單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

同ex離婚時候,因居住問題同埋對方有工人而冇帶埋仔,到2年後我經濟好左又有屋就接返個仔,個仔跟左我3年多,幾個月前ex想接返個仔,因為佢有老婆,佢老婆亦都有左,佢想接返個仔,又請埋工人,佢地既環境亦好我好多,比到仔仔更多,個仔都話冇所謂,2邊住下,佢今年10歲
個仔跟返ex之後,頭1個月我都ok,感覺輕鬆左,之後就開始有d掛住,喺街見到小朋友就會諗起佢,問過佢同爸爸一齊生活點,佢話幾好,爸爸個老婆對佢好好,佢地仲成日一家去玩,感覺個仔有家既感覺
但最近掛念既感覺愈來愈重,好想接返佢住,但人地好地地,何必令個仔又重過單親生活,果陣我揍佢,都冇時間理佢

複式洋房

你忍痛,放手,讓仔仔跟老豆,好偉大。
你慢慢再調節下,唔慣一定會有,因為以前你有小朋友,重心都放晒係佢到,而家佢唔係你身邊,會有種失落感,係正常架。
有時,同人傾吓,學下興趣班,再重整下,可能會好d...加油

大宅

pinkywong36 發表於 18-11-11 23:24
同ex離婚時候,因居住問題同埋對方有工人而冇帶埋仔,到2年後我經濟好左又有屋就接返個仔,個仔跟左我3年多 ...

同個仔再相處下先問下個仔想點
睇到你其他post有追求者
而家個仔有一個家庭生活
如果你拍拖,平衡到嗎?
先安排好,否則做得唔好
個仔以後都唔跟你
十歲都係好須要人照顧

男爵府

如果係我,絕對唔捨得!
成長期更須要母愛在旁,
唔想個仔同我感情轉淡,有隔膜有距離!

放假都可以探爸爸,對方將有BB出世,我個仔唔係新寵。
如果長居爸家,呀仔地位係點? 都係未知數?

小朋友始終欠缺成熟思想,冇仔細分析去向問題存在,
唔應該由小朋友決定去邊就去邊!應要顧及多方面囉!

我感覺牽腸掛肚/擔心最辛苦!
無論生活點樣都要同仔一齊,
猶如一顆正能量與我同行!

大宅

level3e 發表於 18-11-13 10:11
你忍痛,放手,讓仔仔跟老豆,好偉大。
你慢慢再調節下,唔慣一定會有,因為以前你有小朋友,重心都放晒係 ...

我朋友好少,一冇左仔喺身邊好似冇目標咁
你覺得仔仔而家咁樣係咪好過跟我做單親家庭?

大宅

haydenden1023 發表於 18-11-14 07:12
同個仔再相處下先問下個仔想點
睇到你其他post有追求者
而家個仔有一個家庭生活

係呀,仔仔有個家,佢又過得好開心,係唔應該破壞佢,接走佢,我又比唔到d咩佢
拍拖我一定平衡到,因為仔仔永遠係我第一
媽咪話我都應該識個人,過下新生活
或者我呻下,搵個地下講下野,會冇咁唔開心

大宅

cedarcone 發表於 18-11-14 09:14
如果係我,絕對唔捨得!
成長期更須要母愛在旁,
唔想個仔同我感情轉淡,有隔膜有距離!

嗯,有仔喺身邊時,幾辛苦都值得, 好想快d收工去接佢,放假同佢去玩
但係我有諗,唔應該破壞佢而家既家庭,佢一直好想有一個有爸爸媽媽既家
我好想自私接走佢,但ex話,接走佢,佢就唔會比錢我

大宅

pinkywong36 發表於 18-11-14 12:28
嗯,有仔喺身邊時,幾辛苦都值得, 好想快d收工去接佢,放假同佢去玩
但係我有諗,唔應該破壞佢而家既家庭 ...

最緊要你自己有屋住
自己揾自己洗都可以
同仔多點溝通下,有機會就問下佢想跟邊個,如佢想跟你,就想舖排一下,接佢回來

男爵府

pinkywong36 發表於 18-11-14 12:28
但係我有諗,唔應該破壞佢而家既家庭 ...

樓主你點解會話破壞???好似講到自己係小三咁??
你係仔仔個媽媽,仔仔跟你係合情合理,
而家仔仔係有爸媽,只不過感情有變,先會分開住者,同仔仔慢慢解釋,相信仔仔會明白體諒既。
如果ex咁野蠻唔俾錢,一於唔好放在眼內,
每個人須要尊嚴,寧願要仔不要金,你都話為個仔幾辛苦都值得。無論如何唔好向ex低頭 !
(你有權利誘過律師向ex追討仔仔生活費至18歲)
努力!加油!

伯爵府

BK Milk勳章

讓兒子自己決定,都大過仔了。愛一個人就是希望他過得幸福

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

小朋友需要完整家庭係包括自己既爸爸媽媽,而不是一個外人做媽媽

首頁

尾頁

跳至