*有圖慎入 唔似灰甲唔知咩事

合桃酥
|
媽咪之前夾到手指尾腫咗(大約一年前),之後生啲指甲開始變形變厚,好似倒甲咁,指甲邊肉腫起,時痛時唔痛。醫生話夾到係咁,無嘢可以做……各位jm知唔知係咩事呢?先謝謝大家

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
口水包包
|
甲床傷左 不是灰甲
口水包包
|
口水包包 發表於 18-11-11 11:42
甲床傷左 不是灰甲

佢隻手指好易引起發炎, 佢唔想成日痛就要帶手套做野,帶手套處理海鮮,會無咁易發炎。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
合桃酥
|
口水包包 發表於 18-11-11 11:42
甲床傷左 不是灰甲

請問可以點做?有藥可以查嗎?
口水包包
|
合桃酥 發表於 18-11-11 11:49
請問可以點做?有藥可以查嗎?

無野可以做。 發炎果陣揉d茶樹油。 預防先幫到佢。
殷!!
|
我的指甲也曾這樣, 醫生只說是菌類病, 未有指是灰甲
可是, 西醫的藥膏不夠力, 消腫了幾天又再腫, 情況持續幾個月
之後, 藥房買咗"愛甲妥", 一周塗一次, 3 個月後生長了好指甲
cherrylemon
|
睇醫生,我之前都係夾傷,之後變黃變厚,第一次睇醫生話不是灰甲,一年後再睇,已經是要食藥才能救的灰甲了,但食藥傷肝,搽藥,醫生話只有4成機會好得返(emoji)
合桃酥
|
口水包包 發表於 18-11-11 11:48
佢隻手指好易引起發炎, 佢唔想成日痛就要帶手套做野,帶手套處理海鮮,會無咁易發炎。

...

原來係咁
合桃酥
|
口水包包 發表於 18-11-11 11:53
無野可以做。 發炎果陣揉d茶樹油。 預防先幫到佢。

謝謝你
合桃酥
|
殷!! 發表於 18-11-11 11:59
我的指甲也曾這樣, 醫生只說是菌類病, 未有指是灰甲
可是, 西醫的藥膏不夠力, 消腫了幾天又再腫, 情況持續 ...

請問揸咗藥膏後,除了生出正常指甲,係咪都無再腫痛啦?謝謝你
合桃酥
|
cherrylemon 發表於 18-11-11 11:59
睇醫生,我之前都係夾傷,之後變黃變厚,第一次睇醫生話不是灰甲,一年後再睇,已經是要食藥才能救的灰甲了 ...

之前睇醫生,都只係話最多食消炎藥,藥膏都無比,話幫助唔大,所以都好無奈 咁jm你而家好返好多了嗎?
cherrylemon
|
合桃酥 發表於 18-11-11 12:24
之前睇醫生,都只係話最多食消炎藥,藥膏都無比,話幫助唔大,所以都好無奈 咁jm你而家好返好多了 ...

我第一次睇專科,都斷錯症,第二次,可能已成灰甲啦,當然疹斷正確了,醫生話,夾傷,侷住係甲內好易滋生細菌,就會變成灰甲,我就係咁變的,醫生係開左羅梅x比我用,用完一樽,右邊腳甲冇咁嚴重就差不多好,左邊仲繼續變厚變碎,我搽左3個月左右,正常要好返要一年,我嚴重所以應該要更耐,我暫時不想口服藥,繼續搽藥,比多d時間睇下點先再算
合桃酥
|
cherrylemon 發表於 18-11-11 12:30
我第一次睇專科,都斷錯症,第二次,可能已成灰甲啦,當然疹斷正確了,醫生話,夾傷,侷住係甲內好易滋生 ...

謝謝你詳細回覆
我都認為口服藥物可免則免,始終食入身體,必要時先考慮
我相信媽咪情況都同你相似,佢都整到都有年幾兩年了,一腫就好痛,睇醫生又幫唔到,我都見到都覺得痛 咁我而家係咪應該試下買啲灰甲藥品比媽咪揸下先,睇下會唔會有好轉呢?應該唔得都唔會轉差掛
cherrylemon
|
合桃酥 發表於 18-11-11 12:43
謝謝你詳細回覆
我都認為口服藥物可免則免,始終食入身體,必要時先考慮
我相信媽咪情況都同你相 ...

我之前都係你咁諗,睇完第一個醫生一直不見好,腳甲有時會痛,唔理唔得,就當自己灰甲醫,用左nailex係唔得嘅,要試都試羅梅x,你可考慮轉第二個醫生睇多次(emoji)我驚有人好似我咁被誤疹,見到不得不說
殷!!
|
合桃酥 發表於 18-11-11 12:21
請問揸咗藥膏後,除了生出正常指甲,係咪都無再腫痛啦?謝謝你

第一次塗藥水之後, 首幾天已經消腫, 粉紅色,
第三星期, 沒有腫和痛, 只是甲邊仍有隙縫
現在用了大約三個月, 甲邊已經長好, 只須慢慢等待全新的甲
合桃酥
|
cherrylemon 發表於 18-11-11 12:59
我之前都係你咁諗,睇完第一個醫生一直不見好,腳甲有時會痛,唔理唔得,就當自己灰甲醫,用左nailex係唔 ...

jm你真係好好,好多謝你提醒,我真係被醫生誤診,誤以為真係會自己消腫,點知一拖就年幾 見到都戥媽咪痛,最慘係時痛時唔痛,所以先以為真係會慢慢好返,拖咗咁耐……聽日會帶媽咪睇多次醫生先,希望可以斷到症啦
lilybaby8282
|
cherrylemon 發表於 18-11-11 11:59
睇醫生,我之前都係夾傷,之後變黃變厚,第一次睇醫生話不是灰甲,一年後再睇,已經是要食藥才能救的灰甲了 ...

你試下"丹杜蓮"
合桃酥
|
殷!! 發表於 18-11-11 13:29
第一次塗藥水之後, 首幾天已經消腫, 粉紅色,
第三星期, 沒有腫和痛, 只是甲邊仍有隙縫
現在用了大約三個 ...

謝謝jm你詳細解答,對我真係好有用 得到大家嘅回覆,知道大概係咩事先,終於有返啲希望啦,希望媽咪可以快啲好返,我就安樂啦
lilybaby8282
|
合桃酥 發表於 18-11-12 01:19
謝謝jm你詳細解答,對我真係好有用 得到大家嘅回覆,知道大概係咩事先,終於有返啲希望啦,希望媽 ...

紅腫的地方按下去會痛嗎?
合桃酥
|
lilybaby8282 發表於 18-11-12 01:23
紅腫的地方按下去會同嗎?

會痛呀