自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

減齡達人勳章

原來佢根本唔諗住同我續約搵到新業主就睇下人地要唔要我呢份租約。
唔要就一個月走。

原來我根本冇得簡⋯

大宅

joanne02 發表於 18-11-11 21:37
原來佢根本唔諗住同我續約搵到新業主就睇下人地要唔要我呢份租約。
唔要就一個月走。

有冇租約同打厘印?

大宅

joanne02 發表於 18-11-11 15:44
話說之前同業主已經傾好,12月開始會加租,我諗住租多半年左右就唔租,所以加租都頂硬上。

今日突然msg黎 ...

冇必要映比佢,完約先講

大宅

減齡達人勳章

回覆 樣禾糖 的帖子

冇啦。本身已經係生約了
今個月仲係上次半年租最後一個月添

大宅

joanne02 發表於 18-11-11 22:20
回覆 樣禾糖 的帖子

冇啦。本身已經係生約了

佢隨時可以一個月通知叫你走。

你唔好交半年租,如果要交就要被簽返半年約,否則佢賣左,新業主有權唔租比你。

男爵府

唔要就一個月走。

其實你諗多左, 你就算比唔比佢影相, 交半年租定續個月交, 佢加唔加你租呢d, 根本唔影響佢賣唔賣樓/ 或者連唔連約賣。 其實係睇佢有幾等錢使同肯買佢層樓嗰個人點deal. 你同佢無約在身, 根本係被動角色。唯一可以做係搵定樓。。。

RAA    發表於 18-11-12 11:38

珍珠宮

話說之前同業主已經傾好,12月開始會加租,我諗住租多半年左右就唔租,所以加租都頂硬上。

我諗你都係拿拿聲搵屋,如果佢急吐現,監平竪監賤賣,有冇相都會賣得出,到時你仲倒瀉籮蟹!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

唔要就一個月走。

意見就係搵屋!
放下自在

用戶要求終止服務

明呀,我都等緊小朋友友派位先決定搬去邊,可以拒絕影相,由得佢先,見步行步

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

生約業主一個月通知都可以叫你走,或者佢加你租一個月10萬,咁你自己都即刻走啦,算啦~搵定第二間屋仲好

公爵府

唔要就一個月走。

租客係冇得揀ga la

侯爵府

回覆樓主:

有咩好影,影隻中過佢睇就得

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我試過業主連租約賣
喺生約期新業主通知我要收返層樓自住
所以連唔連約賣根本對你都無保障

大宅

減齡達人勳章

多謝各位意見。諗通左,會搵樓。
此處不留人,自有留人處。
鬼叫自己冇錢。

再一次多謝大家係我最傍偟大受打擊時伸出援手。
老公完全唔明點解我要擔心要唔開心,
可能我真係諗得太多,
但我自己唔係有錢,想計劃好自己行既每一步。
不過人算不如天算。
今次我覺得個天都要我搬咁

接受左現實,多謝各位送暖

RAA    發表於 18-11-12 11:40

珍珠宮

shareholder 發表於 18-11-11 18:30
就算佢肯簽, 都無意思, 大陸人會同你講法律?

你而家一個月交一次租啦, 你仲交半年, 人地一野賣樓, 你筆 ...

香港目前冇租管,要趕冇得賴的。

公爵府

無計, 係香港, 一係你就好無錢, 做公屋公援, 無得輸,

一係就好有錢, 最少要有自住供滿物業,

夾在中間是好痛苦的事
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

珍珠宮

2024年龍年勳章

唔駛影相比佢,無必要。

咁又唔駛好急搵樓,其實都可以等佢賣出層樓先,首先佢未必即刻賣得出,賣出又要攪2-3個月,新業主有可能都係想放租。

你現在其實係比較被動,我會煮到埋來先算。
希望每天開心渡過 ;-)

珍珠宮

同情

珍珠宮

基本上佢係業主,你 say no,佢十二月就反口狂加你。不如你好好地同佢傾,睇下可否連租約賣,我之前試過,唔多過一年,一般都可以協調度,除非新業主急自住。

子爵府

我明你感受,我之前都係諗住等小朋友上小學先搬,點知業主直頭係通知我層樓巳賣,下個月改交租比新業主(連死約賣,當時大約仲有半年)我嘗試試探新業主口風,佢意思都係買黎收租,但感覺好唔實在,好驚佢過埋死約突然叫我搬,因我好怕咁趕....我之前間屋租比人再租呢度,我都要疊住一個月,我寧願嘥一個月搬好晒先交間屋比人
咁我就同老公商量,之後決定開始搵樓,結果又搵到幾岩心水,索性比計劃早兩年買樓,之後過左死約我地間屋未ready,新業主都肯租多兩個月比我地,但傾好如有potential租客要比佢入屋,我地都好合作...你可以同業主傾傾,而且自己兩手準備

首頁

尾頁

跳至