3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小朋友5歲,生長線below 3%,
本身有飲開子母奶粉,
政府營養師建議小朋友轉飲保兒加營素,話熱量營養係一般奶粉幾倍,
買左兩罐返去試,試左幾日,當然未睇到有成效,

但今日睇返營養標籤,保兒加營素 比我原本飲既 子母奶粉更加無營養,熱量更低,
想問下有無小朋友試過保兒加營素真係有分別,
或者係有D咩營養係加速生長,但無寫係標籤上?
我怕轉左保兒加營素之後比原本更差。
依家感覺好似比營養師呃左咁@.@

保兒加營素 3+
https://www.abbottmama.com.hk/pediasure/product_powder3
天然純牧® 即溶全脂奶粉
https://www.dutchlady.com.hk/hk/our-products/purefarm

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

保兒加營素我見有bb系真係飲得幾好,但係我覺得好甜亞

複式洋房

回覆樓主:

其實我係想知同一般奶粉有咩分別,因為真係貴十倍,如果功效差唔多就唔需要轉

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

你唔好淨係睇表面數據

就講熱量子母係166,但每食用份量是240ml
加營素是69,但佢寫住係「每100ml」,而佢建議的每食用份量係225ml,即是話飲225ml其實熱量都已經去到大約155,根本同子母的166相差不遠,別忘了子母仲要飲240ml而佢只要飲225ml

另外,見加營素add on左好多minerals同維他命,多過子母奶粉好多

又舉例子母丶加營素也加了鈣

但其實要吸引鈣,係要先增加維D的吸收,咁人體先可以吸收鈣,除非你經常曬太陽自體已製造很多維D,否則俾好多鈣你都冇用,吸收唔倒

加營素除了加左鈣,仲加埋維D

複式洋房

lovelybaby2015 發表於 18-11-12 11:10
你淨係睇熱量?
我見加營素add on左好多minerals同維他命,多過子母奶粉好多喎
加營素係claim自己添加左好 ...

有睇呀,睇完先發現好多維他命/礦物質都係子母奶粉比保兒加營素多。
所以先想睇下值唔值得花多d錢轉飲加營素,怕效果比依家仲差

官方網頁有營養標籤
保兒加營素 3+
https://www.abbottmama.com.hk/pediasure/product_powder3
天然純牧® 即溶全脂奶粉
https://www.dutchlady.com.hk/hk/our-products/purefarm

子母奶粉 vs 保兒加營素
份量(ml) 200 vs 225
熱量(kcal) 128* vs 101
蛋白質(g) 6.1* vs 3
總脂肪(g) 7.1* vs 3.93
碳水化合物(g) 9.6 vs 13.24*
鈉(mg) 78* vs 38
鈣(mg) 218* vs 80
磷(mg) 178* vs 67
鎂(mg) 21* vs 15.9
鉀(mg) 324* vs 105
鋅(mg) 0.75* vs 0.56
維他命A(ug RE) 203* vs 60
維他命B1(ug) 35 vs 280*
維他命B2(ug) 243* vs 170
維他命B6(ug) 50 vs 210*
維他命B12(ug) 0.63* vs 0.24
維他命D3(ug) 2.5* vs 2
泛酸(mg) 0.55 vs 0.56*
生物素(ug) 1.5 vs 1.6*

複式洋房

lovelybaby2015 發表於 18-11-12 11:10
你唔好淨係睇表面數據

就講熱量子母係166,但每食用份量是240ml

子母 奶粉果隻,佢建議份量係175ml水+25克粉=200ml
奶粉果個營養標籤清楚好多,多好多detail
保兒加營素個建議份量係225ml,都差唔多,一杯左右

就睇 鈣 同 維他命D
子母 係 218mg + 2.5ug
加營素 係 80mg + 2ug
所以先奇怪,其實有無功效,定其實差唔多

係維他命B1同B6
加營素明顯多D之外,其他都少過子母奶粉

水晶宮

畀面勳章

dennyyu99 發表於 18-11-12 11:42
有睇呀,睇完先發現好多維他命/礦物質都係子母奶粉比保兒加營素多。
所以先想睇下值唔值得花多d錢轉飲 ...

我淨係見呢個?

複式洋房

lovelybaby2015 發表於 18-11-12 12:26
我淨係見呢個?

上面揀左奶粉,先按產品資料,就見到奶粉個營養標籤

水晶宮

畀面勳章

dennyyu99 發表於 18-11-12 11:58
子母 奶粉果隻,佢建議份量係175ml水+25克粉=200ml
奶粉果個營養標籤清楚好多,多好多detail
保兒加營素個 ...

鈣80,是100ml含量喎,加營素每份是225ml㗎,即是每225ml應該係180呀
所以每項要乘大
我見有d項目可能子母高d,但亦有d係加營素高d
不過我不是營養師,我唔知道某個年紀的小朋友需要邊d要素多d,或者你下次見醫生/營養師時可以再問下

複式洋房

lovelybaby2015 發表於 18-11-12 13:10

鈣80,是100ml含量喎,加營素每份是225ml㗎,即是 ...

真係唔該你,係我睇錯左,
因為之前睇,實在係子母奶粉比保兒加營素更加好,所以先覺得唔明,
依家將加營素個數乘返2.25,即刻睇到加營素個價值响邊。

我會叫小朋友轉飲加營素,試三個月睇下有無幫助。
感謝你

子母奶粉 vs 保兒加營素
份量(ml) 200 vs 225
熱量(kcal) 128 vs 227.25*
蛋白質(g) 6.1 vs 6.75*
總脂肪(g) 7.1 vs 8.84*
碳水化合物(g) 9.6 vs 29.79*
鈉(mg) 78 vs 85.5*
鈣(mg) 218* vs 180
磷(mg) 178* vs 150.75
鎂(mg) 21 vs 35.775*
鉀(mg) 324* vs 236.25
鋅(mg) 0.75 vs 1.26*
維他命A(ug RE) 203* vs 135
維他命B1(ug) 35 vs 630*
維他命B2(ug) 243 vs 382.5*
維他命B6(ug) 50 vs 472.5*
維他命B12(ug) 0.63* vs 0.54
維他命D3(ug) 2.5 vs 4.5*
泛酸(mg) 0.55 vs 1.26*
生物素(ug) 1.5 vs 3.6*

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得唔系話一兩日就可以見到效果,堅持一個月睇下先。

水晶宮

畀面勳章

dennyyu99 發表於 18-11-12 14:05
真係唔該你,係我睇錯左,
因為之前睇,實在係子母奶粉比保兒加營素更加好,所以先覺得唔明,
依家將加營 ...

唔好客氣,大家研究下

男爵府

唔會幾日就有效果。我個仔4歲仲飲緊配方奶粉。

首頁

尾頁

跳至