自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

做左差多廿年,如果冇專業技能...份工除了穩定夠hea...咁係咪死得?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

waynewon 發表於 18-11-12 04:43
唔擔心,我40歲時想休息,結果嗰頭辭咗工,抖唔夠兩個月被人刮咗返新工,到上年又想抖,又辭咗份工,抖唔夠 ...

係,學樓上話齋仲有排做,唔好令自己跌入退休mode
我上份工係老闆叫過檔,做左3年幾,唔開心,轉而家呢份。都係舊同事介紹。(識字重要,識人一樣重要,有俾心機做就有人睇到,你唔知機會幾時埋身)
人到中年,人地對我有要求、我亦對份工有要求。事後我知因為我開得唔低,老闆搵最難頂最高要求嘅人黎做面試
幾年黎大老闆都好睇我,最近仲打算幫我爭取升職。我無跟錯人

子爵府

回覆樓主:

諷刺的是,只有在職的才擔心會失業,捱到死的都會頂硬上。

但在家不工作的那群,從來唔擔心養佢嗰個會失業,總是洗腳唔抹腳,繼續蛀米,唔會同你慳架!

水晶宮

所以父母輩成日說,好天斬定柴。不是到失業先擔心。平日有收入點都狂儲錢、小心用錢。人到中年,私人公司多數要平靚正新人,如果平平凡凡,沒咩大要求、博入做政府長工實際。至於其他,咩,識人又盛,很說彩數。做自己能力的事。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小肉妹 發表於 18-11-12 07:25
呢個年紀,做人謙d抵諗d,小說話多做事,呢d年紀開始死硬派又固步自封,最愛搬弄是非,我係老闆都第一個炒 ...

我都識一個係咁,hard skill 已經追唔到,成日講自己名校出名,廿幾年前仲講嚟做乜

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Astra00 發表於 18-11-12 07:53
所以父母輩成日說,好天斬定柴。不是到失業先擔心。平日有收入點都狂儲錢、小心用錢。人到中年,私人公司多 ...

政府,有jm,響政府同阿頭唔岩牙,比人玩仲慘,又轉唔到

寶石宮

Charlotte_mom 發表於 18-11-12 07:45
係,學樓上話齋仲有排做,唔好令自己跌入退休mode
我上份工係老闆叫過檔,做左3年幾,唔開心,轉而家呢份 ...

同意,識人識字都緊要

我之前咪話我阿頭好流,佢就係識人唔識字,遇到我呢d海鮮,我心唔服口都唔服,我響公司又有數返,我篤眼又篤鼻,吹咩

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

APIGMA 發表於 18-11-11 23:46
回覆 good_pig 的帖子

我既心態就係咁有專業技能,有人脈就唔駛咁慌~樓主,趁仲有體力就增值自己同搵 ...
同意

珊瑚宮

回覆樓主:

唔担心
担心就增值自己, 唔好同社會脫節。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

到時咪唔做文職,去做7仔/茶仔/麥當當,最緊要唔好停工太耐

公爵府

good_pig 發表於 18-11-12 07:56
政府,有jm,響政府同阿頭唔岩牙,比人玩仲慘,又轉唔到

佢自己都好有問題吧俾人玩都唔敢出聲,咁去邊度做都一樣死路一條。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

good_pig 發表於 18-11-11 23:11
有心唔怕遲...
雖然我見到太多同齡, 個人好似回曬塘咁...仲回顧緊以前點樣 叱咤風雲..........
...

寶石宮

小華子 發表於 18-11-12 09:43
佢自己都好有問題吧俾人玩都唔敢出聲,咁去邊度做都一樣死路一條。
...

你都講得冇錯,不過政府特別多呢d,玩辦公室政治嘅人

侯爵府

唔擔心

公爵府

2024年龍年勳章

good_pig 發表於 18-11-11 23:11
有心唔怕遲...
雖然我見到太多同齡, 個人好似回曬塘咁...仲回顧緊以前點樣 叱咤風雲..........
...

agree

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

唔擔心
最差都可以考個牌做保安
你若盛開, 蝴蝶便來!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

今朝有酒今朝醉啦~
未發生既野, 擔心黎都冇用。

一係, 你就樂於天命, 既來之則安之; 只要諗住馬死落地行~ 冇佐呢份, 咪再搵, 唔怕辛苦唔怕人工少, 肯做冇話搵唔到兩餐 ;
如果唔係, 咪趁現在好好裝備自己, 同自己增值。
Childhood is journey, not a race.

男爵府

唔會, 因為我呢行算專門, 有經驗重值錢

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

唔擔心,因為擔心都冇用
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

小華子 發表於 18-11-12 09:43
...

我呢,一直都好羊牯地相信,老闆欣賞我就會年尾識做,出聲R太肉酸
直到上一份工,同事太賤,我忍,做阿四,我忍。忍無可忍去到一個點:大陸老闆升左一個妹妹(職級比我低,我一直當佢係妹咁照顧)嘅人去一個比我高級、我一直恨但無爭取嘅職位
我簡直顛左!顛到眼淚不停流。連男同事行過都拍拍我膊頭鄧我唔抵(好樣衰但我停唔到)
我毅然決定唔撈。全香港唔係得佢一間公司肯俾錢。改變心態,應得嘅我唔會再手軟。當然有收穫一定先要付出,但我唔會再傻傻咁等回報

首頁

尾頁

跳至