懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下大家幾時開始會食生冷野?好想食魚生,雪糕,有次老公食雪糕我忍唔住食左幾啖,之後就肚痛

回覆 Syanlee 的帖子

Hi Syanlee,產後婦女一般都要6星期先完全回復番懷孕前嘅身體狀態架,由於產後媽媽身體機能未完全恢復,唔建議進食未經煮熟食物以防細菌感染,坐月飲食主要以均衡和食物種類多元化為主、避免高脂、高鹽、高糖嘅食材,預備食物或者進食前要洗手呀。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-11-12 16:21
回覆 Syanlee 的帖子

Hi Syanlee,產後婦女一般都要6星期先完全回復番懷孕前嘅身體狀態架,由於產後媽媽 ...

海鮮可以嗎?
Syanlee 發表於 18-11-12 16:27
海鮮可以嗎?

海產含豐富碘質,徹底煮熟海鮮係可以食架,媽媽揀返奧米加3含量高的魚類,例如飼養的三文魚、沙甸魚、紅衫魚,大眼雞; 或者體型較小(1斤以下)的水銀含量較低的魚類,例如鯇魚、鯪魚、烏頭、馬頭和桂花魚都OK。基於食物安全原則,適量進食、輪流選擇不同類型魚類係最好

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-11-13 09:32
海產含豐富碘質,徹底煮熟海鮮係可以食架,媽媽揀返奧米加3含量高的魚類,例如飼養的三文魚、沙甸魚、紅衫 ...

蝦蟹蜆可以嗎?會否太毒?
Syanlee 發表於 18-11-13 14:16
蝦蟹蜆可以嗎?會否太毒?

西醫角度冇特別要戒蝦蟹蜆,海鮮膽固醇比較高,適量和熟透就OK

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-11-14 12:52
西醫角度冇特別要戒蝦蟹蜆,海鮮膽固醇比較高,適量和熟透就OK

好的謝謝
Syanlee 發表於 18-11-14 12:56
好的謝謝

首頁

尾頁

跳至