自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

中高齡招聘會 明起兩日舉行
【本報訊】勞工處明日(15日)起,一連兩日在西九龍中心舉行「中高齡就業新里程」招聘會,促進中年及年長求職人士的就業機會,四十四間來自零售、物業管理、運輸及飲食等行業的機構,提供約四千二百個適合中年及年長求職人士的職位空缺,約七成七為全職空缺,大部分月薪介乎九千元至一萬八千元,其餘為兼職空缺,工作時間較為靈活。可即場遞交申請
招聘會於上午十一時至下午五時三十分在深水埗西九龍中心一樓大堂舉行,參與機構提供的職位包括文員、園藝組長、圖書館助理、體育及康樂服務員、病人服務助理、收派員、店務員、保安員、司機、廚師、侍應及技術員。機構在會場設置櫃位,求職人士可即場遞交申請,並有機會即場接受面試。

LeBlue    發表於 18-11-15 02:14

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

LeBlue 發表於 18-11-14 17:57
中年真係會擔心飯碗,樣樣都是開支
家中有人40+做私人秘書,
其實是否屬於鐵飯碗?

可以,我識人做到退休,唔好成日諗秘書一定係花瓶咁啦

大宅

回覆樓主:

樓主我同你好似呀,中五畢業後就一直做文職,呢度做咗十年了,無其他技能,如果公司話遣散,我就叠埋心水做陣妲已再搵工

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

唔擔心,可以做保安

男爵府

回覆 good_pig 的帖子

絕對無覺得秘書是花瓶,
知好多秘書好高學歷仲要有法律學位

男爵府

回覆 小詠 的帖子

好認同

男爵府

好認同。。。soft skills好重要
是中年人的至勝之道

所以唔好覺得老了一定輸蝕

大宅

Charlotte_mom 發表於 18-11-12 11:07
我呢,一直都好羊牯地相信,老闆欣賞我就會年尾識做,出聲R太肉酸
直到上一份工,同事太賤,我忍,做阿四 ...

其實,有時都睇老闆。我對上2份工,都無好積極爭取想升職,不過做appraisal 時會問下有冇咩career path。平時盡力做好自己份工,無話要求d乜。
結果,2份工做咗年幾2年到,老闆都升咗我職,我係估唔到既,因為當時覺得自己經驗未必夠,年資唔夠人深,所以都俾同事葡萄我。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

LeBlue 發表於 18-11-15 03:00

好認同。。。soft skills好重要

當然...soft skills 有d人一世都學唔識

寶石宮

LeBlue 發表於 18-11-15 01:57

絕對無覺得秘書是花瓶,

法律學位同年齡又冇關...同埋係咪講緊公司秘書?

首頁

尾頁

跳至