網購天地

跳至

首頁

尾頁

子爵府

虎到金來勳章

Xenus 發表於 18-11-16 18:01
唔該我想問下如果送貨黎冇人係屋企,咁點架?因為冇見佢放係門口

佢會打電話黎, 我試過買件細野,叫佢放門口。

大宅

princessgw 發表於 18-11-16 18:44
佢會打電話黎, 我試過買件細野,叫佢放門口。

佢打左黎,話會放係管理處或門口,但係返到黎見唔到,打俾佢又唔通(emoji)咁點算呀

大宅

朱朱bb 發表於 18-11-16 18:13
會打比我先,有時會叫佢放管理處

thx(emoji)(emoji)

子爵府

虎到金來勳章

Xenus 發表於 18-11-16 18:45
佢打左黎,話會放係管理處或門口,但係返到黎見唔到,打俾佢又唔通(emoji)咁點算呀
...

我今日有2單, 1單細細件我出左去。叫佢放係門口。屋企人番去見佢用梱帶繫在門,並寫上易碎。

你試晚一點再打。有時開緊車接唔到電話。

大宅

princessgw 發表於 18-11-16 18:48
我今日有2單, 1單細細件我出左去。叫佢放係門口。屋企人番去見佢用梱帶繫在門,並寫上易碎。

你試晚一點再 ...

ok,thx(emoji)(emoji)

珍珠宮

圓圓2017 發表於 18-11-16 17:11
f也是常客也是金主, 請賜教怎樣玩

淘寶首頁-淘金幣-金主福利

進去會看到每天三個時段限量兌換五元紅包。
紅包可以累積起來一次過用。

珍珠宮

hinhin_ma 發表於 18-11-14 23:53
... 好平ar

貓超買的柴火大院淺黃色包裝那款大米,我收到後發現,原來包裝上寫的生產日期是今年八月的,不是今年的新米。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

平平常常 發表於 18-11-25 12:30
貓超買的柴火大院淺黃色包裝那款大米,我收到後發現,原來包裝上寫的生產日期是今年八月的,不是今年的新 ...

我晌京東買左2款,金色五常大米寫住2018新米,另一款就無寫
Stay Hungry , stay foolish !!

珍珠宮

hinhin_ma 發表於 18-11-26 14:02
我晌京東買左2款,金色五常大米寫住2018新米,另一款就無寫

奇怪啊,京東超市11月份初的物品標題不是寫著是2018年新米的嗎?貓超我是一事大意沒有注意,因為當時各版友都已經在貓超買得慶高采烈了。

我覺得9月1日紅色那款應該不是今年產的新米,因為新米最快都要10月份。10月1日寫著2018年新米的金色款,比較大可能是今年新米。新米煮出來的飯,氣息是清新的。

我618時候買到的舊米,外表看起來比較缺乏油潤感覺,而且比較多白點。我現在收到那款金色8月生產的,不用拆包裝也可以看到裡面的大米跟618同樣的外觀,所以是舊米無疑。

你不如拿你手上的這兩樣米來對比觀察一下。

珍珠宮

平平常常 發表於 18-11-26 23:17
奇怪啊,京東超市11月份初的物品標題不是寫著是2018年新米的嗎?貓超我是一事大意沒有注意,因為當時各版 ...

京東買時金色果包有寫明是新米先買,不過,雖說新米(相),一樣有白點,唔覺香,食味都唔夠之前食完果包綠色有機大米好味。。而且好大感覺得柴火大院d新米舊米都是有白點。。。
另一包買時無寫明,所以無期望是新米。。。
記得細個屋企煮新米時,是好香,新米唔受水,見飯,

珍珠宮

hinhin_ma 發表於 18-11-27 15:50
京東買時金色果包有寫明是新米先買,不過,雖說新米(相),一樣有白點,唔覺香,食味都唔夠之前食完果包綠 ...

唔見左相。。

伯爵府

開心吸收勳章

平平常常 發表於 18-11-13 23:12
靚蝦王系列品質最前列的應該是你吃過的經典、西關,這些都是廣東產的。

按顏色排的話,由上到下應該是紅 ...

請教下,如果我第一次淘米,平常家都係食珍珠米,我應該買邊隻會最易適應?

珍珠宮

hinhin_ma 發表於 18-11-27 15:50
京東買時金色果包有寫明是新米先買,不過,雖說新米(相),一樣有白點,唔覺香,食味都唔夠之前食完果包綠 ...

看你的照片,五常稻花香的新米不應該這麼多白點的呀。不知道是否品種純度的問題。我去年雙十二買的柴火綠色有機米,印象中幾乎沒有什麼白點。我今年買了另外一個品牌。

今年的氣候對於農作物有不良影響,所以今年五常稻花香應該收成不太好。今年柴火大米又沒有怎麼加價,有可能他們用一些其他方法降低成本。如果有人去年和今年都有買柴火有機新米,就會知道答案。

不夠米香那個米,你可以試一下混一些泰國香米的新米一起煮飯,看看成品有沒有提升作用?五常稻花香這個品種,本來就是東北米和泰國香米混種雜交而來的。

珍珠宮

pokipoki 發表於 18-11-27 18:50
請教下,如果我第一次淘米,平常家都係食珍珠米,我應該買邊隻會最易適應?

要看你喜歡南方長身米,還是圓身短的那種珍珠米。如果是前者可以考慮靚蝦王,後者則可以試試十月稻田的秋田小町。我覺得秋田小町你應該更容易適應。

香港稻香集團用的珍珠米是中糧集團的五湖牌,你買十月稻田的珍珠米,質素已經勝過香港稻香的用的米。

禁止訪問

伯爵府

開心吸收勳章

平平常常 發表於 18-11-27 22:33
要看你喜歡南方長身米,還是圓身短的那種珍珠米。如果是前者可以考慮靚蝦王,後者則可以試試十月稻田的秋 ...

我應該都會試靚蝦王,就係見以上3款靚蝦王,邊款最好食?
另外我試過放入購物車,佢話我係香港地址,唔可以送去香港,點解你地雙11時又得?

男爵府

好媽媽勳章

平平常常 發表於 18-11-27 22:25
看你的照片,五常稻花香的新米不應該這麼多白點的呀。不知道是否品種純度的問題。我去年雙十二買的柴火綠 ...

我剛買左綠色,都好多白點,我驚會好快有蟲,所以呢排日日煮飯,米係香,飯係好食既

男爵府

好媽媽勳章

pokipoki 發表於 18-11-27 18:50

靚蝦王既米係好細粒,你食開珍珠米係大同圓,可能會唔習慣

男爵府

朱朱bb 發表於 18-11-28 09:37
我剛買左綠色,都好多白點,我驚會好快有蟲,所以呢排日日煮飯,米係香,飯係好食既
...

我包綠色米都有白點. 但總比HK D 米好食. 諗緊1212 買第二隻牌子試下。
我住種花家

珍珠宮

pokipoki 發表於 18-11-28 09:29
我應該都會試靚蝦王,就係見以上3款靚蝦王,邊款最好食?
另外我試過放入購物車,佢話我係香港地址,唔可 ...

我已經講左,靚蝦王,就是最下面那款。上面那兩款分別是聖禾靚蝦王和信鮮靚蝦王。

雙十一期間可以,現在不可以。因為是雙十一促銷活動。

首頁

尾頁

跳至