剖腹生子

可愛師父
|
擇日剖腹生子一直有不同意見:有一種認為不可擇日取胎,理由是影響小孩出生時嘅命格,就是影響上天對他命運原本嘅安排,這不是基於醫學上而是感到天命不可違。如果每人擇日取一個富貴雙全嘅日子出生,那麼隨街都是富貴相處嘅人。。。還了得?
有人問,但是你幫人擇日,不怕遭天譴嗎?

違反天命嘅事我們其實都日日做,古時日出而作,日入而息,太陽下山了人們就要應該回家休息睡覺。但自從蠟燭電燈的發明使我們可以不分日夜工作,增加生產力,那愛迪生是不是要落地獄?
另一例子,天寒地凍嘅時候,老天爺要考驗你,如果你抵受不到寒冷而死去嘅話這是天命,沒有什麼好怨恨。那麼發明暖爐的人 又是不是違反大自然嘅定律呢?

科技改進改善我們的生活質素及健康;揀擇日出世給予嬰兒一個聰明及健康的條件。兩者目的也是令生活好過,長壽健康,對你嚟講全部是違反自然是嗎?
JD930    發表於 18-11-12 09:46
tsung
|
謝謝分享
JD930    發表於 18-11-12 09:38
MM2H
|
值得思考
JD930
|
BBgaga
|

多謝分享 好想討論

電燈暖爐並無咁大力量違反大自然定律,只能說是對抗大自然,科技通常是咁樣產生,像剖腹產子一樣,應在避免母嬰有傷害時,用手術科技對抗大自然。
但自古以自然時辰八字推敲的命理學問不是一門科技,又能否應用得著在非自然產生的時辰身上?(正如整容的人不能靠睇相)當中時辰帶動的命理數據會否給模糊?日後世人會否因此質疑其真實度?久而久之真正的時辰八字命理學問慢慢流失..........
值得思考

Yukyuk
|
BBgaga 發表於 18-11-12 10:17
多謝分享 好想討論

電燈暖爐並無咁大力量違反大自然定律,只能說是對抗大自然,科技通常是咁樣產 ...

我聽過一個師傅話,即使擇時辰成功開刀出世,該嬰兒命也未必跟新的開刀時辰。(生死冊唔可以咁樣改)

所以她勸喻各人順其自然,廣結善緣!

JD930
|
Yukyuk 發表於 18-11-12 14:00

我聽過一個師傅話,即使擇時辰成功開刀出世,該嬰兒命也未 ...
原來係咁
BBgaga
|

我聽過一個師傅話,即使擇時辰成功開刀出世,該嬰兒命也未 ...

有道理 謝謝
JD930
|
tsung 發表於 18-11-11 18:49
謝謝分享

可愛師父
|
但自古以自然時辰八字推敲的命理學問不是一門科技,又能否應用得著在非自然產生的時辰身上?
這問題要考慮的是首先要知道什麼是八字, 本人理解的八字乃當時五行情況, 而你在這一刻出世即接觸大氣這一刻的五行就對你影響甚深..之所為你自己的八字, 所以是能應用的

整容的人不能靠睇相?
在我來看,整容的人是可以睇相的,睇相精要之處不是看他鼻高鼻扁,口嘅大細,眉粗幼而是 眼神同氣色.

日後世人會否因此質疑其真實度.....
中國人嘅一大弊病就係好嘢只自己用, 亦沒有外國嘅科學精神
讀過大學都知道 research study 有分 qualitative study 同 quantitative study
你有冇聽過有人用八字嚟做研究?反而外國人就會用星座嚟做性格統計
但中國人乜都冇...何來會有人信仕及重視呢?

bb2
|
如果開刀係無擇日, 咁個小朋友出世時辰係咪就係佢真實出世時辰?
可愛師父
|
bb2 發表於 18-11-15 01:19
如果開刀係無擇日, 咁個小朋友出世時辰係咪就係佢真實出世時辰?

JD930
|
可愛師父 發表於 18-11-15 22:30
明白
Pollyowen
|

咁開刀時辰咪唔等如佢真正會出世嘅時辰囉?
Yukyuk
|
Pollyowen 發表於 18-11-16 17:26
咁開刀時辰咪唔等如佢真正會出世嘅時辰囉?

懂法科嘅師傅話:如果係特登擇日開刀就未必

#八字係前世今生的數據,但人本身係有改造命運的能力

JD930    發表於 18-11-22 08:50
mapp2009
|

正常孕婦要到去38周才叫足月,而且婦科Dr亦唔係任你揀日,因為要考慮埋胎盤老化,所以可揀日子本身不多。唔通去到32周有個千年難得一遇的日子,孕婦叫開刀,Dr也不會!

可以在擇日的時晨出世,我偏向相信bb本身八字係咁,只是巧合擇中,而非人力改變了。凡人一個而已。
JD930    發表於 18-11-22 08:50
可愛師父
|
mapp2009 發表於 18-11-21 15:33
正常孕婦要到去38周才叫足月,而且婦科Dr亦唔係任你揀日,因為要考慮埋胎盤老化,所以可揀日子本身不多。唔 ...

所以可選擇的少之又少, 再加上要上班時間最好,否則手術要加錢,所以擇日並不代表完美,也有其很大限制之處
JD930
|
可愛師父 發表於 18-11-21 23:05
所以可選擇的少之又少, 再加上要上班時間最好,否則手術要加錢,所以擇日並不代表完美,也有其很大限制之處
...
原來係咁