可否限制旅遊人數?

好老婆
|

政府似乎好滿意旅客人數的增加,但就突略了旅遊質素、市民的生活質素,過多人口制做了人患,產生好多問題,影響國際形象。
可否限制來港人數或旅遊簽證?
例如持酒店預約才可入境?

無話可說
|
無可能,因為旅遊業係香港搵錢之一
|
一個開放的國際城市點可以限制出入境,這個絕對唔可行。條橋剛開放,好多狀況係意料之外,因有人走灰色地帶,比d時間政府做野啦,條橋開左有幾耐?好多野都係貪新鮮三日香,未開放前唔係好多人唔睇好人流嗎?政府都係根據之前數據去估算人流,現在有實際數據應該會作出修正。
sauNG
|
如果無咁多旅客經港珠澳大橋黎香港,到時又會俾人話浪費咗條橋,橋既使用客數唔達標,所以政府打死都唔限制架喇,最多睇下點分流啲旅客
yurijm
|
我相信好難
香港好自豪有個「美食天堂」、「東方之珠」呢啲名
每年旅遊業帶來既經濟效益數之不盡
又吸引到外資來港開食肆
普通如珍珠奶茶,都陸續有幾間台資企業來香港開舖啦

如果要限制遊客人數
長遠影響都幾大
而家主要係香港定居人口多
居住地區又過份集中
先衍生咁多問題

tester5
|
好老婆 發表於 18-11-11 16:54
政府似乎好滿意旅客人數的增加,但就突略了旅遊質素、市民的生活質素,過多人口制做了人患,產生好多問題, ...

冇可能,香港係自由出入境。你千萬唔好唸「限制」,咁係大倒退。隨時下次限制埋你香港人出入境自由。

香港只是一個小特區,內地想你點就點,唔好睇得自己咁重要。

mamasprits
|

比d時間自己習慣下啦~香港人
你根本沒有選擇
幸福花
|
加價啦!又或直車去機場!咁多人唔好咁貪心啦香港政府同商人!食唔食得落。要咁多游客但又要揾人招乎,邊夠人手?!周地垃圾屎屎尿尿!
cattz288
|
新c坑! 無辦法
怪獸青BB
|
甘大條橋如果無人用政府仲難落台,短時間只能辛苦東涌居民啦
持之以恆
|
唔可行,首先政府唔會咁做,而且旅遊業,零售業,酒店業....既得利益者到時又嘈話咩進入寒冬啦!
wcpcelia    發表於 18-11-11 18:55
I9528
|
414928 發表於 18-11-11 17:03
一個開放的國際城市點可以限制出入境,這個絕對唔可行。條橋剛開放,好多狀況係意料之外,因有人走灰色地帶 ...

某報就日日追擊,人流少,就話政府誇大條橋嘅功能
人流多,就話政府無能
總之就有位入
wing_wing912
|
下午東涌麵包舖冇哂麵包賣,萬0落左閘
WKTW
|
樓主講得啱,條橋未開已經週圍都多人,宜家開左,係迫爆,香港人平時返工做打工仔已經夠辛苦,到放假想出街抖下氣都咁難,希望政府睇到會做野!
|
I9528 發表於 18-11-11 17:22
某報就日日追擊,人流少,就話政府誇大條橋嘅功能
人流多,就話政府無能
總之就有位入

無恥報章要搵位入好容易,但有分析力的市民都應該睇到問題係邊,如果智能只到人雲亦雲的地步,就講多都晒氣。
1mocha
|
414928 發表於 18-11-11 17:38
無恥報章要搵位入好容易,但有分析力的市民都應該睇到問題係邊,如果智能只到人雲亦雲的地步,就講多都晒 ...

但好明顯唔係。
koala904
|
wing_wing912 發表於 18-11-11 17:29

咁恐怖今日
crystal媽咪
|
好老婆 發表於 18-11-11 16:54
政府似乎好滿意旅客人數的增加,但就突略了旅遊質素、市民的生活質素,過多人口制做了人患,產生好多問題, ...

今朝唔記得睇乜嘢節目訪問,話唔可以限制人數。只會宣傳其他地方,等啲人流分散
野原美冴
|
香港係一個自由港,乜都限制的話,香港就真係無哂自由
Mikor
|
wing_wing912 發表於 18-11-11 17:29

萬寧都會落閘?住屯門咁耐未見過