日12點,仲係最後一個既籌,不過長者同一時間打,佢就約到第二日9點

有時我下午打會無籌,長者打有籌,應該預留了給老人家

珍珠宮

_candy_ 發表於 18-11-12 19:45
唔係即日呀,係下午2點打,book明天3-4點,即日未試過呀。
但試過朝日9點幾打,約到第二日12點,仲係最後一 ...

系統放位先可以book

照你咁講, 我認為該診所9點就放哂早上的籌

係咪要到下午2點左右才能約到翌日下午的籌呢

珍珠宮

Candy_CHUNG_LAU 發表於 18-11-12 19:50
系統放位先可以book

係呀, 多數要下晝先至約到晏晝籌, 但係有時晏晝有約到第二日嘅夜晚, 所以唔知佢哋點計, 有啲診所下午又約到夜晚,有啲又約唔到夜晚 ( 兩間診所都係有夜診)

子爵府

龍山仔仔 發表於 18-11-12 19:02
如果唔係太急嘅病,我建議你揀啲特別嘅日子~

例如我血壓高,去私家睇左一排,於是轉去睇政府,我 ...

點解轉番去政府?

男爵府

232 發表於 18-11-14 22:41
點解轉番去政府?

因為藥費貴,食一世呀,老左都唔會有錢睇私家架啦

大宅

回覆樓主:

朝早9點打到入去,11點多數有位

首頁

尾頁

跳至