自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

侯爵府

畀面勳章

你50歲,十幾年冇工作,一搵工就咁高人工算好叻,我估你之前也是中高層,現在小朋友大了,有份工好好多,多個錢多份安全感。

男爵府

回覆樓主:

恭喜!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

恭喜晒,加油樓主

男爵府

開心吸收勳章

恭喜晒,加油

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

恭喜

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

恭喜

大宅

blinknogood 發表於 18-11-11 15:13
一直覺得冇工冇錢冇安全感,聽大家的意見,認真去找工作,今個月終於開始返工了

冇做嘢10幾年,雖然有家用 ...

好叻呀,十幾年無做野都有$40k

你學歷高同經驗好好嗎?

侯爵府

回覆樓主:

祝你開工大吉

珍珠宮

cinda72. 發表於 18-11-11 15:30
我都係普通人一個啫,只係比較8卦
你既經驗,唔係任何人可以輕易取代,所以順利搵到好工
...

通常resume都吾會寫年紀,見完工岩既話對方大都吾介意,反而一早寫了年紀在resume, 見都無得你見,這是經驗之談,所以入五吾系無機會,但要有料有經驗,重要keep住個樣

伯爵府

回覆樓主:

依家人力市場仲好缺人,唔差已有人接;
朋友 52歲轉工,冇大學學歷, 寄出3封 CV, 好快收到電話interview, 星期四見工,星期五confirm星期一返工,冇壓價, 佢都估唔到咁快。

大宅

恭喜

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章

伯爵府

angiehouse 發表於 18-11-11 17:18
通常resume都吾會寫年紀,見完工岩既話對方大都吾介意,反而一早寫了年紀在resume, 見都無得你見,這是經 ...

邊一年中學畢業已計到。

vlnz    發表於 18-11-12 00:11

珍珠宮

Hanayori 發表於 18-11-11 17:22
朋友 52歲轉工,冇大學學歷, 寄出3封 CV, 好快收到電話interview, ...

尼排有留意招工網,好似好欠人甘,不過人工就不高,反而兼職就高左好多,好多都有60/70元一個鐘,算吾錯

大宅

Hanayori 發表於 18-11-11 17:22
朋友 52歲轉工,冇大學學歷, 寄出3封 CV, 好快收到電話interview, ...

正呀,好鼓舞性呢

伯爵府

angiehouse 發表於 18-11-11 17:30
尼排有留意招工網,好似好欠人甘,不過人工就不高,反而兼職就高左好多,好多都有60/70元一個鐘,算吾錯
...

其實缺人咗好耐,以往 accounts, shipping 唔憂冇得揀,依家CV真係少仲揀唔到。
如果part-time揾青年人,冇$60唔好哂佢地時間見工。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我都係ftm,遲下都會搵工,希望好似你咁,又快又人工高

BBJOJO    發表於 18-12-18 23:01

大宅

littlefunpig 發表於 18-11-11 17:38
我都係ftm,遲下都會搵工,希望好似你咁,又快又人工高

一定可以的

首頁
12345...15

尾頁

跳至