鍾意一個人係咪要擁有佢?(不喜勿插)

yy_chow1210
|
如果自己已有另一半,但又遇到一個真係鍾意既。但基於現實,你係冇可能同後者係埋一齊。你地會希望佢會搵到一個可以同佢有將來的人?還是好自私地擁有佢,放佢係一個第三者的位置?

純粹問下,非第三者,亦唔係要人做第三者

moma1023
|
yy_chow1210 發表於 18-11-11 11:40
如果自己已有另一半,但又遇到一個真係鍾意既。但基於現實,你係冇可能同後者係埋一齊。你地會希望佢會搵到 ...

放手吧啦,再自己療傷⋯⋯ 何必最終要三個人傷心呢?
wcpcelia    發表於 18-11-11 18:34
hiragana
|
係到問都多剩, 講同做好多時都係兩回事
Sumyeema1
|
yy_chow1210 發表於 18-11-11 11:40
如果自己已有另一半,但又遇到一個真係鍾意既。但基於現實,你係冇可能同後者係埋一齊。你地會希望佢會搵到 ...

方案:

1 放棄幻想,努力經營現有家庭

2 放棄現有家庭,去追求新人。

忌腳踏兩船。
日月水火    發表於 18-11-11 11:55
mini1204
|
你想擁有佢, 都要對方肯比你擁有先得
新鮮感最多幾年, 耐左佢都係會走
唔好令到件事咁ugly, 離場要快而狠.
yurijm
|
我覺得今時今日
多咗人覺得感情世界冇分先來後到
而且呢個時代好吹捧「要愛自己」
就算係樓主講既case
都唔一定係無可能

尤其婚姻生活不如意,十常八九
如果心中有多一個人,實會心思思想換對象
只係現實生活中還有小朋友呢個考慮

假設雙方已婚、又無小朋友
相信十個有七個已行動出軌。。。
ying_mail    發表於 18-11-11 14:27
日月水火    發表於 18-11-11 11:56
(Samantha)
|
所謂真愛會不停出現,不停離婚?
siuying705
|
鍾意唔一定要擁有
欣賞下就好

無論對人對物都係
YY1101
|
所謂真係都只係刹那
愈接近愈發現同自己以為的有出入
無謂傷害三個人
相信自己當初揀的那個
好好生活
Smallraindrop
|
講真,順粹問下就唔好問了

Happyaimee
|
其實好多情殺案就因為咁而出現,所以真係唔好玩火。

除非本身另一半對你好衰。
Sumyeema1
|
Smallraindrop 發表於 18-11-11 12:19
講真,順粹問下就唔好問了

agree。
PCCW2319
|

呢d情況根本係愛自己。
AACheungCheung
|

希望佢擁有幸福
是是但但
|

姑勿論婚外情岩與錯 。自己連離婚既勇氣都冇,何解要第3者白白咁去等自己?自己有另一半,又唔俾第3者找Mr/Mrs right, 其實好自私。對自己另一半衰,也對第3者衰。
日月水火    發表於 18-11-11 13:34
danad
|
當你真喺好愛佢,你只會想佢好,唔會自私地想擁用佢。
mkcbus    發表於 18-11-11 22:03
cinda72.
|
玩火就好易燒親自己既
Lorican
|
當初嗰個就唔係真愛?
crystal媽咪
|

如果自己有另一半,咁係拍緊拖定結咗婚?? 諗返起點解要結婚?? 唔好相信相逢恨晚。只會恨錯難返
stkyo
|
(Samantha) 發表於 18-11-11 11:53
所謂真愛會不停出現,不停離婚?

實有呢種人,其實根本唔係咩真愛,只係無咗個份熱情/激情,所以當遇到新鮮滾熱辣嘅,就棄舊迎新,我有親人就係咁