如何在家安裝wifi

rose0619
|
如題,請問在那裡買router及是否可自行安装?
lhbaby
|
rose0619 發表於 18-11-11 11:17

好簡單咋,你去買部機返嚟跟住說明書裝就得
Ytteb
|
電腦鋪買
如深水埗
Hopuco
|
買,睇說明書裝就得架啦…
兩隻大牌子D-link 同 TP Link都有中文說明書,加油
wcpcelia    發表於 18-11-11 19:07
Jasmine-4711
|

我c6係淘番來,tp link同mercury都有用過。個人覺得tp link好些。百多元人仔,按图安装。

內地叫8芯綫做千兆,4芯叫百兆。但有些店唔賣俾香港人,其實大6同香港制式係一样。
whyyou
|
rose0619 發表於 18-11-11 11:17

而家啲router已經好易裝,好多裝個app再掃router上面嘅QR code就裝好,然後自己改SSID同password就完成,以前要經電腦做煩好多
rose0619
|
明白,謝謝!
rose0619
|
回覆 Jasmine-4711 的帖子

百老滙豐澤有冇得買?
Jasmine-4711
|
rose0619 發表於 18-11-11 16:02

百老滙豐澤有冇得買?

唔知,平時冇留意,应該冇,有都貴小店好多。以前去電腦店/電腦商場買。
洋洋
|
rose0619 發表於 18-11-11 16:02

百老滙豐澤有冇得買?

有,
留意你本身寛頻幾多M,如果比較高,例如1000M ,不要買太差router ,有d行唔到咁多就嘥料
Amy1974
|
回覆 rose0619 的帖子

裝 router 其實好簡單,不過都要小小技巧。比如擺位唔啱,就信號會減弱。唔太明白嘅,都係搵啲玩開電腦嘅學生哥幫你搞。

親朋戚友實有人識得搞,唔使自己煩。
rose0619
|
Thanks all!