0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

我個b出世到依家都係飲佢,依家5個半月飲左兩罐新版,d屁、屎、尿都臭左好多
尿,每次聞到都有d刺鼻
屎,冇飲舊款果時咁杰同埋鴨屎綠色既
奶粉唔溶,搓極都係唔溶既,客服個方法都係唔溶既
奶粉由米白色轉左米黃色
可能新版頭初初果d批次,開第一罐果時多左一陣 金屬味
皮膚仲多左d暗粒,我估係熱氣,因為飲舊版飲左5個月都冇既
冇試過其他牌子
以上種種都係驅使我轉奶粉原因

大宅

Joyce062 發表於 18-11-12 08:33
BB飲左2個半月,前幾日轉食新版,奶源係新西蘭,勁難溶,飲完勁多眼屎和痰,又屙青屎和水狀,係咪應該轉奶 ...

我BB五個月,同佢轉左新版幾日(冇留意轉左奶源淨係知道加咗益生菌),起初BB直情唔肯食,之後肯食但生到成面粒粒,眼屎係明顯多咗,poo poo暫算正常,客戶服務部廢到爆,我同佢講BB五個月就嚟要轉2號,依家先來轉1號奶粉配方好難搞,我話想退貨佢又話幫唔到我叫我去返藥房,跟住又話要新舊交替慢慢轉,咁佢地又有一次過轉冇舊版賣我點新舊交替?我同佢講咁樣我無辦法再幫襯,佢都係照講埋啲阿媽係女人嘅廢話。乾脆都要轉我決定轉第二隻牌子算了,媽媽們有冇推介?

大宅

fcmon2000 發表於 18-11-15 10:13
我地都中伏,newborn到2個月都飲佢,而家轉左其它奶粉了,新包裝真好難溶,客服話你唔識沖又問你用咩奶瓶, ...

請問你轉咗邊隻奶粉?同埋點樣退貨?原來咁多用家都有此情況,真心覺得Aptimil今次處理得超級差。

大宅

波羅仔 發表於 18-11-25 12:49
我個b出世到依家都係飲佢,依家5個半月飲左兩罐新版,d屁、屎、尿都臭左好多
尿,每次聞到都有d刺鼻
屎,冇 ...

我試過味都覺得新版好怪,舊版味道係好正常嘅,我仲問客戶服務部你哋有冇試過未?佢都比我問到口啞啞仲話味覺呢樣嘢人人唔同。我都決定轉牌子,請問你轉左未呢?比大家參考下。謝。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 twtw2017 的帖子

2號唔知會唔會都難沖

男爵府

2024年龍年勳章

D粉難溶,我阿B急飲奶時真係沖到人都忟。我沖8oz奶,總有至少半oz至1oz溶唔到,變相支奶會唔會稀咗?
洗奶樽麻煩係小事,喺街沖奶比隔離路人以為我沖奶嘅水唔夠熱,呢吓難堪。
以佢罐嘅方法去沖,根本唔會溶得曬。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 Baji 的帖子

希望消委會可以跟進。佢哋轉新版前又無通知,新舊奶交替都要有適應期,慢慢轉,而家都好難買返舊版,佢公司又唔協助用家去做適應。客服只一味提及成份點升級,無真正提供技術支援。真心覺得佢哋無其他品牌咁care用家。

大宅

babyfung61 發表於 18-11-25 22:14
回覆 Baji 的帖子

希望消委會可以跟進。佢哋轉新版前又無通知,新舊奶交替都要有適應期,慢慢轉,而家都好 ...

講得啱。我第一個貼子仲話便便暫時正常,轉頭佢連續屙兩次都好watery,之前從未試過,即係話多眼屎、面部生粒粒、便便變稀、我全部中晒,D奶粉難溶又有怪味,CS仲叫我試多幾日,咁嘅反應仲敢去試?其實CS都好慘,產品有問題叫佢點答唧,唯有打去消委會、食安中心同衛生處等佢地跟進...

大宅

波羅仔 發表於 18-11-25 12:49
尿,每次聞到都有d刺鼻
屎,冇 ...

因為新西蘭奶源係熱氣D

大宅

babyfung61 發表於 18-11-25 22:00

2號唔知會唔會都難沖

聽到新配方咁多負評,諗住轉2號都唔會轉Aptamil

大宅

babyfung61 發表於 18-11-25 22:00

2號唔知會唔會都難沖

其實舊版3號本身已經比1, 2號難溶左好多,但搖多幾下都叫做溶得哂,唔知新版會否更難搞

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 asukav6 的帖子

早晨,咁請問隻舊版3號係荷蘭奶源嗎?

大宅

babyfung61 發表於 18-11-26 08:30

早晨,咁請問隻舊版3號係荷蘭奶源嗎?

yes,舊版1-4號白金版都係荷蘭奶源!
當初就係睇中歐洲奶源先揀佢!

男爵府

2024年龍年勳章

咁就弊,舊版都難溶,咁相信新版都唔會易沖。唔知有無媽媽用緊新版2、3號,都係好難沖又多泡,有痾稀水狀綠屎問題?

大宅

babyfung61 發表於 18-11-26 23:38

咁就弊,舊版都難溶,咁相信新版都唔會易沖。唔知有無媽媽用緊新版2、3號,都係好難 ...

今晚買罐新版試下,趁仲有舊版存貨如果唔掂仲可以轉其他奶粉

大宅

babyfung61 發表於 18-11-26 23:38

咁就弊,舊版都難溶,咁相信新版都唔會易沖。唔知有無媽媽用緊新版2、3號,都係好難 ...

尋晚個餐食新3號,反而比舊版易溶左,以前搖勻見冇奶粉沉澱俾女飲,但飲到尾仍然見有奶粉積係奶樽底,反而新版冇左呢個情況,而且搖2下溶哂唔使搖咁耐!
奶粉質地係笠左,我媽咪話係因為脂肪比例多左,聞落去冇咁勁奶香味,不過開出來個味好似都差唔多,我女又照飲,應該味道冇太大分別,不過可能隻羹細左,開出好似稀左!
而家暫時逐餐試下先,睇埋屎屎冇問題應該會繼續食!

大宅

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

SAN_KEITA 發表於 18-11-17 09:32
我囡3個半月,由醫院出世開始就飲舊裝白金版,飲完幾好,日日有便便,就一直比佢飲到而家,轉左新裝後,沖 ...

可以試下英國Kendamil, 我小朋友戒左奶, 我同事佢個仔轉左食呢隻2個月, 話幾好, 佢仔仔有濕疹, 呢隻不含魚油, 可減少出現濕疹,哮喘等敏感症的機會.

男爵府

2024年龍年勳章

唔該曬你嘅食後報告呀!估唔到新版3號會易溶D. 但我B未轉得3號。仲有大半罐新版就食完,近日已周圍搜尋緊舊版,想捱多兩罐舊版轉2號或另一牌子。新版D屎好酸臭,即使即時換片,都痾到屁股好紅。

民房

新版3號易溶左呀比起舊版

複式洋房

WingsBobo 發表於 18-11-28 08:43
可以試下英國Kendamil, 我小朋友戒左奶, 我同事佢個仔轉左食呢隻2個月, 話幾好, 佢仔仔有濕疹, 呢隻不含 ...

知唔知呢隻價錢幾多呀?奶源係邊度呢?thanks for sharing

首頁

尾頁

跳至