為什麼人地一句照顧老人家理由就可以話咁易調遷?

tingtingalex
|
我老人家患心律不正,血壓高,每隔幾個月先去睇政府醫生,每隔日check血壓,老大家唔同住,唔可以成日望住佢食藥,有件寄生蟲哥,又唔理佢,又唔做野,就咁樣原來,唔比我地 調遷方便照顧佢,都係個句,叫老人家調返轉搬近我地,個老人家係條邨住左幾十年,冇啦啦同街坊分開,點得,咁樣又唔得,咁樣又唔得,我都唔知點,換住你媽有人同佢住=冇人理佢,你都會提出要求。
我只好日日來來回回睇佢,講真個句,唔通要我媽瞓起床 唔到先可以申請返過嚟咩。
麻辣媽咪
|
tingtingalex 發表於 18-11-11 13:53
我老人家患心律不正,血壓高,每隔幾個月先去睇政府醫生,每隔日check血壓,老大家唔同住,唔可以成日望住 ...
宜家接受緊天倫樂調遷申請,應該你都可以通過計劃申請調過去,有冇去房處問過?
tingtingalex
|
麻辣媽咪 發表於 18-11-14 11:08
宜家接受緊天倫樂調遷申請,應該你都可以通過計劃申請調過去,有冇去房處問過?
...

有件寄生蟲大佬同住,就算佢糧地,都唔可以
除非連寄生蟲搬走除名,又或者傷殘,都唔可以攞呢個理由。
麻辣媽咪
|
tingtingalex 發表於 18-11-14 12:19
有件寄生蟲大佬同住,就算佢糧地,都唔可以
除非連寄生蟲搬走除名,又或者傷殘,都唔可以攞呢個理由。
...
係喎,間屋唔係全部長者,咁真係要佢搬過嚟,試吓說服佢。
爸媽baby
|
tingtingalex 發表於 18-11-11 13:53
我老人家患心律不正,血壓高,每隔幾個月先去睇政府醫生,每隔日check血壓,老大家唔同住,唔可以成日望住 ...

一.食藥的問題,你到時候打電話比佢提佢食。
二.寄生蟲問題,無法改變,相信佢連自己都照顧不到,何況照顧人。

rachelkwong
|
網上雖然有天倫樂調遷呢個單張,之前打過去問未有得申請,好心拉,無得申請又擺上 網
光頭仔個仔
|

同寄生蟲傾下,養埋佢唔係問題但都幫手睇睇老人家!