有冇一些推介書?小朋友理財

catherine13
|

大力大力
|
catherine13 發表於 18-11-11 11:43

阿仔現在大學四年級,很悭家應洗得洗,可参考一下~

大力理財篇 之 子女理財 19-08 Update #2 http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590
seenfu
|
小朋友幾大? 係生活中教理財才實用。 點菜要睇價錢, 買嘢要格價。 我個小朋友都會揀平嘅買, 甚至忍住唔買。
catherine13
|
seenfu 發表於 18-11-11 16:34
小朋友幾大? 係生活中教理財才實用。 點菜要睇價錢, 買嘢要格價。 我個小朋友都會揀平嘅買, 甚至忍住唔 ...

六歲
catherine13
|
大力大力 發表於 18-11-11 13:06

感謝大力兄!要慢慢細看
seenfu
|
catherine13 發表於 18-11-11 17:24
六歲

我俾咗個錢箱仔佢, set d條件俾佢賺我哋1蚊。 細個時佢唔係好知錢嘅價值, 總之就好似收藏品咁儲吓, 又得閒倒出來數吓咁。 到讀小學啦, 就有d嘢我哋要佢付出,例如整壞嘢要賠, 成日唔見文具要俾返錢我哋先俾新嘅佢。 出街我唔agree嘅但又好想要佢可以用自己錢。 結果佢會珍惜物件, 想買糖食就格均d價錢然後擇平嗰d買。 去餐廳唔會叫飲品, 因為呢個價錢轉頭過去超市可以買3罐。 俾錢佢自己買早餐, 佢擇咗個平包, 有錢落自己袋就好開心。 當然大人自己都要做榜樣, 佢成日見我去百貨公司都係齋睇, 我同佢講要等減價或者鐘意都唔係一定要買。有時 佢仲會話佢夠錢可以送俾我。 hehe
tspe
|
大力大力 發表於 18-11-11 13:06

謝謝
wallshar
|
2個字可以包括一切:「身教」
victoriaqueen
|
多謝大力兄及其他網友,很實用
crystal媽咪
|
seenfu 發表於 18-11-11 23:38
我俾咗個錢箱仔佢, set d條件俾佢賺我哋1蚊。 細個時佢唔係好知錢嘅價值, 總之就好似收藏品咁儲吓, 又 ...

good. 可以畀佢哋自細知慳識儉,唔會浪費
szetop
|
我都係實戰中比佢實習
家龍mA
|
seenfu 發表於 18-11-11 23:38
我俾咗個錢箱仔佢, set d條件俾佢賺我哋1蚊。 細個時佢唔係好知錢嘅價值, 總之就好似收藏品咁儲吓, 又 ...

我同你差唔多,經常唔見或成日整爛野要扣錢買返,
堅持要叫一樣食物(事前已經叮囑佢,個個食飽,冇人幫手食),食唔晒都要扣錢